Nejste přihlášen/a.
Máme nad plyňákem digestoř ARDO FASTER60INOX (200m3/hod.) a zdá se mi (zejména mojí družce), že nějak málo odsává (hlavně když smažím cibulku Vše jsem zkontroloval, vstupní kovové filtry vyčistil a stále se mi zdá výkon nedostatečný. Výstup odsáteho vzduchu jde kolenem nad digestoří do horizontálního potrubí (cca 2m) na svislou stěnu domu. Když se dívám na mřížku s žaluzijemi při chodu digestoře, tak se pěkně otevírají, ale smrad je v kuchyni pořád
Uvažuji o vložení mezaxiálu na výstup z digestoře do potrubí. Díval jsem se taky na ventilátory co se vkládají přímo do výstupního potrubí, ale dle štítkových parametrů se mi jeví jako "slabé".Máte s tímto někdo nějakou zkušenost?
M.
A zkoušels při tom odsávání otevřít okno v kuchyni?
Ona totiž digestoř může odsávat pouze tam, kde je zajištěný dostatečný přívod vzduchu. Takže pokud máš kuchyň, ve které těsní okna i dveře, tak ta digestoř tam prostě podtlak neudělá.
Pokud se otevírají žaluzie na "výfuku" z digestoře, tak je cesta pro odchod vzduchu průchozí.
Pokud máš přístup k výfukovému otvoru, můžeš vzít třeba 150-ti litrový pytel na odpadky, přiložit ho na výfukový otvor a zapnout digestoř. Někdo musí stopovat za jak dlouho se pytel nafoukne a podle toho můžeš spočítat přibližný průtok vzduchu.
No pravdou je, že bylo okno většinou zavřené (plast). Ale při posledním vaření jsem ho měl otevřené a stejně se to nezlepšilo. S tím pytlem by to možná šlo, ale co tak zkusit vypustit do prostoru nad plyňák kousíček ubrousku, zda by se zvedl, nebo spadl. Zkoušel toto někdo (tzn.podtlak).
M.
S tím ubrouskem je to zajímavý experiment, který ale nebude fungovat.
Představ si, že budeš mít na stole před sebou položený papírový ubrousek a když se nadechneš nosem, tak by se měl ubrousek zvednout k tvému nosu .
A takhle to nefunguje.
Když dáš ubrousek do výtlačného potrubí tak ho proud vzduchu vyžene ven. Když dáš ubrousek přímo na sací mřížku digestoře, tak ji digestoř přisaje. Když ale bude mezi ubrouskem a mřížkou digestoře mezera 10cm tak si digestoř nasaje vzduch z okolí a ubrousek bude klesat dolů.
No já nevím, levnější ventilátory do potrubí (EURO1,2,3) mají houby výkon. Jestli přímo do trubky jde vložit něco silnějšího,nevím, nevím, mi to připadá, že vrtulkové ventilátory prostě ten výkon nedají. A turbínové se sice dají vložit do potrubí, ale ne dovnitř trubky. Aby náhodou nedošlo k tomu, že buďto bude vložený ventilátor dražší než nová digestoř, nebo bude je překážkou v potrubí.
Úplně otevřený okno taky asi není ideální, nejen proto, že vyvětráte spoustu tepla. Myslím, že účinnost digestoře velmi ovlivní správný přívod vzduchu.
1/ Posílit výkon odsávání, 200m3 je fakt malinko, zvedněte na: počet m3 odsávané místnosti x10.
2/ Přisávání je potřeba, např. použijte mikroventilaci na oknech.
3/ Důležité je zapínat digestoř včas - tj. pár minut před tím, než začnete s něčím smrdět; vytvoří se tím žádoucí lehký podtlak.
Mimochodem, Ardo jsou extrémní šunty, být vámi, tak nejspíš investuju do kvalitní výkonné digestoře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.