Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je elektron?

Od: janplinto* odpovědí: 11 změna:

Zdravím poradce a substituty. Buďte bez obav, pamatuji si učivo fyziky v rozsahu 6. třídy Z(D)Š. Jde mně o něco jiného: V knize Ach jó! popisuje autor jakýsi elektron. Je to nějaká chemická látka (sloučenina?) pevného skupenství, která dokáže vyvolat explozi a efekt podobný ohňostroji. Hlavní hrdina knihy Standa Stuchlík přinesl do školy sáček napěchovaný úlomky elektronu. Když se svým spolužákem úspěšně složili přijímačky na SPŠS v Děčíně, na oslavu odpálili elektron. Ohlušující výbuch a brčálově zelený stvol, který znenadání vypučel ze břehu řeky. Má někdo tušení, oč přesně jde, jak se to jmenuje, popř. o směs kterých látek se jedná? Děkuji a přeji hezký den. *kafe*

doplněno 17.02.15 08:26:

Pojem elektronová kola samozřejmě znám, ale v životě by mě je nenapadlo spojovat s explozivním materiálem. Navíc kniha se odehrává v 70s, zatímco elektronová kola evokují "ultramodernu". *nevi*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Hořčíková slitina.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, a není to ta slitina, ze které se dělají elektronové disky pro kola u auta? Zdravím!

cs.wikipedia.org/...

doplněno 17.02.15 08:30:

Můj kamarád si pořídil elektrony na Škoda 105 někdy kolem roku 1980.

figurek*
hodnocení

0x

možná že někdy v televizi uslyšíte, že auto má elektronová kola.

Elektron je lehká slitina barevných kovů, jejímž základem je hořčík. Další větší složkou je hliník a potom by se v něm našlo pár dalších doplňkových složek, měď, zinek, mangan atd.

Mrkněte se na link. Kousky nasypte a těsně natlačte do papírového pytlíku, zapíchněte do něj prskavku, tu zapalte a pak raději rychle utíkejte, protože elektron je prudce hořlavý. A když píšu prudce, pak tím myslím skutečně prudce.

kovyachemie.cz/...

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
co je elektron máte v odpovědích výše. Obě jsou správně.
Nevím, kolik je u nás sléváren elektronu (přesněji sléváren hoříkových slitin), ale jedna je tady - v/... Na tomto odkazu najdete o elektronu více.
Upřesním to, co píšete, že je v té knize.
Pokud by ten dotyčný přinesl ÚLOMKY ELEKTRONU, moc by si nepomohl - kusový elektron nehoří. Nehoří ani úlomky , takže to co je v knize, nesmysl. Musel by přinést JEMNÉ TŘÍSKY nebo piliny z obrábění elektronu - ty lze nejen zapálit, ale umí hořet i samy (samovznícení teplem - např. při obrábění na soustruhu a pod.) Třísky elektronu hoří velmi vysokou teplotou (uvádí se 2.200°C) a jako hořící materiál jsou velmi nebezpečné. Pokud by vám hořící tříska z elektronu spadla třeba ruku, propálí vám díru skrz ruku, protože si vodu v těle rozloží na vodík a kyslík a pak to hoří ještě více než normálně. O hoření a hašení více třeba ta wikipedie.
Nedoporučuju, pokud by se vám podařilo náhodou někde k elektronu dostat, s jeho zapalováním experimentovat. Je to velmi nebezpečné. Vím, o čem píšu - v bývalém ČKD Hradec králové jsem se učil a pak i dělal. Elektron se tam obráběl. Vždycky to znamenalo doslova poplach na dílně (hlavně na učňáku) - všechno okolo stroje perfektně vysušit, připravit kolečko se suchými litinovými pilinami (na případné hašení) a hlídat teplotu obrobku a třísek, aby to samo nechytlo. Jednou to klukům zámečníkům z našeho ročníku nedalo a chtěli si zkusit, jak elektron skutečně hoří. Vzali hromádku třísek a ve sklepě učnáku to zapálili. Samozřejmě se to neutajilo a byl z toho hrozný průšvih, protože moc nechybělo a celý učňák vyhořel.

hodnocení

0x

Koukněte sem.

Na Wikipedii jsem to našel během pár vteřin.

doplněno 17.02.15 08:45:

Ech... koukám, že jsem druhej :(

doplněno 17.02.15 08:49:

Elektronem se v 60 letech svařovaly tramvajové koleje.

Elektronová kola nejsou žádná "ultramoderna", vyrábí se už minimálně 40 let.

doplněno 17.02.15 09:35:

ronix - pravda, to jsem trochu popletl *hi*. Ono už je to dávno.

ronyx*

Nesvařovaly se ty koleje náhodou spíš termitem než elektronem? ;)

hodnocení

0x

Je to aj zliatina,no elektron je aj elementárna častica a je to nosič elektrického prúdu vo vodiči,no ten do sáčku by asi ťažko dali.

hodnocení

0x

Mimochodem, kdysi se dělaly jednorázové bleskové žárovky a ty obsahovaly hořčíkové vlákno nebo tenký plech.

hodnocení

0x

Elektron (běžněji elektrum) se taky nazývala slitina stříbra a zlata ve starověku, ale to v sáčku asi taky neměli :)

jabraka*
hodnocení

0x

Elektron byla v minulosti slitina hliníku s hořčíkem pro letecký průmysl-.Jako kluci jsme scháněli špony z obrobny součástí a mohu říci,že to vždy byla pěkná ohnivá exploze,když se to zapálilo.Elektronová kola dnes je také slitina,ale s malým množstvím hořčíku,takže zapálit piliny jde ztěžka.

JABRAKA

hodnocení

0x

K tomu stáří elektronu a "ultramoderně". Když jsem před téměř 20 lety nastoupil jako ucho do konstrukce, jeden z pamětníků vyprávěl, jak jako malý kluk po válce prolézal vrakoviště letadel a přinesl si "hliníkový" díl, se kterým dělal pokusy doma v kamnech. Plánovaná tavba hliníku pak měla dost dramatický průběh, poněvadž to nebyl hliník ale elektron. Jestli to před vložením do kamen rozpiloval úplně na prach, to netuším. K explozi nedošlo, ale kamna ani podlaha pod nimi to nerozchodili. Muselo to být těsně po r. 1945, poněvadž někdy v letech 46-47 dotyčný už podepisoval jako praktikant výkresy v konstrukci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]