Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení otáček brusky

Od: jaraz® odpovědí: 12 změna:

Mám 2 kotoučovou stolní brusku (starší-nepoužívanou) a nyní jsem chtěl nabrousit kuchyňské nože. Problém je v tom, že kotouče se točí velmi rychle a tak brousit nejde.Možná tak motyka a to ještě opatrně. Existuje nějaká možnost jak snížit a zcela bezpečně ovládat rychlost otáček? Snížit je na takovou rychlost,aby se s tím daly ty nože brousit?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

3x

Zdravím,
snížení otáček neřešte - to si moc nepomůžete. Pro hrubé vybroušení na normální brusce pořádně orovnat kotouč, opatrně brousit a hlavně chladit (jak píše kolega nade mnou). Pak ručně na brousku dobrousit.
Na ostřič na kosy a podobné kolečkové brousky zapomeňte, pokud si nechcete nože zničit. Kolečková brousítka místo vybrušování ostří tím, že odřezávají materiál čepele a tím nůž ničí. Navíc nože seřezávají pod hodně velkým úhlem, takže se čelepe rychle otupí. Správné ostří musí být pozvolné.
Pokud chcete ostřit pořádně, chce to pořádnou pomaluběžnou brusku. Ale z výše uvedených odkazů bych si z vlastní zkušenosti dovolil varovat před brus/.... Tento typ jsem si před cca 12lety naivně taky koupil (tehdy asi za 2.000,-) a musím konstatovat, že to jsou skoro vyhozené peníze. Uvedu 2 hlavní důvody, proč:
- tyto brusky mají omezenou dobu běhu (hodnota na štítku S2=28min u mé). Maximálně po této době musíte brusku nechat zcela vychladnout, pokud ji nechcete spálit motor. Pokud chci vybrousit jeden nůž do čista,, tak to jakž takž stačí, pokud potřebujete nabrousit třeba 2 a víc, je to na zabití - víc čekáte než brousíte.
- pomaluběžný brusný kotouč se točí obráceně než by se točit měl - při pohledu na brusku zepředu se točí zleva doprava. Tzn. že pokud chcete brousit tak, jak se má (kotouč se otáčí proti ostří nože), tak musíte stát bu´d před bruskou a natahovat se přes ní a nebo stát za bruskou (tj. otočit si ji o 180°) - v obou případech nemáte cit v rukou a ostří se tak velmi špatně. Zbývá tedy jediná možnost - brousit čepel "po ostří"(stojíte u brusky zleva) a pak si nemáte opět ruce o co opřít pro pevné vedení nože a navíc broušením po ostří si místo ostření vytahujete materiál do jehly, kterou pak musíte ručně odbrousit. Takže taky špatně.
Ideální je zakoupení brusky Tormek - pořádný stroj na pořádné ostření (doporučuji shlédnout videa třeba na YouTube, co to umí). Ale bohužel cena je taková, že pro amatéra se to nevyplatí. Řešením může být třeba kopie této brusky také z odkazu už uvedeného výše - bruska Woodster. Cena sice také není nejnižší, ale pro toho, kdo často ostří různé nástroje, už se to vyplatí. Sice s touto bruskou zkušenosti z praxe nemám, ale pokud se podíváte po netu (videa, obrázky), jaká je konstrukce brusky Tormek, tak zjistíte, že na tom tahle kopie zas tak moc zkazit nemohla - max. větší vůle v uložení, případně ne tak dokonale přesné přípravky.

hodnocení

2x

Snížit otáčky lze, ale má to dva háčky - většinou se řeší změna otáček frekvenčním měničem, ten je však drahý a zdaleka ne každý motor je pro tuto regulaci vhodný. Proto vidím jako optimální koupit pomaloběžnou brusku, ta stojí podstatně méně, než celá regulace. Výběr je dost velký, mnohé mají i smáčený pomalý kotouč.

dvliberec.cz/...

dobre-naradi.cz/...

prumyslovydum.cz/...

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Tím brouskem na kosy, jsem samozřejmě nemyslel nějaký kovový ostřič. Doporučoval jsem klasický karborundový jemný brousek. Velice šikovný brousek na nože dělali v Kovozávodech Frýdlant v Č. . Šlo o čtyři brousící válečky, umístěné v držáčku ve správném úhlu proti sobě. Tahle věc dokázala dělat tu hlavní důležitou práci. To dokonalé upravení samotného ostří. A bez ubírání materiálu nože. Měl pouze jednu vadu a to bylo praskání plastového krytu. Používali ho i sekáči s kosami. Ani nevím, jestli to dneska ještě někdo dělá.

hodnocení

takže děkuji všem za uvedení do problematiky ,bruska zůstane v garáži "co kdyby náhodou" a nože se budou brousit asi klasicky

aroff
hodnocení

1x

Taky netuším, proč by to nešlo nabrousit. Nejprve orovnat kotouče kemenem a nebo kolečkama (podle velikosti kotoučů) a pak brousit proti břitu nože. Samo sebou zachlazovat, jenak se může čepel pálit. Nekonec jemným brouskem, nejlépe namočeným v petroleji a musí to být jak břitva.Jak dlouho vydrží nabroušený, to už je věc kvality materiálu nože

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Nevymýšlej blbosti. Na hrubo si to srovnej tou bruskou a do fajnova si to udělej brouskem na kosy. Je dobré mít na brusce kotouče dvou zrnitostí. Jemný a hrubý. Tu svou blbinu pusť z hlavy.

doplněno 17.02.15 00:04:

Ano, můžeš to uděláš tak, jak ti to tu nabízí Promon. Doplnit si výbavu dílny. To se potom můžeš i sousedům pochlubit, co máš. Nebo to uděláš šikovně rukama a skoro zadarmo. Ono je to spíš o práci ručně a brouskem.

111®
hodnocení

0x

já brousím na pásové brusce...pomalý chod a jde to perfektně...dokončení na kameni tě stejně nemine...nebo si kup v Lidlovi 4boký diamntový, ten také nemá chybu zrnotosti200,400,600,800,

figurek*
hodnocení

0x

v brusce asi máte ten nejobyčejnější elektromotor, jaký existuje. Jmenuje se asynchronní motor. S ním nejde dělat vůbec nic, protože otáčky asynchronního motoru souvisí s frekvencí sítě. A než kupovat frekvenční měnič, jak zaznělo tady o kousek výš, pak si raději kupte novou brusku.

No a hlavně, nože se nebrousí o válcovou plochu kotoučů, ale o tu boční, rovinnou. Nepovídejte mi, že vám to nejde.

ronyx*

To raději ani nikde neříkejte, že brousíte něco (cokoli, nejen nože) na boku brusného kotouče!
Za 1) je to proti bezpečnostním předpisům - na boku kotouče se smí brousit jen na určitých druzích kotoučů a ty do normální brusky neupnete
Za 2) až se vám stane, že se vám broušený předmět /nůž je na to přímo ideální) dostane mezi přírubu kotouče a samotný kotouč a vyrazí vám to nůž z ruky a ten vám následně rozseká ruce, v horším případě se přitom zaseknutí roztrhne brusný kotouč a zabije vás tak si nestěžujte
Ostří se vždy a všechno pouze na obvodu kotouče (kromě výjimených případů na speciálních bruskách a kotoučích) Podívejte se na videa Tormek na YT.

figurek*

Ale no tak. Co to tady zase čtu? Bruska že mi vyrazí nůž z ruky a že roztrhne brusný kotouč, že mě zabije atd? To bych byl po smrti už asi stodvacetpětkrát.

Mrkněte se někdy, jak to vlastně nástrojaři dělají a nestrkejte sem reklamu.

ronyx*

Že to spousta lidí tak dělá (brousí na kotouči z boku) ještě neznamená, že je to bezpečné a povolené. Pokud mi nevěříte, nastudujte si
ČSN 20 0711 Bezpečnostní předpisy pro brusky
ČSN 20 0712 Bezpečnostní předpisy pro brusky
Jak brousí skuteční nástrojaři a na čem (třeba "Kameníček" nebo BN102) vím, umím na tom - sem totiž z oboru;) A bepečnost práce jsem svého času i školil, takže normy a předpisy taky znám - bohužel.
A mmch - nezlobte se na mne, ale radit amatérovi pracovní postup, při kterém může snadno přijít k úrazu mi nepřijde jako zrovna správné...

asd1
hodnocení

0x

Ale jde to, chce to cvik. Brousí se na čele kotouče (viz Ronyx), nůž se drží šikmo a brousí se lehkými tahy přes celou délku ostří. Bruska ale není na nože vhodná - ostří se přehřívá i když chladíte a brousíte jen lehkými tahy, je to spíš na hrubou práci a samotný břit brousit ručně. Lepší je pomaloběžná bruska s kotoučem ve vodní lázni. A nejlepší je brousit jen ručně a navíc vynechat hrubý brousek, použít jen jemný a pak obtahovací (belgický, arkansas), to ale zabere dost času.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]