Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El. podhlahové topení - zima v ložnici

Od: georgeart odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem,
potřeboval bych poradit s problémem, který řeším od doby, co jsme se nastěhovali do bytu v novostavbě.

Zkusím nejdřív popsat jak to vidím a hlavně cítím:
Byt je v novostavbě, takže se v něm nikdy netopilo. Před měsícem jsme během rána nastěhovali nábytek, všude jsem zapnul podlahové topení a vrátili jsme se až další den, protože byl byt hodně promrzlý a nedalo se tam hned spát. První noc jsem už po příchodu do ložnice cítil, že je tam daleko chladněji, než v ostatních místnostech a po ulehnutí do postele dokonce, že mi lehce "táhne" na hlavu (čelo postele je u okna a mezi nimi je cca 20 cm otvor). Nevěnoval jsem tomu pozornost a dal jsem tomu čas, než si to všechno sedne a ohřejí se i zdi. Bohužel ani po 14 dnech se to v ložnici nezlepšilo, takže jsem to začal řešit s developerem.

No a teď přichází to, kde se ztrácím. Developer mi tvrdí, že chlad v místnosti je způsobený tím, že máme zastavěný pokoj nábytkem a podlahové topení tím pádem špatně funguje a chlad je od stěn, které se neohřejí. Ano, chápu, že to, že místnost zastavěná nábytkem na nožkách z 90% může způsobit to, že pokoj nevytopím tak rychle, jako kdyby byla místnost prázdná, ale stav je stejný i po měsíci, kdy nechávám termostat udržovat teplotu na 21,5 - 22 stupňů. To už mi hlava nebere. Hlava mi nebere taky to, že teploměr u okna mi přes den měří něco kolem 20 stupňů, v noci teplota klesne i na 18 stupňů. Přes den nechávám ložnici zavřenou, větrám ráno, 2x odpoledne a ještě večer před spaním. Teď jsem za postelí v pravém dolním rohu naše dokonce plíseň (po měsíci bydlení!) a to dost velkou - cca 30x20cm a pod tou plísní je samozřejmě úplně mokrá zeď.

Tak přemýšlím co s tím, protože máme v ložnici dvě malé děti, které se věčně odkopávají a jsou uplně studené a když si s manželkou uleháme do postele, tak je matrace i povlečení celé studené. Navíc když se zakryjeme a snažíme se usnout, cítíme jak nám "táhne" na hlavu od oken. Už jsem z toho zoufalý... Okna nám byli seřídit, teď nám developer nabídnul, že nám nainstaluje pod okno elektrický radiátor, který by měl prý problém vyřešit. Tomu ale moc nevěřím, protože si myslím, že ta plíseň spíš indikuje nějaký tepelný most a okna nejspíš nebudou taky moc v pořádku, když cítíme, že od nich táhne.

Má cenu řešit zapůjčení např. infrakamery, abych dokázal, že je špatně provedené zateplení, případně instalace oken? Nebo jak se dá postupovat?

Situace v ložnici (velice jednoduchý nákres je v příloze):
- místnost má rozměry cca 3,5 x 2,5m
- elektrické podlahové vytápění, které by mělo být po celé ploše ložnice
- jedno plastové okno (zakresleno modrou barvou)
- manželská postel 180x200cm, 2x dětská postýlka cca 60x100cm a přebalovací pult cca 40x70cm
- okno je v čele manželské postele, termostat na druhé straně ložnice u dvěří (dveře jsou zelenou barvou), termostat červený
- celá délka stěny kde je okno a část na pravo jsou vystavené do ulice, jinak všechny ostatní jsou součástí domu, nebo se dokají domu sousedního

Doufám, že někoho neoradí délka příspěvku :)

Díky moc za pomoc!

Jirka

El. podhlahové topení - zima v ložnici

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Já bych to rozdělil.

1. V ložnici na spaní je 18 - 20° strašně moc a není to zdravé. Ideál je chladno ca 16°, prospěje to vám i děckám - budete otužilejší a zdravější (to je fakt). Děcka se odkopou - nebojte příroda má spaní ošéfované dobře, poradí si s tim. Ty moje spí v chladu od mimina a není problém.

2. určitě kouknout termokamerou, nejspíš objevíte tepelné mosty, nekvalitní izolaci stěny, zapravení oken atd. - tam bude prostor na reklamaci. Ta plíseň = vlhko, teplota v tom místě pod rosným bodem = chladná stěna - u izolované novostavby je vážná závada a rozhodně to není normální. Jedině vysoká vlhkost v bytě, např. kombinace sušení prádla a špatného větrání. Porovnat s projektem - nesplňuje parametry - předělat/ sleva atd.

Podlahovka - pokud je nábytek na nožičkách tak by to měla vytopit. = Opět buď nekvalitní izolace, nastavení podlahovky nebo podlahovka netopí celá - např. má víc okruhů a některý je ucpaný. Kouknout termokamerou. Jde použít i infrateploměr a měřit bodově.. Radiátor pod oknem je řešení následků, ale ne příčiny - s tím nesouhlaste, jen by jste platili za energii.

hodnocení

2x

Vidím to jako vy - tepelný most, chybně provedená izolace domu...

mrkněte na http://termostep.cz/ - někoho takového potřebujete sehnat a zjistit stav izolace

Větrání a přetápění vám tu asi nepomůže... zkuste v domě změřit vlhkost vzduchu, ale když budete mít odvlhčovač, může to zase způsobit potíže s dýcháním (zvláště u dětí).

paw*
hodnocení

2x

Ja to vidim tak, ze mate blbe provedenou izolaci steny/spatne zapravene okno. A k tomu nejspis nefunkcni podlahovku. Ta topi nebo je podlaha studena? Radiatorem pod oknem chybu rozhodne neodstranite.

georgeart
hodnocení

Všem díky moc za dopovědi. Naštěstí jsme pouze v nájmu a rozhodli jsme se raději změnit bydlení, protože problémů je tady na můj vkus až moc. Holt, když se šetří tam, kde se nemá...

Mějte se,

Jirka

hodnocení

0x

Dobry den, mame take zastavenou loznici a pdlahove topeni. Take u nas to ma tento vliv na telotu, ale pro me je to spis bonus, ze je v loznici chladneji. Ikdyz je nabytek na nozkach, tak si myslim, ze natapite nabytek ze spodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapravení oken

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]