Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jeden krb - dvě gája?

Od: galapetr® odpovědí: 13 změna:

Je možné napojit dvě gája na jeden krb - jedno vedle do místnosti druhé do horní místnosti?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

2x

A jde o "krb" anebo přesněji "krbová kamna"?

U krbu se předpokládají "vyšší nároky na tah", mohlo by se tedy stát, že napojení i jen jednoho gája může způsobovat problémy s tahem, zejména při zatápění nebo přikládání, pochopitelně ale záleží na tom o jaký "krb" předpokládám kr. vložku se jedná.

Pokud jde o krbová kamna, pak napojit dva tepelné výměníky gája lze za předpokladu,že kamna nejsou náročná na tah komína, neboli (což s tím souvisí) mají "nižší účinnost", a pak také záleží na způsobu topení v těchto kamnech, topí-li se stylem "přikládání" kdy se topí "intenzivně" a kamna hoří plamenem, pak bude zachován relativně dobrý tah a výměníky mají smysl, jestliže (pokud to konstrukce kamen umožňuje) se topí spíše stylem "odhořívání" nebo prohořívání, nebo jde o kamna s "pomalým hořením" nebo stáložárným způsobem vytápění a vysokou účinností pak spaliny jdoucí do kouřovodu a potažmo komína u těchto kamen budou již "natolik vychlazené", že další "ochlazení spalin" formou tepelného výměníku gája může znamenat ztrátu tahu a i tak by kamna dala "gájem" jen "nízký výkon", čili to je třeba zvážit, (zkrátka jsou způsoby topení i u kamen s nízkou účinností kdy kamna většinu tepla předávají pláštěm) nebo lépe uvést jaká máte kamna typ, značku atd.

doplněno 11.02.15 18:46:

Příklad z praxe, mám klasická kamna kerpen (petry) udávaná účinnost (spodní hranice) je 72%, pokud v těchto kamnech topím přikládáním tzn. dřevo, brikety čili . převážná část doby kdy se topí kamna hoří plamenem pak výměníky mají pro tento styl topení smysl a bez problému mi fungovaly i s dvěma gáji na relativně "krátký komín". Jestliže ale v těchto kamnech topím odhoříváním (dřevěné brikety, uhlí atp.) nebo prohoříváním (koks, dřevěné uhlí) pak gája ztrácí smysl, kamna totiž hřejí plamenem jen cca 3-4 hodiny +,- a převažující fáze topení je "stáložárná" kdy palivo v kamnech mnoho hodin nehoří ale jen "žhne" kamna tudíž potom předávají většinu tepla pláštěm, a minimum kouřovodem.

doplněno 11.02.15 19:00:

Pak, to jsem zapomněl také velice záleží na "tahu komína" je-li velice dobrý nebo velmi vysoký, pak si můžete dovolit i s kamny s "vyšší účinností" vřadit třeba i to gájo.

doplněno 11.02.15 19:08:

Tah vašich krb. kamen, nebo vložky, nemáte-li problém s roztápěním, nekouří-li kamna při přikládání, hoří-li prudce při otevřeném přívodu vzduchu pak máte dobrý tah o výměníku lze uvažovat, naopak je-li problém krb kamna roztopit, hoří-li neduživě, nehoří prudce ani při naplno otevřeném primárním vzduchu, pak jde o topidlo buď s vysokou účinností nebo jde o nízký tah komína nebo obojí a pak není dobré vsazovat výměníky.

janm*

Ještě je možnost, řešit přechod teplého vzduchu od krb. kamen krbu do okolních místností formou průduchů, v případě horní místnosti pak stačí průduch ve stropě v místnosti kde je krb (nemusí být přímo nad ním) teplo se nahoru šíří velice dobře, i bez ventilátoru bude teplý vzduch pěkně "foukat nahoru", záleží jen na tom, zda mohou být místnosti průduchy nebo otevřenými průchody "spojeny" (hluky, pachy, soukromí atd.)

hodnocení

Dík za vyčerpávající odpověď :)

janm*

Rádo se stalo, samozřejmě existuje možnost zamýšlené "řešení" s užitím teplovzdušných výměníků "vyzkoušet" a tak prakticky nejlépe zjistit zda a jestli to bude "optimálně" fungovat, za předpokladu,že tato "zkouška" není podmíněna nějakými "složitými" stavebně technickými špatně vratnými řešeními, u kamen to většinou nebývá problém :)

hodnocení

0x

Já bych na ta "gája" moc nesázel, protože nebudou dávat teplo průběžně, ale pouze nárazově při max. výkonu kamen. A pokud budou zapojena v serii, tak to druhé už nebude hřát vůbec.

hubas*

Pochopitelně bude hřát i to druhé, přece nebude chladit :D

Osobně to řeším takto: Mám novodobé "Petry" v jedné místnosti a 2x "Gájo" v místnosti druhé s napojením do komína.

Topím hnědým uhlím O1 Bílina odhořívacím způsobem shora. Ve fázi, kdy jsou plyny již vyhořelé (závislé na nastavení primárního vzduchu-výkonu) a kamna přechází do fáze stáložáru(tedy kouřovody již tolik nehřejí), přikládám na žhavou vrstvu dřevo. To mi zvedne teplotu kouřovodu a na takovém žhavém základu hoří dřevo perfektně. Mám při tom zavřený primár a výkon reguluji sekundárním vzduchem. Toť má zkušenost podložená praxí.

To ale spálíte poměrně dost dřeva :o))

hubas*

Proč myslíte? Když jsem napsal, že dřevo hoří na žhavém základu "perfektně", neznamená to rychle, ale čistě i při úplném zavření přívodu vzduchu a díky stáložáru uhlí Vám kamna jen tak nevyhasnou, i když zapomenete přiložit.

Průměrně stopím za den 12l kbelík uhlí, což je necelých 10kg...to je základ, kterým zatápím každý den a pak dle potřeby přikládám dřevo-někdy vůbec. Mám stará prkna tl. 3cm z vytrhaného záklopu nařezaná na šířku přikládacích dvířek a na délku necelých 30cm, těch se mi na jedno přiložení vejde 7 a takto přiložím 2-3x za den. Na noc 10kg dřevěných hranatých briket, pokud mrzne a chci vstávat do tepla, vejdou se. Ještě doplním, že mám kamna s většími-prosklenými dvířky.

janm*

Ano, mohu potvrdit co popisuje p. "hubas", je tomu tak, také mám "novodobé petry" a topit lze velice "variabilně", dle momentální potřeby a užít lze v podstatě jakékoliv palivo. Já to dělám podobně, většinou mi stačí zatopit odhoříváním shora hn. uh. "O" 1 Bílina, ale nechce-li se mi druhý den nechat kamna "vyjet" a znovu odhořívat, pak proroštuji ráno žhavé, naložím plná kamna koks (1) sekundár uzavřu a na primáru nastavím minimum, respektive jen tolik aby koks pomalu prohoříval ze spod a nehasl, kamna se "nežhaví" příjemně a dlouho hřejí a z komína se nekouří, takto mi hřejí až do večera, kdy stačí kamna jen "proroštovat" a znovu dosypat koks, nebo lze pokračovat jiným palivem, dřevem, hn. uhelnými briketami, je-li teplo a není nutno dále topit, pak nechám kamna "schládnout" a druhý den mohu dát zas hn. uhlí a zapálit shora a tak se dá různě kombinovat jak to komu vyhovuje a jaké kdo má momentálně po ruce palivo a jestli chce využívat jen teplo přímo z kamen nebo z výměníků jsou-ly napojeny, topení se dá zkrátka dobře přizpůsobit. :)

Přiložíte-li dřevo na žhavé uhlí a máte.li úplně zavřený přívod vzduchu, tak dřevo nemůže hořet, ale jen splynuje při značném vývinu kouře a neshořelých plynů.Že je to pomalý proces, tak s tím souhlasím ! :o))

janm*

Ano ale pán má zavřený primární přívod vzduchu :) A ten sekundární který je otevřen právě všechny plyny co se zahříváním dřeva uvolní spálí, tudíž místo toho aby nespálené složky v podobě kouře vyletěly komínem spálí se, tím získáme teplo a nulovou kouřivost, :)

Tedy předpokládám že to bylo tak myšleno :)

hubas*

1) Jak jsem uvedl, dřevo v mém případě=stará prkna=minimální vlhkost

2) Kamna jsou již dobře rozpálená, když přikládám dřevo=vysoká teplota=lepší spalování

3) Tato kamna nejsou z výroby kdovíjak těsná (zejména rámeček kolem přikládacích dvířek-takový nucený "sekundár z výroby"), možno vzduch uzavřít úplně (primární růžicí, sekundární šoupátkem)

4) Kamna jsou po vyhoření dřeva uvnitř čistá bez známek sazí.

Topím tímto dřevem čtvrtou zimu, tak vím z praxe, že to funguje a funguje to na kamna za 3tis. výborně!

janm*

Ano, takže tam vstupuje do hry ještě jeden faktor vysoká teplota v kamnech, platí totiž že čím je žár v kamnech vyšší tím je potřeba kyslíku ke kvalitnímu spalování nižší, zároveň přisává-li se netěsností jde ho minimum čímž se také žár v kamnech "nechladí" alespoň ne markantně.

Levná kamna, , u kamen "klasického střihu" se šachtou neznamená špatná ba právě naopak...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]