Nejste přihlášen/a.
Dobrý den dobří rádcové, rád bych se pokusil přinýtovat záplatu k historickemu kotli,tak aby netekl. Hlavičkář mám, ale pro dokonale utěsnění potřebuji zhutnit- tužit materiál kolem oněch nýtů. A v tom je problém. nikde se nemohu domoci odpovědi jak ten TUŽÍK - nástroj vypadá, jak se dá úpopř vyrobit, jak se používá... Bohužel internet je zaplaven několika "bakalářskými" pracemi kde všichni u nýtování tužík zmiňují, ale nikdo ho nezobrazil, nepoužil. Nuže umí to někdo používat?Děkuji za odpovědi
Dobrý den, ten tužlík jsem (asi) našel - používat ho neumím, ale předpokládám, že asi klepáním na jeho jeden konec získáte požadované. Zdravím!
doplněno 11.02.15 00:26:freedom - já tomu rozumím tak, že po zanýtování se to okolí nýtu "obkličuje"tím tužlíkem a za poklepu na něj se ten kov (plech) zhutňuje směrem k hlavě nýtu - tím se utěsní.
doplněno 11.02.15 00:44:ronyx - už to vidím. Je fakt, že jsem to nikdy nedělal - já jsem jen našel tužlík .
Zdravím,
jak tužlík vypadá už víte díky odkazu uživatele @ben, já vám poradím, kde najdete na co se používá...přečtěte si soubor na této adrese - je to tam srozumitelně a jednoduše popsané.
antiskola.eu/...
Jj to nejskřivé nářadí ni google taky vyplivl, (sice nevim co všechno se dá s bronzovým nářadim dělatale jako insp. dobrý.)
Z toho popisu antiskoly, jsem pochopil: a), že takový to rovný tužlík- asi jednostranně broušený(možná i 90 stupnu)sekáč nahutní materiál u okraje překrývajícího plechu. b) že kolem nýtu budu potřebovat tužlík- sekáč broušený jakoby do "srpečku půlměsíce"? Nevytvoří to takový okraj-kolečko kolem toho nýtu?
Nebudu tvrdit, že jsem to někdy dělal (nevím, nepamatuju si to), ale pamatuju si, když nás kdysi dávno jako učně učili nýtovat...
Takže - mám díru, do ní strčím nýt, vezmu utahovák, nasunu ho na nýt a utáhnu (stáhnou) nýtované plechy k sobě (utahovák je podobný vyrážeči - u nás se tomu říká lidově kilner - válcový nástroj uvnitř se slepým otvorem, otvor má průměr nýtu) . Utahovákem vlastně zmenším mezery mezi plechy na minimum a zároveň jak je "utáhnu", tak je vlastně natemuju (ty plechy) k tělu nýtu - nýt tím v otvoru utěsním. Pka vezmu hlavičkář a udělám tvar hlavy - je možné taky tvar hlavy tvarovat pouze údery kladivem (to se dělá většinou, protože pokud nenýtuju serii nýtů, tak většinou hlavičkář k dispozici není. Tvarování hlavy kladivem chce hlavně u vytváření půlkulaté hlavy už docela cvik. Když vytvořím hlavu a potřebuju vodotěsný spoj, hlavu musím utáhnout k plechu - na to se používá ten tužlík. Tužlíkem vlastně okraj hlavy toho nýtu "utužím" a přiklepu hranu hlavy k nýtovanému plechu, tak aby se už mezi halvu a plech nedostala žádná kapalina. A ano - po "utužení" vypadá nýt jako když má hlava okolo sebe límeček - ten je to, co ten nýt dotěsní...
Děkuji za výbornou odpověď. Jen pro upřesnění, má tedy ten tužlík tvar kruovitý nemo rovný jak majzlík?
Možná by mohl mít tvar jako utahovák jen o mm menčí než hlava nýtu. Úderem na hlavu by utužil ten okraj hlavy... nebo se pletu?
Nebudu tajit, že přesně už si to taky nepamatuju - přece jen už je to víc jak 35 let, co jsem to viděl.
Ale nedalo mi to a trochu jsem zkoušel hledat...bohužel nýtovací technologie byla technologie hlavně našich předků a dnes už se používá málokdy a tudíž informací je i na netu poskrovnu. V češtině de facto nic - takže sem zkoušel anglicky píšící stránky. Problém je, že překladač výraz "tužlík"přeložit neumí, takže sem hledal, jak to "okecat"- čili nějaké synonymum. Uspěl jsme nakonec až s výrazem "utužovač nýtů"- anglicky "compacting rivets". Na to už se velmi zlehka chytil i strýček Google a v obrázcích jsem konečně našel jeden jediný obrázek, jak vlastně "tužlík"vypadá... A tady ho máte Přeložit ten anglický název do češtiny se mi moc nepovedlo (anglicky de facto neumím) - ale v překladu je to nějaký sekáč na nýty (co je to "buster"v názvu nástroje ví snad jen Bůh
Když se nad tím člověk zamyslí, tak aby to dělalo to, co má (lem nýtu), tak tvar by měl být jako mírně do oblouku zbroušený sekáč, ale s kulatou hranou - když to trochu přeženu tak sekáč s tupým ostřím.
A ještě se mi povedlo najít jeden text, kde je v závěru obrázek "tužení nýtů", ale bohužel bez obrázku nástroje - jen kde se nýt tuží.
Ahoj. Je to tak, jak to tu popisuje Tonyx podruhé po půlnoci. Takhle jsme přinýtovávali žabky na kosy u lištových sekaček. Nejdřív se trošku rozšířilo tělo nýtu a žabka se uchytila a potom se na tom konci nýtu vytvořila taková zakulacená hlavička. V místě kluzné součásti- protikusu držáku lišty se ta hlavička nedělala a nýt se zaklepal do zahloubené díry toho kluzáku. Tyhle nýty byly o něco delší. Na praxi jsme jich nabušili asi milióny. A to se měnily jen ty upadlé nebo vylomené. Ahoj.
doplněno 11.02.15 16:12:Zase chybka! Ronyx. Pospíchal jsem pryč.
Půlkulatý tužlík zhotovíte takto: Máte nýty např. 4 mm. Vezmete kulatinu Hlazenku-ocel 11600-- průměr 12 mm, a vyvrtáte do ní kolmo uprostřed díru průměru 4,1 nebo 4,2. Hloubka 10 mm. Pak se kulatina upne kolmo do svěráku a polovina kulatiny se odřeže, takže zbyde půldíra. Na těch pár nýtů to stačí, jinak je možné tu půldíru ohřát do svítivě červené (třeba v krbu) a zakalit ji do vody. Pokud by se to uštíplo, muselo by se to udělat znovu a po zakalení to ještě popustit, tím stoupne houževnatost zakalené oceli.
Jinak tímto způsobem si vyrobím veškeré potřebné průměry tužlíku dle hlavičky nýtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.