Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypadá tužlík

Od: freedom* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den dobří rádcové, rád bych se pokusil přinýtovat záplatu k historickemu kotli,tak aby netekl. Hlavičkář mám, ale pro dokonale utěsnění potřebuji zhutnit- tužit materiál kolem oněch nýtů. A v tom je problém. nikde se nemohu domoci odpovědi jak ten TUŽÍK - nástroj vypadá, jak se dá úpopř vyrobit, jak se používá... Bohužel internet je zaplaven několika "bakalářskými" pracemi kde všichni u nýtování tužík zmiňují, ale nikdo ho nezobrazil, nepoužil. Nuže umí to někdo používat?Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ten tužlík jsem (asi) našel - používat ho neumím, ale předpokládám, že asi klepáním na jeho jeden konec získáte požadované. Zdravím!

nejiskrivenaradi.cz/...

doplněno 11.02.15 00:26:

freedom - já tomu rozumím tak, že po zanýtování se to okolí nýtu "obkličuje"tím tužlíkem a za poklepu na něj se ten kov (plech) zhutňuje směrem k hlavě nýtu - tím se utěsní.

doplněno 11.02.15 00:44:

ronyx - už to vidím. Je fakt, že jsem to nikdy nedělal - já jsem jen našel tužlík .

ronyx*

nezhutňuje se materiál k hlavě nýtu, ale zhutňuje se hlava nýtu k materiálu...tuží se nýt, ne nýtovaný materiál

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
jak tužlík vypadá už víte díky odkazu uživatele @ben, já vám poradím, kde najdete na co se používá...přečtěte si soubor na této adrese - je to tam srozumitelně a jednoduše popsané.
antiskola.eu/...

freedom*
hodnocení

Jj to nejskřivé nářadí ni google taky vyplivl, (sice nevim co všechno se dá s bronzovým nářadim dělatale jako insp. dobrý.)

Z toho popisu antiskoly, jsem pochopil: a), že takový to rovný tužlík- asi jednostranně broušený(možná i 90 stupnu)sekáč nahutní materiál u okraje překrývajícího plechu. b) že kolem nýtu budu potřebovat tužlík- sekáč broušený jakoby do "srpečku půlměsíce"? Nevytvoří to takový okraj-kolečko kolem toho nýtu?

ronyx*

Nebudu tvrdit, že jsem to někdy dělal (nevím, nepamatuju si to), ale pamatuju si, když nás kdysi dávno jako učně učili nýtovat...
Takže - mám díru, do ní strčím nýt, vezmu utahovák, nasunu ho na nýt a utáhnu (stáhnou) nýtované plechy k sobě (utahovák je podobný vyrážeči - u nás se tomu říká lidově kilner - válcový nástroj uvnitř se slepým otvorem, otvor má průměr nýtu) . Utahovákem vlastně zmenším mezery mezi plechy na minimum a zároveň jak je "utáhnu", tak je vlastně natemuju (ty plechy) k tělu nýtu - nýt tím v otvoru utěsním. Pka vezmu hlavičkář a udělám tvar hlavy - je možné taky tvar hlavy tvarovat pouze údery kladivem (to se dělá většinou, protože pokud nenýtuju serii nýtů, tak většinou hlavičkář k dispozici není. Tvarování hlavy kladivem chce hlavně u vytváření půlkulaté hlavy už docela cvik. Když vytvořím hlavu a potřebuju vodotěsný spoj, hlavu musím utáhnout k plechu - na to se používá ten tužlík. Tužlíkem vlastně okraj hlavy toho nýtu "utužím" a přiklepu hranu hlavy k nýtovanému plechu, tak aby se už mezi halvu a plech nedostala žádná kapalina. A ano - po "utužení" vypadá nýt jako když má hlava okolo sebe límeček - ten je to, co ten nýt dotěsní...

freedom*

Děkuji za výbornou odpověď. Jen pro upřesnění, má tedy ten tužlík tvar kruovitý nemo rovný jak majzlík?

doplněno 11.02.15 14:42:

Možná by mohl mít tvar jako utahovák jen o mm menčí než hlava nýtu. Úderem na hlavu by utužil ten okraj hlavy... nebo se pletu?

ronyx*

Nebudu tajit, že přesně už si to taky nepamatuju - přece jen už je to víc jak 35 let, co jsem to viděl.
Ale nedalo mi to a trochu jsem zkoušel hledat...bohužel nýtovací technologie byla technologie hlavně našich předků a dnes už se používá málokdy a tudíž informací je i na netu poskrovnu. V češtině de facto nic - takže sem zkoušel anglicky píšící stránky. Problém je, že překladač výraz "tužlík"přeložit neumí, takže sem hledal, jak to "okecat"- čili nějaké synonymum. Uspěl jsme nakonec až s výrazem "utužovač nýtů"- anglicky "compacting rivets". Na to už se velmi zlehka chytil i strýček Google a v obrázcích jsem konečně našel jeden jediný obrázek, jak vlastně "tužlík"vypadá... A tady ho máte ;) Přeložit ten anglický název do češtiny se mi moc nepovedlo (anglicky de facto neumím) - ale v překladu je to nějaký sekáč na nýty (co je to "buster"v názvu nástroje ví snad jen Bůh :-D
Když se nad tím člověk zamyslí, tak aby to dělalo to, co má (lem nýtu), tak tvar by měl být jako mírně do oblouku zbroušený sekáč, ale s kulatou hranou - když to trochu přeženu tak sekáč s tupým ostřím.

doplněno 11.02.15 14:53:

A ještě se mi povedlo najít jeden text, kde je v závěru obrázek "tužení nýtů", ale bohužel bez obrázku nástroje - jen kde se nýt tuží.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Je to tak, jak to tu popisuje Tonyx podruhé po půlnoci. Takhle jsme přinýtovávali žabky na kosy u lištových sekaček. Nejdřív se trošku rozšířilo tělo nýtu a žabka se uchytila a potom se na tom konci nýtu vytvořila taková zakulacená hlavička. V místě kluzné součásti- protikusu držáku lišty se ta hlavička nedělala a nýt se zaklepal do zahloubené díry toho kluzáku. Tyhle nýty byly o něco delší. Na praxi jsme jich nabušili asi milióny. A to se měnily jen ty upadlé nebo vylomené. Ahoj.

doplněno 11.02.15 16:12:

Zase chybka! Ronyx. Pospíchal jsem pryč.

macek7411*

Technologie I. a II. ročník.pdf - Webnode, na těchto českých stránkách je tužlík namalovaný a kruhovitý, má rovnou pracovní část.

kjanik112*
hodnocení

0x

Půlkulatý tužlík zhotovíte takto: Máte nýty např. 4 mm. Vezmete kulatinu Hlazenku-ocel 11600-- průměr 12 mm, a vyvrtáte do ní kolmo uprostřed díru průměru 4,1 nebo 4,2. Hloubka 10 mm. Pak se kulatina upne kolmo do svěráku a polovina kulatiny se odřeže, takže zbyde půldíra. Na těch pár nýtů to stačí, jinak je možné tu půldíru ohřát do svítivě červené (třeba v krbu) a zakalit ji do vody. Pokud by se to uštíplo, muselo by se to udělat znovu a po zakalení to ještě popustit, tím stoupne houževnatost zakalené oceli.

Jinak tímto způsobem si vyrobím veškeré potřebné průměry tužlíku dle hlavičky nýtu.

freedom*
hodnocení

Fantastické! děkuji za odpovědi, o víkendu se do toho pustím.
Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]