Jak otevřít kokosový ořech?

Od: Datum: 10.02.15 14:18 odpovědí: 20 změna: 21.02.15 21:53

Manželka koupila kokosový ořech a už leží v misce měsíc a nikdo se nemá k tomu, aby ho spotřeboval. Já bych chtěl využít i kokosové mléko a nevím jak na to. Navrtat 2 dirky?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: 111®
Datum: 10.02.15 14:22

jedna možnost,a pokud chcš dužinu tak pilku a rozříznout po obvodu, pak se půlky dají ještě použít na parádu, pokud se ti nechce, tak kladivo a bušit..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ben®
Datum: 10.02.15 14:24
avatar

Dobrý den, viz odkaz je nějaký "technický" návod. Zdravím!

http://www.jaktak.cz/jak-otevrit-kokosovy-orech.html

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bg
Datum: 10.02.15 14:27

Já vyvrtám dvě díry, vyliju mléko a pak ořech rozmáčknu ve svěráku, dužninu vydlabu posléze nožem. Pokud chci dvě stejné poloviny skořápky za nějakým účelem, vezmu pilku na železo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ria®
Datum: 10.02.15 14:34
avatar

Pokud to v něm žbluňká, jednu z dírek navrtat a vylít... Pak není nic jednoduššího než s ním praštit o zem. :).. mnohdy se rozbije ještě lépe, než kdyby se řezal pilkou.. :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.02.15 14:37
avatar

Dirky dve, at tam muze vzduch a obsah vytece :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.02.15 14:36
avatar

Jen doplnim, nedavno se ke me dostla informace, ze kokosove mleko je jedine v nezralich zelenych kokosacich. To, co koupite v obchode obsahuje jen ochucenou vodu. Ty zelene by meli jit koupit u vietmancu v trznici (sapa)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.02.15 15:19

kokosove mleko neni ta cira tekutina co vytece

ale to co vymackate z nastrouhane cerstve duziny

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kubaaa*
Datum: 10.02.15 20:26
Ano, tahle fama pred nedavnem kolovala. Je to naprosty nesmysl! Dovedete ai predstavit, ze by dodavatele kokosovych orechu potaji nahrazovali tekutinu v orechu (kterou je opravdu jen voda) nejakou jinou umele ochucenou!?
K dotazu: orech ma nahore 3 dirky (prohlubne). Jedna jde vzdy bez problemu a bez nasili propichnout a s trochou sterchani jde obsah vylit. Pak uz jen rozklepnout orech a vyjist duzinu.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 10.02.15 15:34

Vzít do jedné ruky kokos, do druhé pořádný nůž a tupou stranou poťukávat pěkně kolem obvodu. Za pár minut se kokos rozpadne na dvě půlky. Žádnou pilku, žádné navrtávání. Ta troška jakési tekutiny uvnitř za tu námahu nestojí.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.02.15 19:07

Ahoj. Já jsem ho navrtal, abych se tím nesprasil a pak jsem ho rozříznul na rovníku a pak spojil zpět třemi drátky, aby vznikla mezi nimi mezera a bylo z něj krmítko. A docela fungovalo.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.02.15 20:37

Já jsem koupil naprasklý, ale vnitřek nebyl poškozený, takže stačilo zasunout do praskliny něco pevného .. .šroubovák, dláto, sekáč ... a otočit a bylo to. Každopádně uvnitř běžně prodávaných kokosů není mléko, ale jen výplach s vodou.

doplněno 11.02.15 19:26:

OK, díky za info, oba bod ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kubaaa*
Datum: 10.02.15 20:44
Dalsi napaleny... Zadny vyplach neexistuje! Ta voda je kokosu e naprosto prirozena a prirodni. Kokosove mleko, takove jak si ho asi predstavujete v orechu neni a nikdy nebylo. Kokosove mleko vznika drcenim a mletim duziny kokosoveho orechu!
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.02.15 13:40
avatar

Ahoj Repkin, kuba má pravdu. V kokosovém ořechu je pouze trochu čiré nasládlé tekutiny, nevalné chuti a tomu my říkáme kokosové mléko. Ale kokosové mléko, to husté, jak si ho představujeme a známe, vzniká drcením a dalším zpracováváním té dužiny.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.02.15 13:35
avatar

Tak je tomu zrovna tři dny, co jsem viděla na vlastní oči v jednom pořadu o vaření (ne českém), jak spolehlivě a jenoduše otevřít kokosový ořech. Dali ho tam celý do trouby a ohřívali několik minut. Ořech krásně praskl a dal se velice lehce vyloupnout ze skořápky. jenom si nepamatuji na kolik stupňů, ale asi na 170. Já bych to vyzkoušela hned, ale neměla jsem doma ten ořech.

doplněno 11.02.15 13:45:

A pokud chcete vylít tu trochu té kokosové vody co je uvnitř, tak stačí šroubovákem jednoduše otevřít ta očka na obou stranách, aby tam mohl vniknout vzduch a lépe se to vylévalo. Ale budete zklamaný chutí. Nic moc. Je to průhledná nasládlá voda, lehce vonící po kokosu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.02.15 15:59
avatar
Jednoduse. Ostrou spizovou jehlou udelat dirky do otvoru. Vylit mliko.
orech dat pect do trouby na 150 stupnu. Za 15 minut sam pukne. ☺
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.02.15 21:46
avatar

No tak prosím. Aluska dokonce ví na kolik stupňů a jak dlouho. Ano, tak je to správně. já to také tak viděla. Jakmile uvídím nějaký ořech, okamžitě koupím a experimentuji...

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 21.02.15 20:17
avatar

Suzymonko, jen dodatek. O víkendu jsem tímto osvědčeným způsobem chtěla otevřít další ořech a ten vůbec nepuknul. 5x předtím se to vždy předpisově podařilo, ale tentokrát ne. Jediný rozdíl byl, že u tohoto kokosu nebyla žádná tekutina. Buď byl nějak schnilej, nebo vyschlej. Šel do koše neotevřený :).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.02.15 21:47
avatar

:-D no tak vidíš, Alussko. Já teda ještě žádný kokosový ořech nekoupila. Nějak mi to vypadlo od té doby z hlavy. Ale když se to podařilo 5x, tak je vina v ořechu. Já jsem si zase koupila mango. Prodávali ho zelené a tvrdé jako kámen. I řekla jsem si, nevadí, vím, že ho musím nechat dozrát doma. A čekala jsem. A čekala jsem týden a pak dva týdny, a mango začalo žloutnout a začalo být divně svrasklé a měkké. I rozřízla jsem ho a znechuceně také vyhodila do koše. Bylo nepoživatelné. Silná vlákna bez šťávy, prostě hnus. Oni nám totiž dováží toto exotické ovoce "podtržené", protože vědí, že jsme blbí a že ani nevíme, jak to má ve skutečnosti chutnat. Já to vidím, když chodím nakupovat. Lidé třeba kupují avokádo a vyhledávají právě ty tvrdé, nedozrálé a pak nadávají, že je to bez chuti a že nechápou, jak to může být pro někoho pochoutkou. Jenomže avokádo není hruška, ani jablko. Kdybych nežila tolik let v cizině, tak bych také nevěděla, jak má exotické ovoce správně vypadat a chutnat. jsem z toho tady dost nešťastná. A jestli mi něco chybí, tak je to právě kvalita potravin. Po té se mi neustále stýská.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kokosak
Datum: 18.02.15 11:21

no nevím, já jsem našel pěkný návod tady:

http://www.kokosovy.cz/zajimavosti/jak-otevrit-kokos/

tak třeba to někomu pomůže :D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.02.15 21:53
avatar

Kokosáku, je to fajn. Ale vždy mne při této otázce napadne, jak jsou ty opice oproti nám lidem, zručné a inteligentní. Bez trouby, pilky a bez kladiva, vědí přesně jakou stranou uhodit ořechem o kámen, nebo kamenem na ořech...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.