Nejste přihlášen/a.
Zdravím, uvažuji instalaci předokenních žaluziích (spíše se přikláním k jednoduššímu typu), které by měly za úkol nejen zamezit vniku slunečního svitu, ale hlavně ochránit obývací pokoj proti průniku tepla zvenkovního prosotru. Jde o plochu okna necelých 7m2 (6-7m2). V létě je díky prostupu slunečních paprsků oknem v bytě opravdu velké vedro. Myslíte si, že by mohla teplota tímto opatřením poklesnout alesp. o pár st. C? Byt je zateplený 15cm Eps. Okna plast asi 3-4kom, dvojsko (U1,1). Vnitřní žaluzie jsou instalovány.
Mám na okně 5/2,3m venkovní žaluzie. Při velkých vedredch (okno na jih) může být rozdíl se zataženými žaluziemi klidně 5 a více °C. Rozhodně se vám to vyplatí - pokud máte i další izolaci...
doplněno 10.02.15 11:16:V dané velikosti jedině elektrické ovládání - dálkové ovládání stojí další 2tis.
Montáž je nutné provést pořádně, hlavně upevnění. Ne všude se to dá provést (hlavně u bytů bude asi potíž...).
Rozdíl mezi vnitřními a vnějšími žaluziemi (co se tepla týká) je značný. Venkovní žaluzie odrazí tepelné záření zpět do venkovního prostoru, takže se vůbec do místnosti nedostane. I když se žaluzie zachyceným teplem ohřívá, vyzařuje toto teplo mimo uzavřený prostor místnosti. Naopak při použití vnitřních žaluzií tepelné záření pronikne sklem okna a díky skleníkovému efektu už zůstane v místnosti. Zastaví se o vnitřní žaluzii, kterou ohřeje a ta pak působí jako topné těleso, které vyzařuje zachycené teplo do místnosti. Vnitřní žaluzie nemají (co se nežádoucího pronikání tepla do místnosti) prakticky žádný účinek.
Nevýhoda vnějších žaluzií je snad jen složitější údržba a kratší životnost.
doplněno 10.02.15 09:58:ben a 11 - Proudění horkého vzduchu do místnosti při otevřeném okně samozřejmě nezabrání žádná žaluzie. Jde o pronikání tepelného záření skrz sklo zavřeného okna a jeho následné akumulování v místnosti (skleníkový efekt).
Mám taky předokenní žaluzie(mějte na mysl ty stahovací, většinou hnědé nebo bílé a jsou v lištách-jak psal na demnou..) a jak říkala jedna kamoška..tak to je luxus V noci opravdová tma..a nejen v noci, ale i ve dne kdy venku svítí slunko, tak si musíte rožnout, jinak nevidíte, v zimě to izoluje od zimy a v létě zase od horka, přímého slunce-tam je rozdíl sakra patrný. Je to neskutečný rozdíl oproti vnitřním žaluzkám, které jsou skoro k ničemu..to už raději závěs. Samozřejmě při déletrvajícím horku, kdy je rozhicovaný celý barák, už nic moc nepomůže..ale stále lepší, jak když vám praží přímo do oken sluníčko.
když nebudete větrat, tak to bude fungovat, ale to by se nemalo ani chodit dveřmi...teplo si nacouráte...
Dobrý den, dle mého názoru je to zbytečné, když máte vnitřní žaluzie - a pokud je také včas (ráno) zatáhnete. Možná se mýlím, ale viděl bych to jako škoda peněz. Zdravím!
P.S. A v horku nevětrat - jen v noci či ráno a pak až po západu sluníčka.
doplněno 10.02.15 10:02:magdon - ale, já se nehádám. Jen jsem napsal názor na toto řešení. Mám žaluzie mezi okny a jsem spokojen - více nepotřebuji a větrám dle rozumu (když není hic).
Míromíro, musím souhlasit s těmi, co doporučují předokenní žaluzie. Je to vyzkoušené a velice to pomáhá.
Vnitřní žaluzky jsou jen jako záclona či závěs. Sluníčko je rozpálí. Teplo se musí zadržet venku, před skly.
Taky o nich uvažuju, na tom že to pomáhá se asi obecně shodneme, ale mohli byste to rozvést, jaký druh předokenních žaluzií pořídit?
Hledá se OPTIMUM z hlediska materiál/trvanlivost - údržba/čištění/(mazání?) - pracnost/ovládání/manipulace* - stabilita při větrném počasí** - cena (/m2)
*všechny typy obsluhují při otevřeném okně zvenku?)
**nemlátí to do tabule?
Prosím zejména OSOBNÍ zkušenosti !
doplněno 10.02.15 10:28:a ještě jedno mě napadá, co by mohlo předcházet problémy s životností/údržbou apod. a sice mimosezonní demontovatelnost...
Je nějaké provedení, které je lehce demontovatelné z plastových oken? (Předpokládám, že něco k montáži na omítkový podhled nad okny asi neexistuje, že?)
Hodně bude záležet na rozoměrech.
Foto nahoře - já mám hliníkové. Trvanlivost - zatím 7 let bez problému. Čištění žaluzií.. 2x ročně umýt, mazání před sezonou spray -olej do kolejniček. Ovládání -elektromotor. Stabilita - při větru a otevření to slyšet jde, při zatemnění ani ne... Cena v dané velikosti byla 50tis vč. motoru, konzol, ... jen jsem si nachystal elektroinstalaci do daných míst.
Do skleněné tabule to nemůže mlátit - na to jsou kolejničky, které drží odstup.
Demontovatelnost jsem nezkoušel - není to v plánu - pomáhá to v létě proti slunci, v zimě proti světlu v noci. Nicméně demontovat by se dalo do cca 2 hodin práce komplet.
Mám to na plastových rámech - lze použít na jakýkoliv pevný rám nebo do soklů, pokud jsou pevné...
Podhled nad okny se dělá na míru. Já mám úpravu ještě na novostavbě - počítal jsem s tímto způsobem. Železné konzolky drží hliníkový plech lakovaný firmou.
tom bravo,
nemůže to mlátit do tabule, páč je to v bočních lištách.
ovládaní zevnitř (nebo kde chcete) tlačítky na elektriku.
Když fouká v zimě vítr, tepelně izolují.
po zatažení je opravdu v bytě tma.
demontovat není důvod, páč nic není vidět po zatažení.
Při montáži se nedotýká oken.
Již několik let, žádný problém.
Aha, takže nedorozumění. To co popisuješ Milane jsou zatemňovací/bezpečnostní/nenaklápěcí roletové žaluzie na noc...jsou taky tepelné, ale spíš proti úniku tepla...
Já měl na mysli konstrukčně podobné jako vnitřní stínící NAKLÁPĚCÍ žaluzky ! A vím že takové existují takové masivní bambusové... mají to hodně v jihoevropských zemích...
Děkuji, ani jsem nečekal tolik odpovědí. Nechám si udělat cenovou kalkulaci a uvidím. Elktrické zatím neuvažuji.
macku máte pravdu. Pletu si to.
Míro, proč ne elektrické?
doplněno 11.02.15 09:31:Míro, jasně, to sice dává logiku, ale to pohodlí...
Auto bez klimošky je taky levnější...
Souhlas, v létě zabrání vniknutí tepla a v zimě chladu. Mírně zabezpečuje, možná si to někdo rozmyslí, než by se přes to lámal. Jednou jsem byla u známé na návštěvě, měla je nainstalované a také se mě líbily. Je to již více let. Chtěla bych je též, ale říkala mě, že když fouká vítr, tak je slyšet cinkání, zvonění. Tenkrát nebyla taková nabídka. Nyní to již budou mít vychytané, tak vybírejte pečlivě a hlavně kvalitní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.