Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba za popelnice

Od: libin odpovědí: 12 změna:

Zdravím a prosím o radu.Bydlel jsem v obci a řádně platil za popelnice.V obci prokazatelně nebydlím už deset let.Celých deset let bydlím v podnájmu ale trvalé bydliště mám stále v obci neboť majitel podnájmu mě neumožní trvalé ani přechodné přihlášení.Platbu za popelnice platí pronajímatel a je zahrnuta do výše nájmu.Nyní mě přišlo z obce psaní,že musím zaplatit za popelnice a to tři roky zpětně. Musím obci zaplatit za tři roky zpětně? Jen bych chtěl podotknout,že každá obec dostává od státu příspěvek na jednoho občana. Obec,kde mám stále trvalý pobyt takto deset let na mě brala příspěvek, byť jsem tam prokazatelně nebydlel ani se tam neukázal.Možná jsem se měl z obce odhlásit a přihlásit se na městský úřad,spadající do lokace pronájmu.Poradíte vyřešení platby?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plavest*
hodnocení

3x

Platit máte tam, kde máte trvalý pobyt. Takže budete muset zaplatit zpětně, nebo vás bude obec žalovat jako neplatiče.

libin
hodnocení

185/2001Sb. o odpadech

§ 17a)Poplatek za komunální odpad odst.2 Poplatníkem je každá fyzická osoba,při jejíž činnosti vzniká komunální odpad. Já jsem ale deset let v obci žádnou činnost při které vzniká komunální odpad neprováděl.To mohu jasně prokázat.

hodnocení

2x

pokud Vám tazateli někdo tvrdil, že v městě XY za vás jako nájemníka platil odpady, je to poměrně s podivem, protože obvykle ve větších městech se platí na jméno a rodné číslo. Jednoznačně pochybuji, že Váš ubytovatel za vás ofic. hradil náklady za odpady a ani myslím nemohl, protože se platí tam, kde máte v OP napsáno bydliště byť pobýváte jinde.

hodnocení

0x

Je to trochu divné chování obce. Obstarejte si potvrzení řádného placení popelnic na trvalém bydlišti. Pak zajděte na obec a vyžádejte zdůvodnění platby. Případně se ještě zeptejte na trvalém bydlišti, zda obec kde bydlíte má právo vyžadovat placení popelnic. Předpokládám, že nepodnikáte, pak by jste platit musel. Uvidíte co vám na obou místech řeknou a pak se nechá něco řešit. Vždy je důležitý zdůvodnění.

Jináč pronajímatel nemá po vás právo žádat placení popelnic.

doplněno 08.02.15 22:12:

@plavest, ale on na trvalém bydlišti platí.

doplněno 09.02.15 09:43:

Tak to je pěkně zmatečná otázka.

Každý občan je povinen platit za odpad dle místa trvalého bydliště a to přímo obci. Jakékoliv jiné placení je problém, který si musí občan vyřešit sám z vlastní kapsy. Ani pronajímatel nemůže měnit zákon a pokud ho ignoruji i z důvodu neznalosti, tak mě to stojí peníze. Také je dobré srozumitelně formulovat otázky.

doplněno 09.02.15 19:37:

Ten paragraf se právě týká podnikající osoby. To už jsem tu psal.

libin
hodnocení

Ne,na trvalém bydlišti neplatím,neboť se tam deset let nezdržuji.Poplatek za popelnice mám započten v nájmu u pronajímatele (ubytovna)

milan23*
hodnocení

0x
Doložte obci smlouvu o podnájmu za poslední roky a máte po problému.

hodnocení

0x

Já se odstěhoval v r. 2008 a měnil adresu v OP až na začátku 2010. V novém bydlišti jsem platil popelnice, na starém p. starosta řekl, že když nezaplatím, nahlásí mne jako neplatiče do SOLUSu. Vysvětlování a prokazování mi nepomohlo... raději jsem zaplatil a měl klid. Vše závisí na lidech - ten starosta byl prostě ... . Z nového bydliště mi samozřejmě vratku dát nemohli - že je to už v loňském účetnictví. Samozřejmě bych měl potíže s vývozem popelnic v novém bydlišti...

Zkuste se nějak rozumně domluvit s doklady o hrazení v ruce, ale nevidím moc velké šance.

hodnocení

0x

Libine,

podobné téma se tu řeší každý čtvrtrok několikrát. Musíte si nastudovat vyhlášku obce, kde po Vás požadují platbu. Tam se může objevit vyjímka, do které se vejdete. Jinak ne.

Jak Vám pronajímatel neumožňuje trvalý pobyt? Byl jste to zkusit s nájemní smlouvou, přihlásit s v místě, kde teď bydlíte?

Pokud změníte trvalé bydliště, původní obec již od toho data nebudou požadovat nájem. Zpětně za 3 roky ano, je to po právu.

doplněno 09.02.15 19:07:

libine,

z pochopitelných důvodů

sdělte z jakých důvodů: Pokud máte nájemní smlouvu řádně uzavřenou, dojděte ní na evidenci obyvatel, ...

během psaní se tazatel ozval telefonem a ..on sdělí sám co e dozvěděl..

plavest*
hodnocení

0x

Úředně máte nahlášen trvalý pobyt v obci. Starosta nebude zjišťovat, kde ve skutečnosti bydlíte. Víte, kolik lidí by přestalo platit? Vy nemáte zrušen trvalý pobyt, nemáte ani řádnou nájemní smlouvu- nezlobte se, ale to je trochu nestandartní.

libin
hodnocení

Nevím,z čeho usuzujete,že nemám řádnou nájemní smlouvu.Majitel ubytovny kde současně bydlím NIKOMU neumožňuje přihlášení k trvalému pobytu z pochopitelných důvodů.to na vysvětlenou.

doplněno 09.02.15 19:08:

Už to je vyřešeno,děkuji všem za radu i náměty a přeji hezký večer

plavest*

Kdybyste měl řádnou nájemní smlouvu, tak se majitele ani nemusíte ptát, zda si smíte zařídit trvalý pobyt.

plavest, on má řádnou nájemní smlouvu, ale na ubytovnu. Nikdo (zatím) neví, zdali je tam schváleno pro trvalé bydlení. To si musí ověřit.

doplněno 09.02.15 21:07:

míromíro, tazatel to má složitější, bydlí na ubytovně, jak psal nahoře, platí ubytovací firmě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]