Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nejprve popis situace:
Hl. domovní jistič 3x25 A s charakteristikou B.
Dnes jsem v tomto objektu přetížil jeden okruh jištěný 1x16 A jističem s charakteristikou B tepelnými spotřebiči s celkovým příkonem zhruba 6 kW. Šestnáctiampérový jistič po nějaké době (cca 20 min) vybavil. Zároveň s vybavením jističe došlo i k vybavení hlavního domovního jističe (tj. 25 A) - oba jističe vyply v jeden moment. Zátěž tedy byla pouze tepelnými spotřebiči a pouze na jedné fázi, ostatní fáze nebyly zatíženy.
Proč k vybavení hlavního jističe mohlo dojít? Je to obvyklé? Dost mne to prostě překvapilo.
Hlavní jistič zřejmě nevypnul z důvodu nadproudu.
Opravdu správný výraz je jeho vybavení. A vybavení hlavního jističe je zcela normální v domácích instalací. Má na to vliv celé kaskádování přívodu a od toho se odvíjí i selektivita, která stojí za tím vybavením. Má na to vliv i právné rozfázování a tím zatížení jednotlivých fází. Pokusím se to nasimulovat a dát to sem jako přílohu na modulech Acti 9. Do hodinky to snad stihnu a uvidíme co mi vyjde a dám k tomu komentář.
doplněno 08.02.15 19:48:Na prvním obrázku vidíte současný stav, kdy se křivky selektivity překrývají a dochází tak ke kolizi a při přetížení některé z fází musí dojít k vybavení hlavního jističe.
Na druhém obrázku je vylepšená selektivita, ale ne úplná a když se podíváte na hodnoty jističů, tak by jste se nedoplatil. V obou přídadech je mez selektivity omezena.
Když jsem se přistěhoval do současného bydliště, tak problém v vypadáváním hlavního jističe byl pravidelný. Předřazený to nestihnul pobrat. Před dvěma lety jsem kompletně rozhodil rozváděč, udělal nové rozfázování s ohledem na zatížení jednotlivých fází a je od té doby klid. problematika kaskádování je dost složitá a montážní firmy si s tím nelámou hlavu. Prostě nadřazený jistič musí být větší a hotovo. To však není to pravé ořechové.
doplněno 08.02.15 21:14:Tak teď se to snad podaří vložit.
asi takto: jistič 16A nezaznamenal takévý náraz, aby vypadl, ale byl vybaven pomocí tepelného jistění za určitou dobu cca 20minut, Jeho vybavení ale způsobilo ráz na vedení na nějž zareagoval hlavní jistič a vybavil následně také. Takže je to správně. Akorát bych se podíval na zatížení fází, jestli je rovnoměrné, neb se mi také stalo, že jsem si nevšiml že visím na jedné fázi a jistič u hodin odešel, protože se prostě vyhřál dlouhodobým přetěžováním...
Ahoj. Divocí Ampéři dokáží dělát pořádné prcáky. Elektrikář vrtal do zdi a načnul nějaké zásuvkové dráty. Jistič na nich zůstal a vylítnul ten 29A před ním na začátku větve. Mě to jednou na baráku zalítlo až do HDSky na zdi. Tam jsem měl 35A. Je veliká chyba, tam našroubovat 63A pojistky? Jako, že by se tam pak nemuselo tak často lízt.
pojistky se nedávají podle toho jak se nám to hodí...ale podle toho jakej je průřez vodičů za nimi...a kdo tam dá hřebíky, může yačít od píky...znáš? a pojišťovna mu nic nedá...
Dávat silnější pojistky není dobré řešení a taky celkem zbytečné. Při zkratu tečou vedením tak velké proudy, kdy selektivita jističů téměř nehraje roli a vypíná ten, který má trošku citlivější spoušť. Zato pojistka je jednoduchá a zareaguje vždy tak , jak má.
Zdravím, to chyba je a docela zásadní. Ona ta pojistka tam byla cca 30 let a před Vánocemi odešla kolegyně vedle na L1, čekám kdy vezme za své i na L3, když jsem mezi elektrikáři. ,
Trocha pochybuji, že před elektroměrem bude nožová pojistka 25A. I u 16A hlavního jističe se dává minimálně 32A, ale spíše 40A. Teď neberu starší provedení baráků, kde to opravdu skřípe.
doplněno 09.02.15 09:44:To je ještě staré jištění a opravdu tam problém bývá.
Ahoj. Ze sloupu do HDSky vede věšák na lanku a kabel je ve hlíně. Snad něco ve 25mm. Od HDSky k měření je zazděn CYKY 16mm2. Je to všechno poblíž trafa s 30kV. Přípoj by prý snesla 30kW. Jak by to případně bylo s těmi 63A pojistkami?
doplněno 09.02.15 22:36:Diky Rumíčku. A zase jen tak teoreticky. Co by vyčudilo, kdyby do těch 63 letěl nějaký dost velký prcák? Přívodní hliníkový věšák? Nebo až někam k tomu trafu? Jsou k němu 4 sloupy. Prý by ten barák, v případě potřeby, mohl mít i vlastní vývod od trafa.
30 kW na 3 fázích znamená cca 40 A na každé. Takže 63 A v žádném případě.
doplněno 10.02.15 09:39:Nejsem elektrikář, tak nevím co by mohlo vyhořet. V tom nejhorším případě barák bez plnění od pojišťovny.
Zdravím, tak kdyby byla extra smůlu, tak by vyhořel barák a trafu by se to taky nelíbilo. Navic, jakmile by technik poznal, že tam bylo něco jiného (i kdybyste to prohodil zpět), tak budete platit až zčernáte. Každý má rezervovanou určitou kapacitu a musí být odpovídajícm způsobem jistěn. Nejde, aby vesnický strýček na černo zapojil třeba 20 kW motor a při rozběhu, všem zhasla televize. I takový experti byli.
PS.: To humbucker, s Vámi bych nejal ani v autě, pokud všude cpete alternativní pojistky.
Ahoj kolego trtr. Dovolil jsem si napsat ,,teoreticky,,. Kdyby tomu tak nebylo, ani já bych si k sobě do auta vůbec nesedl. Barák by asi nevyhořel. Vše je zazděno a vzdáleno od hořlavých konstrukcí. Asi by vyčudil ten zavěšenej hliníkovej kabel. To ,,teoretizování,, je, ta důležitá hláška.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.