Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám několik ručníků, některé jsou hebké i po roce, některé jsou jak struhadlo, proč tomu tak je? Jaké kupujete, aby vydržely stále hebké?
Čemu vadí tvrdý ručník? Já jsem nad tím nikdy neuvažovala, stačí mi ručník čistý, suchý, který saje, ideálně vypraný na 60-90 a usušený buď na slunci nebo v mrazu a pěkně přežehlený na nejvyšší teplotu a propařený parním rázem. To je pro mě ideál ručníku. Jestli je tvrdý nebo ne... Navíc tvrdý froté ručník, to je jako peeling na tělo a vlastně tak napomáhá hladké pokožce. Co chci, to je hladký a měkký kapesník, když mám rýmu. Protože když je hrubý, je to na nose vidět už za hodinku.
Tak nevím,já dávám aviváž na všechny ručníky,suším na balkóně a ještě je přežehlím s napařováním a jsou stále hebké,dokonce bych našla ještě pár kousků,cca 10 z výbavy a to už je tedy 3 desítky let a některé jsou ještě pořád lepší,než ty,co se prodávají nyní.
Na stránkách Veba Broumov je ale také zmínka, že se nemá používat právě aviváž, aby neztvrdly.
Někdy froté ručníky jak vyvařím, tak vyžehlím. Suším venku na šňůře, vyklepu před pověšením drobné chloupky /snad včera to tu bylo s vypraným papírovým kapesníkem kolik prachu i po vymáchání stejně na prádle zbyde/ to prádlo prostě zvenku voní. V paneláku to nejde jasně že. A jak píše Pb, hrubší ručník nevadí, kůže se trochu namasíruje. Hlavně že ručníky dobře sajou, voní, a jsou ,,hygienicky čisté ,,! Někdy mám pocit, že naopak nadýchaný ručník nesaje dobře.
Když perete - přidáváte do praní něco? Máme hodně tvrdou vodu, manželka přidává lžíci octa. Ručníky cca 12 let - stále jako nové.
doplněno 06.02.15 09:18:Ještě jsem viděl radu "2 pytlíčky kypřícího prášku" do každého praní, případně obyč jedlou sodu. Převážné názory však jsou na tvrdou vodu a prevenci - tj. ocet nebo calgon ...
Napadla mne ještě varianta prací prášek vs. gel - matka pere tak nějak postaru - prášek a sušit. My pereme jen s gelem (persil) a dáváme do sušičky - alespoň na program "k žehlení", což je nakonec mírně vlhké k dosušení.
Pak je ještě zásadní info - perete 3 ručníky zároveň a 1 tvrdne? Nebude to třeba kvalitou výrobku?
Máte pravdu, je to tak. Dělají to jen některé ručníky. To jsem si uvědomila až teď, při vaší otázce. To jsem zvědavá, jestli někdo něco vymyslí
Bruno, ty ručníky jsou fakt záhadné. Nikdy jsem je nežehlila. Některé, když už byly dost tvrdé, jsem vyzkoušela vyprat je na 60 v hodně okyselené vodě. Trošku to pomohlo. A pak, z ničeho nic, tytéž, po nějakém prádle změkly, ikdyž jsem dala aviváž. V létě, když suším venku, dávám jen ocet místo aviváže. Ocet mi při sušení v bytě vadí. I skříně, jemně vonící octem, taky nejsou nic moc fajn. Opravdu záhada!
Jedná se o tzv. inkrustace,t.j. usazeniny,rezidua z prací lázně,které se usadí na vláknech tkaniny a tam ztvrdnou.Vytvoří takovou jakoby krustu,proto to strašné slovo "inkrustace". Nelze je vyprat,tedy ty inkrustace,protože prací lázeń je alkalická. V profipraní se to odstraňuje v kyselých pracích lázních ve speciálních deinkrustačních prostředcích. Doporučuji nacpat ručníky do práči a místo prášku tam na hlavní praní nalít obyčejný ocet.Klidně celou flašku. Je vhodné to i několikrát opakovat,nechat projít mácháním a pak normálně přeprat.Odstraníte si tím i kámen z topných těles a pláště či bubnu.Je nutné pak vyčistit dole sítko! Je vhodné nepředávkovávat prací lázeň(to se v domácnostech běžně děje),protože je to naprosto zbytečné.Prací prášek,který je jakoby navíc v pračce(v tom množství vody) stejně vůbec nepere.Musela byste přidat vodu,což u automatek nelze.(Pokud by někoho zajímalo proč,tak ať si prostuduje něco o mycelách,mycelárním množství apod..) Pokud prací lázeň hodně pění,tak nepere! Stane -li se to,přemáchněte prádlo a začněte znova. Pokud v kyselé praci lázni prádlo pění,předávkováváte prací lázeň. Zbavit inkrustací staré froté ručníky je však skoro nadlidský výkon.Pokud máte sušičku,tak ta znemožní vytvořit souvislou vrstvu inkrustací,jak se v ní prádlo pořád mele,takže to je pak řešení,chcete-li docílit měkkého froté prádla. Doporučuji,pokud máte možnost jít do MAKRA,koupit profi ariel a dávkovat maximálně 70g prášku do pětikilové pračky. Víc ani zrníčko.
Ten Ariel profi z Makra, je jiný než z drogerky? To jsem nevěděla. Oplatí se do domácnosti? Máme měkkou vodu a opravář, když v pračce hledal brzdičku z prádla, tak říkal, že tělesa a vlastně všecko je naprosto čisté, ikdyž pračka měla víc jak 10 let. Podivoval se velice. A přesto občas mívám některé ručníky jako zmrzlé. Tvrdé, ale je zajímavé, že jen ty stejné, ty "některé".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.