Nejste přihlášen/a.
Poprosil bych vás o radu, představte si, že máte křivé vnitřní zdi. Uvažuji, že zevnitř vystavím příčky ytongem 5 cm tlustým, nebude to málo, nemám zvolit širší? Tím by vznikla mezi oběmi zdmi i vzduchová mezera, která by vylepšila tepelnou izolaci.
Nebo má někdo lepší nápad? Nynější vnitřní příčky mají i praskliny. Sádrokartou se bojím, protože nemá takovou pevnost, nebo ano?
Dobrý den, doplňuji tedy mou otázku-jedná se o nerovnosti do přibližně 4cm, takže žádný extrém. O vnitřních příčkách z ytongu, nebo SDK jsem uvažoval i proto, že by to fungovalo jako dodatečné tepelná izolace, protože stěny jsou 30 cm silné z cihel a bez venkovního zateplení.
Takže tedy se shodneme v tom, že by případná mezera mezi původními nerovnými stěnami a novými příčkami z ytongu mohla zapříčinit vlhnutí zevnitř v mezeře(hlavně na nynějších-původních stěnách)?
rudo,
Nejdříve sdělte, o jako nerovnost se jedná. Natáhněte provázky a pak se může navrhovat řešení.
Páč já jsme na nerovnosti 5-7 cm použil jak SDK předstěnu, tak vylepování ytongem či porfixem, pak nahození do roviny.
SDK je rychlejší. Nějaká vlhkost za tím, je hloupost, vzduch jako tepelný izolant taky..
doplněno 10.02.15 19:14:Rudo, po doplnění.
4 cm není moc na opravu. To na starých zdí bývá více. Taky záleží na plochách, kolik je 4cm, někde 3, nebo 2cm.
V tomto případě bych nejdříve vyrovnal hluboké nerovnosti 4 cm, vylepením porobetonem, nařezaným na pásky.
Třeba Vám dají zdarma ve stavebnichách polámaný Ytong 10cm, toho nařežete proužky.
srovnáte na 1-2cm, to pak vezme malta a štuk.
Dobrý den,provádím sádrokartony víc jak 20.let,a vůbec bych se toho nebál.Jsem osvč a křivé zdi,řeším předsazenou příčkou.Řešil jsem to už snad milionkrát.Ohledně pevnosti,pokud máte strach,že vám to popraská,tak to strach mít nemusíte,tmely jsou v dnešní době dost kvalitní,ale můžete pro jistotu tu předsazenou příčku přetáhnout perlinkou,a potom omítku a budete to mít na 100%.
Upřímně nečetl jsem odpovědi ostatních. Za sebe rozhodně nedoporučuji postup, na který se ptáte. zdi buďto srovnejte omítkou a nebo na buchty přelepte sádrokartonovou deskou. "Zateplení" mezerou mezi stěnami je hloupost a to z důvodu, že je to neekonomické. To už radši ty zdi zateplete zvenku polystyrenem. Vyjde Vás to cenově možná nastejno, co by vyšly ty stěny. Samozřejmě můžete dělat jedno po druhém aby Vás to finančně nevyždímalo.
Asi by jste měl být konkrétnější, min. v tom, jaký máte rozdíl v té "křivosti"? A příčku 5 cm ytong? - bych se bál v bytě postavit ! Bylo by to levnější, to ano, ale to je tak všechno ! To pusťte z hlavy.. Vše záleží od vaší peněženky a prostoru...
A nešlo by místo sádrokartonu použít osb desky, ale s použitím kovových profilů pro sádrokartony? OSB desky jsou pevnější. následně by se osb desky nahodili perlinkou v lepidle a přes to by šel nějaký tenkovrstvý štuk?
Co myslíte chlapi?
Pokud je to na vnější zdi, tak vzduchová mezera je špatně a vnitřní izolace ještě hůř! Normálně to srovnejte jádrovou omítkou v několika krocích, nebude s tím problém.
Vzduchová mezera za sádrokartonovou předstěnou vůbec ničemu nevadí.
Pokud před původní stěnu nikdo nedoplní 15cm vaty, tak se nic nemůže stát.
Co by se asi tak za tím neizolovaným sádrokartonem mělo stát?
requied: Hlavně že to tady jak lamy bodujete kladně a přitom chybí základní informace a to např. zda-li se jedná o vnější zdivo, zda-li je suché a to myslím "suché". Jako příklad uvedu plíseň na stěnách za nábytkem apod. Mám tady předstěnu ze SDK od minulého majitele, stačí vyvrtat díru pro hmoždinku a hned z toho smrdí plíseň, ani nechci vědět, co za tím roste za hermelín.
Dobrý večer, to také netvrdímn, na druhu stranu bez SDK by byla situace jistě mírnější! Ale tazatel neuvedl žádné podrobnější info, až později doplnil, že se jedná o nějaké vnitřní příčky. A faktem zůstává, že případ, kdy je na pohled suchá stěna zakryta předstěnou a vyskytne se na ni plíseň z důvodu velmi zhoršeného odvětrávání této dutiny nelze zodpovědně vyloučit. Rozhodně nebude vzduch v dutině z dlouhodobého hlediska sušší než okolní. Shodneme se?
Hubas, Vaše správná věta
"kdy je na pohled suchá stěna zakryta předstěnou a vyskytne se na ni plíseň z důvodu velmi zhoršeného odvětrávání této dutiny nelze zodpovědně vyloučit"
se přeci hodí na každou předstěnu, jak ze sádroše tak i z ytongu, či cihly. Vada je pak v něčem jiném.
Dobrý den. Také proto jsem reagoval na předstěny obecně, čili všechna řešení s neodvětrávaou dutinou. Proč se tak bráníte srovnat to např. jádrovou omítkou a objem nahnat třeba starými taškami? Mně se řešení se SDK nelíbí...je to duté a působí to jako "kulisa".
Rudo jen technický dotaz-jak se nahazuje perlinka v lepidle? a co je tenkovrstvý štuk?
Jen pro upřesnění-lepidlo se natahuje zubovým /hladkým /nerezhladítkem,perlinka se pak do lepidla zatlačí zubovým a zahladí hladkým nerezákem (někdo obojí dělá hladkým) a štuk když je více než cca5mm je prasárna a na takovou vyrovnávačku je potom jádrová omítka!Souhlas s Hubasem! Nerovnost jako střední beru do cca5cm , a to bych vyrovnal otlučením staré a prohození na srovnání a naštukovat,pkd měnší než 5cm tak rovnou na zed nalepil /pěna ,lepidlo / nebo našroubil přes UD profil .
Dobrý den.
Nedá mi to abych se nepřidal. Před nějakými deseti léty jsme měli podobný případ. Starý barák, severní vlhká stěna a navíc ještě z bývalé maštale prosakovaly skvrny , že přý sůl od kdysi uloženého hnojiva. Stěnu jsme řádně oklepali, očistily a ve vzdálenosti asi deseti cm. jsme postavily příčku z 5.cm.ytongu.Stěna se vyrovnala, nahodila , nepraská a je suchá. Z kotelny jsem ještě udělal dvě díry na průměr 5.cm.-novodur.trubka- a jednou občas vháním suchý vzduch do tohoto prostoru , aby se případně vysušil. Za těch deset let nemáme se zdí nejmenší problém. Mečík.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.