Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba dřevěného plotu plotu-jak na to?

Od: roman* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,rozhodl jsem se že před domem vyměním stávající rozpadlý plot z pletiva za nový dřevěný.Mám určitou představu jak by to mělo vypadat,jak by se mi to líbilo. Jde to vidět na přiložené fotce.Protože s tím mám nulové zkušenosti tak bych potřeboval poradit jaký druh materiálu zvolit a jak jej dimenzovat.Sloupky zamýšlím ocelové trubky-výška sloupku nad zemí 180cm,výplň polí prismované desky široké cca 10cmm mezera cca 2cm,výška v nejvyšším bodě zařezaného radiusu(ve středu pole)cca 200cm.Nevím však jakou šířku pole zvolit?jaký průměr trubky zvolit?Jak dimenzovat hranoly na příčníky? a budou stačit dva na jedno pole?Jaké packy navařit na sloupky?Plot by měl být dřevěný protože je to k staré chalupě a druhý důvod-soukromí.Možná ale někoho napadne uplně jiný druh plotu který pěkně vypadá a poskytne potřebné soukromí.Děkuji za každou radu.

Stavba dřevěného plotu plotu-jak na to?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2kedar*
hodnocení

1x

Zdravím.! Rozteč pole by měla být max. 200.Cm. Jestliže bude větší, vyvstává nebezpečí průvěsu celého pole.

Na plot jsou dobré tzv. "lešeňovky". Sice jejich příprava je poněkud pracnější, ovšem pokud si dáte záležet,

pak Vás to zaručeně přežije. Za pár kaček je pořídíte ve sběrně.

Základy vyvrtat do min. hloubky 80-90 Cm. Když to ošidíte, pak se plot začne časem naklápět. Hlavně pokud je

situovaný do svažitého terénu.

Na trubky navařit "flahajs" (pásovinu) cca. 150x40-50mm./5. na který se celé pole připevní.

Na jedné straně by mělo být spojení pružné, elastické... Tzn, pouze zavěšené. Je to kvůli rozměrovým (teplotním) změnám.

Na upevnění prkýnek je lepší obdélníkový profil, než hranol. Ve vertikální rovině snese víc.

Konečné řešení rádiusu je snadné. Z prkna si vytvoříte jakési "kopyto"... Matrici, kterou pak na již našroubované

prkýnka přiložíte, obkroužíte centrofixem, nebo truhl.tužkou a jednoduše ufíknete přímočarkou.

Hlavně nezapomeňte na libelu. :)

Dobry den, predpokladam, ze mluvite o lesenarskych trubkach? Jakou pripravu konkretne doporucujete? Obrousit, antirezin, zakladovka a barva + krytka na vrsek? Osetruji se nejak i zevnitr? Planuji take plot, v mem pripade obycejne pletivo, ktere tam uz bylo, tak nechci vybehavat povoleni a premyslim, jestli sloupky koupit, nebo udelat.

hodnocení

1x

A misto dřeva recyklace.cz/...

dřevo nikdy,prkna jsou drahá,lazura také,za 5-10 let to je na výměnu,bude vás štvát jak uvidíte první praskliny a olup barvy ,praskání prken,plast je dobrý ale kapku pracuje nutno dodržet dilatace.zlatá plná zed či jiný plot a stínění.dobré produkty dělá i transforma bohdaneč

vaccent*

Souhlas s "pajars". Záleží ale, kam je plánovaný plot situován.Je-li před plotem náměstí či frekvenovaná ulice asi bych opravdu zvažoval dřevo či jiný druh plastu, ale bylo byto několikanásobně dražší. V odlehejším místě poměr životnos-údržba-cena vyhrává jednoznačně odkaz "standa35". co myslíte , že je v příloze? Hezký den.

Stavba dřevěného plotu plotu-jak na to? #2

faithoncemore*
hodnocení

0x

Dobrý den, na ty technické dotazy Vám odpovědí pánové, do toho fakt fušovat nehodlám, neb neumím. Ale jen takový tip - před lety jsem pomáhala manželovi dělat plot - vymyslel to tak, že bez dalších rukou se neobešel, ale je to moc pěkný plot. Vypadá hodně podobně jako ta Vaše kresba (i ten poměr prkýnka ku mezeře), jen místo přišroubování prkének k nějakému kovu jsme i ty vodorovné "nosiče" udělali dřevěné a jednotlivá prkénka na něm nedrží žádnými vruty, nýbrž spojení je vyřešeno dřevěnými kolíky posichrovanými lepidlem. Prostě zvenku z ulice jsou krásná zlatá prkénka prosta hlav vrtů a vypadá to fakt pěkně.

a já doplním variantu - Šroub vratový nerez! Pokud byste nechtěli řešit spojení těmi dřevěnými kolíky... Vruty velmi nedoporučuji ! Jen v okolí mám cca 12 sousedů s dřevěným plotem 2-5 let stáří - všichni s vruty mají potíže, vratové šrouby jsou stále pěkné, lesklé a opravdu drží.

doplněno 06.02.15 17:48:

Jedni sousedi mají většího psa - ten se opře a vrut jim vyrve - mají 3 roky starý plot a dělali ho opravdu kvalitně. S tím vratovým šroubem by se nemohlo stát, že jim pes uteče ...

paw*

Pribijes normalne hrebikem. Na co vrut?

majsterjoe*

No vrut má stejné negativum jako tvůj hřebík. V dřevě časem může povolit, prohnít, uvolnit desku.

paw*

To nepopiram. kolem domu mame nejakych drevenych plotu. Vetsinou je zivotnost desek i hrebiku stejna. jenom jsem chtel upozotnir, ze vrut je v tomto pripade zbytecne komplikovane a pracne reseni. hrebik zastane uplne stejnou praci.

Pokud se zvolí správný vrut, tak není problém. Nesmí se ale ovšem používat malé a krátké... takže třeba takový 4-4,5mm pozinkovaný vrut než shnije, tak to bude pár let trvat.

Nebo exitují i nerezové vruty... sice je cena trojnásobná, ale jde to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]