Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zabránění kondenzace páry za predstěnou SDK

Od: kubaru* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit ohledně kondenzace vodní páry v koupelně za předstěnou ze sádrokartonu. Rekonstruuji starý dům a nyní došlo na koupelnu, poněvadž jedna ze stěn je dosti křívá a o pravém úhlu nelze ani hovořit, vytvořil jsem předstěnu ze sádrokartonu, ale mám nyní strach zda nebude docházet ke kondenzaci vodní páry za touto předstěnou a následné degradaci sádrokartonu jakožto i tvoření plísní apod. Stěna, před kterou je vytvořena SDK předstěna je obvodová, nezateplená a na severní straně. Uvažoval jsem o umístění parozábrany (bez vnitřní izolace) za tuto předstěnu, ale nevím zda by toto bylo vhodné řešení. Předem děkuji za vaše rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud použiješ jako parozábranu za sádrokarton folii,a ještě na nezateplené stěně,buď ujištěn,že po té folii poteče voda.

JABRAKA

kubaru*
hodnocení

Právě toho jsem se obával, jde tedy nějak zabránit této kondenzaci, díval jsem se na stránky HASOFTU na TĚSNICÍ FÓLIE PROFI, která se dáva na vnitřní stranu SDK a slouží i jako parozábrana.Na dotaz zda opravdu funguje jako parozábrana bylo odpovězeno, že ano. Mýslíte, že je to špatné řešení? Děkuji

Při pouziti parotěsné folie nebude docházet k průniku vodních par za předstěnu. Nebude Mít tedy co kondenzovat a stekat. Prace provádějte podle technického listu a navodu. Použijte lepidlo na parozábrany. Pochopitelne i impregnovany SK, dříve značný GKbi. Podobných předstěn i s horšími vlastnostmi jsem namontoval ... V případe nejasností ještě napište.

hodnocení

0x

Kubo, máte několik odpovědí, kde spolu nesouhlasí s (ne)kondenzací na folii. Oni mají trošku pravdu oba.

U Jardy je to za předpokladu, jak píše, když nebude stěna zateplena, bude z mizerného materiálu. Kdežto prerovak tuší, že to kondenzovat nebude, páč asi máte kvalitnější zeď, nežli se domnívá Jarda.

Páč tepelná hodnota stěny bude důležitá, zdali bude kondenzace na folii.

V koupelně je nárazově vysoká vlhkost. Kondenzace rosného bodu bude v místě, kde se srazí teplo se zimou a bude tam (+/-) 12°C a 60% vlhkosti. To se děje v každém porezním matroši.

Na přesné stanovení zdali bude či nebude kondenzace na folii bude výpočet rosného bodu v celé vrstvě stěny, včetně předstěny.

Nevím z čeho je složena Vaše obvodová stěna, jaké má tepelné vlastnosti.

Já mám v koupeně předstěnu, bez parozábrany, obklad do výšky vysoko, zeď je ze starých plynosilikátů + 20cm EPS.

Ke kondenzaci na SDK nedochází. (mám kontrolní okénko).

Proč tam dáte parozábranu? Vykoupete se, a vlhkost vyvětráte. Kolik máte obvodových stěn?

doplněno 06.02.15 13:56:

Co člověk to názor, co český člověk, to 5 názorů.

Já bych nedával vůbec parotěs, SDk co nejblíže ke stěně, venku zatepleit 15 cm izolantu.

Hezký víkend.

kubaru*
hodnocení

Dobrý den pane Milane, právě té teploty rosného bodu jsem se obával. Dům zateplený není, koupelna má 2 obvodové stěny viz. přiložený nákres. Ta varianta s parotěsnou folii mne napadla z důvodu kondenzace páry na stěně a následného působení vody, ale nenapadlo mne, že by mohlo docházat ke kondenzaci již na folii. Pro přehlednost přikládám jednoduchý nákres. Děkuji předem za radu.

Zabránění kondenzace páry za predstěnou SDK

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]