Nejste přihlášen/a.
Pronajímám byt. Teďka v lednu-únoru je sezóna odečtů. Elektroměr odečítací komisař odečte sám, protože je na chodbě (byt je v paneláku) a nepotřebuje k tomu součinnost.
Ale plynoměr musí odečítací komisař vidět, potřebuje přístup do bytu. Nebo je třeba v den odečtů na dveře nalepit lísteček se jménem a stavem, to také akceptují.
Já si ale nejsem jistý, jestli nájemník dveře otevře (nebo bude schopen opsat stav a nalepit papírek na dveře), v tomto smyslu si nejstem jistý, i když jsem mu to kladl na srdce. On je ale takový typ, že snad ani nemá propisku A spíš myslím, že se na to vykašle
Napadá vás nějaké řešení, jak toto řešit?
Teoreticky by mě to nemuselo trápit, protože plynárna snad v takovém případě dělá odhad spotřeby a eventuální nedoplatek by stejně musel zaplatit ten nájemník, jenže kdyby se odstěhoval během roku, tak ho pak budu těžko honit, v bytě už bude bydlet třeba někdo jiný a jsou komplikace s rozpočítáváním nedoplatku (jaká část nedoplatku připadne na předchozího nájemníka a jaká část na nového nájemníka, nebo nový nájemník naopak může vyprodukovat přeplatek a jsou potíže s rozpočítáváním).
Zapomněl jsem napsat, že plyn i elektřina jsou psány na mě, nechtěl jsem energie přepisovat na nájemníka.
Já elektroměr, plynoměr, vodoměr fotím a ukládám do poče. Jen fixou na měřidle mám napsáno odkud to je. Jsem zastáncem toho, aby bylo měřidlo napsáno na nájemníka. Proč to vy nechcete, máte z toho jen problém...
No, ne že bych se vysloveně bránil, ale u nás je to tak zvykem, že se byt pronajímá za celou sumu, nájemníci přepisy energií moc nepoptávají. A asi je to tak lepší, kdysi je tomu už pár let měl nájemník na sebe přepsané energie, pak se z něj vyklubal neplatič a bylo těžké se ho zbavit. No a když konečně zmizel - aniž by mi dal vědět, tak najednou jsem zjistil, že je odpojený elektroměr. Neplatil a tak ho odpojili. Bylo pak docela náročné vše znovu zařizovat, musel jsem dokazovat, že jsem majitel bytu (150,- za katastr), zaplatit za novou revizi (asi 600,-), žádat o připojení, prostě s tím byly starosti. Tak mi to tak přijde lepší, na nájemníka nepřepisovat a když to nepoptává, tak se s tím nevnucuji. Asi bych i souhlasil, ale musel by mi dát dvojnásobnou kauci, a na to zase nájemníci nemají...
s tím odpojením máte sice pravdu, ale vy si musíte hlídat, zdali Vám platí přiměřené částky za plyn. To znamená, že bych chodil každý kvartál fotit plynoměr a hlídat..
Myslíte k němu do bytu? Není to hodnoceno jako obtěžování - porušování domovní svobody? Něco takového jsem četl.
Nebudete vstupovat bez jeho souhlasu, prostě mu zavoláte, že byste mu rád pomohl odečíst plynoměr. Ostatně ve smlouvě bývá článeček, který umožní kontrolu bytu za přítomnosti nájemníka po předchozí telefonické domluvě.
to snad nemyslíte vážně? Jak poznáte, zdali učtujete pruběžně správně, aby Vám nenechal dluh třeba měsíc před vystěhováním a neplacením..
No to si právě nejsem jistý. Ale v lednu vždy od dodavatele přijde vyúčtování - resp. na začátku února.
Zrovna dnes dorazilo na elektřinu Ale mám v tom trochu zmatek, při nastěhování jsme do předávacího dokumentu zapsali odečet 95,843 (to bylo k 17.11.2014 a odepisoval to nájemník, protože já si zapomněl brýle), ale na oficiální faktuře od elektrárenského dodavatele teď je: počáteční stav k 17.11.2014 - 9584, konečný stav k 30.1.2015 - 9763. No a já se byl o víkendu podívat a stav na elektroměru je 97657. Tak jsem z toho jelen z těch čísel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.