Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Po víc než roce zase hledám radu a moc děkuju všem,kteří mi před časem tolik pomohli(jabraka,milancukrar a mnozí další).V zásadě jsem rekonstrukci domu zvládla,udělala jsem několik chyb,ale tím si asi projde skoro každý,kdo se do takové šílenosti pustí na vlastní pěst.Jednu bych ráda vyřešila tady.Už se diskutovalo o tom,že termostatické hlavice si nerozumí s prostorovým termostatem.Já to tak mám a chtěla bych ty hlavice vyměnit za manuální,obyčejné.Potřebovala bych zjistit,jestli je to něco,co zvládnu sama.Vygůglila jsem si sice nějaké návody,ale nějak se v tom neorientuju.Dík za každý dobrý odkaz nebo postup pro blondýny-i když jsem už z toho skoro úplně zešedivěla.
Terrmostatické hlavice si nerozumí s prostorovým termostatem pouze když jsou v jedné místnosti.
Takže tam kde máte prostorový, by neměla být termostatická hlavice.
Jinak výměnu zvládne každý, stačí prostě hlavici odšroubovat a místo ní nasadit na ventil manuální klobouček.
Ta místnost,kde je termostat je otevřená do vedlejší místnosti.Jedna má 25m2 a druhá 30m2.Jsou celkem tři radiátory v obou místnostech.
V místnosti kde je termostat stačí hlavici otevřít - (tak aby zavírala při vyšší teplotě než vypíná termostat, tj. nejlíp úplně otevřít). Pak se s termostatem hádat nebudou. Pokud jsou místnosti propojené tak jde o jednu místnost (pokud by se pak místnost dál od termostatu přetápěla tak v ní můžete termohlavice zase zavřít.
Tam kde máte pokojový termostat, nechte hlavice naplno otevřeny a nemusíte nic měnit. V ostatních místnostech hlavice mohou v klidu dále fungovat.
Jestli jsem tedy správně pochopid váš dotaz...
Záleží na kolik vytápíte, pokud na hodně tak hrozí, že i tzv. úplně otevřená hlavice bude zavírat. Záleží na typu, při jaké teplotě zavírá na maximu. Termostatická hlavice totiž není s jistou nikdy úplně otevřená ani úplně zavřená, její stav odpovídá její teplotě.
Takže pokud topíte normálně, tedy na 20 až 22 st.C, tak nastavením termostatické hlavice na maximum dosáhnete zřejmě jejíhop trvalého otevření. Jinak se dají koupit ruční hlavice, které se zcela jednoduše našroubují místo té termostatické (zvládne každý, často i bez nářadí) a nejsou drahé - pod 100,-Kč. Druhá možnost je pouze sundat (odšroubovat) termostatickou hlavici - tím je ventil trvale plně otevřen. Může to být neestetické, lze zakrýt krytkou, která je dodávána na novém termostatickém ventilu. (Pozn. regulační prvek u radiátoru se skládá z 1) termostatického ventilu (to je ta věc, kterou protéká voda) a 2) hlavice termostatické nebo ruční (to je ta věc, kterou se ventil ovládá). Takže např. pro různé pokusy pro zjištění, kde mít termostatickou hlavici a kde ne doporučuji jen hlavici sundat.
Dobrý den,jedu na 20C a kotel mi vypíná téměř jen při odstavení čtyřikrát za den(D45).Mezitím párkrát na chvíli.Teplo jde do tří radiátorů a malého a většího žebříku.Nemůžu najít fakturu,takže neznám přesné výkony těles.Z kotle jde 6 kwh a teplota 70C.Rozhodně tu není přetopíno.
Moc nevím, co tím chcete říct. Jestli jde o to, že se Vám zdá, že to topí méně, než byste chtěla, tak skutečně sundejte ty hlavice v pokoji s termostatem a uvidíte. Uvádět topné výkony bez uvedení tepelných ztrát není moc k ničemu. Je vlastně s Vaším topením nějaký problém?
Jen se mi zdá,že ten kotel jede pořád.Na to,že od něj chci jen 20 stupňů a venku je nad nulou.Nevím,tohle je pro mě fakt španělská vesnice.Neorientuju se v tom.
Je potřeba změřit také teplotu zpátečky u kotle. Jestli je příliš studená, znamená to, že kotel má příliš malý výkon.
doplněno 03.02.15 16:15:Innfračerveným nebo příložnám teploměrem. Nebo nějakým teploměrem, který má venkovní čidlo. To přiložit k trubce a přilepit páskou a tepelně zaizolovat, třeba omotat ručníkem.. V nouzi odhadnout rukou, jestli je studenější než tělesná teplota nebo teplejší.
doplněno 03.02.15 20:18:Pokud jsou obě trubky horké, tak musí být horké i radiátory. Pokud nejsou, jsou uzavřené termostatické ventily a to znamená, že je dosaženo nastavené teploty v místnostech, kde jsou radiátory s termost. hlavicemi. Přepokládám, že jste se již zařídila podle zdejších rad a hlavice v místnosti(ech) s prostorovým termostatem jsou naplno otevřené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.