Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyska kominu

Od: sklar® odpovědí: 14 změna:

kdo poradi ohledne vysky kominu, revizak me rekl ze roura na konci kominu musi byt zateplena a oplechovana a nebo ukoncená cihlami, aby splnovala normu, ted nevim co vyjde levneji a jestli obě varianty maji stejne ucinky, dekuji za radu, komin me pred 14 rokami stavela firma a asi byli jine normy,, 736221332

doplněno 16.02.15 06:03:

dozdit komin metr az na rouru a nebo bude stacit obalit rouru nehořlavou vatou a oplechovat? kdo poradi?,

Vyska kominu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

shermen
hodnocení

3x

Dal bych kolem komínové roury hliníkovou rouru s izolací.

hodnocení

2x

Já bych si položil otázku, proč izolovat tu trubku. Kvůli čsn? Nevěřím tomu, spíše kvůli kondenzaci. Podobné komíny jsou po střechách běžně, nikdko je nedozdívá (proč taky), ani neizoluje..

Spíše bych se zaměžil na možné zatékání mezi oplechováním okolo bílých cihel, kde je jednoduché oplechování a dilatací komínu, nahoru, dolů a do stran, dojde k postupnému zatékání mezi plechem a cihlou.

Zkusil bych se zeptat jiného kominíka..

doplněno 02.02.15 10:35:

miro,

o kondenzaci v nezatepleném komínu vím, ne jiné diskuzi v této poradně jsem i popisoval postup.

Zkuste přečíst první řádek mého příspěvku,

Já bych si položil otázku, proč izolovat tu trubku. Kvůli čsn? Nevěřím tomu, spíše kvůli kondenzaci

Jelikož tazatel v několika otázkách asi popletl sdělení revizáka, nebo kdo to byl, tak jsem přesvědčen stále, že žádný předpis nenařizuje dozateplit trubku nad komínem. To že je to vhodné, kvůli kondenzátu je jasné a tvrdím to stejně jako vy.

Takže podle mne není zavádějící moje odpověď, jen reaguji na sdělení že musí zateplit kvůli revizi...

doplněno 02.02.15 16:30:

No vida míro, mnohkráte děkuji za odkaz na čsn,

u jednovrstvých se tato úprava doporučuje

i za tuto větu.

Já z toho usuzuji, že oba píšeme to stejné.

Není nutné, aby byla trubka izolována, ale je to lepší, když je. Stále si myslíte, že můj příspěvek je zavádějící? Pokud ano, tak v čem?

Pane "mil..cukr.."Nemáte pravdu! Vaše zdůvodnění ,že podobné komíny existují na střechách běžně, je zavádějící. Tyto nezaizolovaní trubky sice zvyšují výšku komína, což má jistě pozitivní vliv na tah, ale tato výhoda je negována nezaizolováním (nezateplením), jak uvádím níže Obdivuji,že jste přesto obdržel kladné body.

Jaká je skutečnost. Proč izolovat tuto trubku? Tah komína vzniká na základě rozdílů specifické hmotnosti plynu (vzduchu a spalin) vně a uvnitř komína ve stejné výškové úrovni komína. Pro tah komína je tedy potřebné aby uvnitř komína byl vzduch lehčí (teplejší) než vně komína ve stejné výšce komína. Toho se dosahuje teplejším vzduchem uvnitř komína vzhledem ke studenějšímu vně komína (teplejší vzduch je lehčí) a ten stoupá vzhůru. Když nezateplíte tu horní trubku , vzduch se v ní ochlazuje (zejména je-li trubka kovová a je-li chladné počasí), zvyšuje svoji hmotnost , omezuje svoji stoupavost vzhůru a tím oslabuje-ne-li zamezuje tahu komína.

Doporučuji si pročíst:http:

//www.kominyvorel.cz/kominy-nadstresni-cast.php

kabele-kominictvi.cz/...

Přeji hezký den -miro

doplněno 02.02.15 10:30:

Ještě tento odkaz.

kominyvorel.cz/kominy-nadstresni-cast.php

doplněno 02.02.15 10:46:

Doplňuji citaci z ČSN 73 4201 viz odkaz kominycz.org/download/CSN_73_4201_kominy_a_kourovody.pdf

Pokud zděný nebo montovaný komín svým vyústěním neodpovídá předepsané výšce, může se průduch prodloužit komínovým nástavcem. Tem musí být proveden z odpovídajících materiálů, u vícevrstvých komínů musí být tepelně izolovaný, u jednovrstvých se tato úprava doporučuje. Průřez průduchu musí být zachován. Pokud se stávající komín vymetá vymetacím otvorem, tento se musí zrušit a musí se udělat taková opatření, aby se průduch dalvymetat ústím průduchu.

Tak asi ne. Vy hovoříte o kondenzaci a já o snížení tahu komína. To pochopitelně spolu bezprostředně souvisí. Jen si myslím, že méně přijemnějsím následkem pro provoz, je snížení tahu komína, proto to zdůrazňuji.. Zdravím -miro

Miro, poslední k tomuto tématu:

vy píšete

cituji Vás: "Tyto nezaizolovaní trubky sice zvyšují výšku komína, což má jistě pozitivní vliv na tah, ale tato výhoda je negována nezaizolováním (nezateplením), jak uvádím níže
a pak zdůvodňujete ochlazování nadstřešní části nezaizolované. Mne je jasné, že dochází k ochlazování a kondenzací, pak ke stékání kondenzátu. Nicméně teplota spalin po krátká době u tak nízkého komínu se přiblíží k teplotě 80-150°C dle druhu topení, které ohřeje trubku a pak již se nesníží tah, tím, že se trubka ochladí na 50-90°C.

Ale to se odkláníme od zadaného tématu, kdy mu revizák přikázal zateplit...

Přeji krásné dny.

Jen vyjádření k poslednímu.

S Vaší poslední příspěvkem souhlasím s tímto doplňkem.

Nejnepříjemněji a podle mně nejvíce vadí, že negativně je ovlivněn tah právě při zatápění, kdy není ještě trubkový nástavec komína ohrát. Doporučení revizáka o zateplení, jsem se jen pokoušel zdůvodnit proč zateplit. Z tohoto důvodů si myslím, že můj příspěvek nebyl zcela od věci. ČSN zateplení nástavců dvouplášťového komína předepisuje u jednoplášťových komínů doporučuje.

Nyní snad již naposledy k tomuto tématu. Zdravím -miro

doplněno 05.02.15 10:50:

Omlouvám se. Místo dvouplášťové a jednoplášťové mělo být správně uvedeno: " vícevrstvé" a" jednovrstvé".

Děkuji.

hoummy*
hodnocení

0x

Postavte´na to bílé cihly a je to ... Vejdete se do 500 Kč, když si to uděláte sám :)

jendad

Někde jsem četl , že bílé cihly nejsou moc vhodné . Nasákají a časem se rozpadají (mráz) . Doporučovaly udělat ze šamotek , nebo pak z klasických cihel a nahodit a penetrovat.

Jendo, bílé cihly jsou vhodné. Jak je vidět na obrázku po 15 letech.

hodnocení

0x

Tu plechovou rouru vyhoďte a komínové zdivo zvyšte až do 1 m nad plochou střechu.Na komín pak dejte novou stříšku ( tzv. NAPOLEON). Komín pak musí táhnout .

hodnocení

0x

No já nevím, mám taky komín nastavený trubkou, azbestocementovou či co to je. Když jsem si pozval kominíka, aby mi řekl, co musím udělat, aby komín prošel při revizi (komín není léta používaný), tak proti té trubce nic neměl. Jako nové komíny s tepelnou izolací možná fungují lépe, ale to neznamená, že ty staré jsou nepoužitelné. Takže pokud potřebujete jen revizi a ne vylepšovat komín, asi bych hledal jiného kominíka.

kamzo*
hodnocení

0x

Mimo výše uvedeného zde postrádám ochranu před přímým úderem blesku => hromosvod. Protže jak vidím tak nejvyším bodem objektu je komín potažmo parabola. Takže pokud budete nucen provádět práce na střeše zamyslel bych se i nad realizací hromosvodu ;)

hodnocení

hromosvod neni treba mam u chatky 3 velke borovice, jen by me jeste jednou zajimalo jestli komin nad zeleznou rourou dozdit a nebo jestli by stacilo rouru jen obalit zaruvzdornou vatou a klempiř by me nasadil na to s nerez plechu rouru, ja myslim s laickeho pohledu ze by tomohlo stacit,, dekuji za radu,,,

Vyska kominu #2

ČSN hovoří, že nástavce vícevrstvých komínů mají být zateplené a u jednovrstvých to doporučuje. Podle mně zateplení může být jakékoliv nehořlavé. Jak je charakterizován vícevrstvý a jednovrstvý komín ze dovíte v ČSN 73 4201 viz.odkaz.

kominycz.org/download/CSN_73_4201_kominy_a_kourovody.pdf

Zdravím -miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]