Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup prodeje bytu na hypotéku

Od: jonky26® odpovědí: 3 změna:

Potřeboval bych radu od znalých. V brzké době plánuji prodat byt, na který mám hypotéku, protože budu kupovat větší, který se teprve začína stavět a na který si budu brat hypo novou. Jen mi néni jasný jaký bude postup prodeje. Zájímalo by mě, jak to probíha.. Jestli ten byt prodám i stou hypotékou, která se přepíše jen na nového majitele, nebo mě nový majitel normálně za něj vyplatí hotovost a s ní splatím tu moji hypotéku? Jenže kdybych jen přepisoval tu moji hypo na toho nového majitele, tak je otázka kdo by ten můj byt koupil, když mám docela vysoké úroky, oproti tomu co dnes banky nabízí, popřípadě kdybych tu moji hypo splatil s peněz prodeje, tak budu muset asi bance zaplatit pokutu za předčasný splacení že? fix mám do roku 2017. Dále by mě zajímalo jak mám vědět za kolik ho mám prodat, když v cenách se moc neorientuju. Mám pozvat odhadce, nebo mě to snad sama poradí realitka? A jak se to řeší když byt potřebuju prodat ted abych měl peníze na nový byt, ale budu čekat zhruba rok než ho dostaví? Domluvit se s novým majitelem jestli mě tu nechá ještě ten rok bydlet asi dost těžko že? A je lepší prodávat přes realitku, a zaplatit ji nemalé peníze za zprostředkování prodeje, nebo si najít kupce sám přes inzerát a na smlouvy si zaplatit právníka? Předem moc děkuji za jakékoliv reakce a rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x
budte velmi obezretny, protoze dle vaseho prispevku se v tom moc neorientujute, a jste snadna korist pro banku ci realitku. Vasi hypoteku asi nikdo neprevezme, pokud nemate nizky urok, kazdej si radeji vyridi svoji. Pravdepodobne budete prodavat za hotovost. Zjistete si ve vasi bance, jaka je sankce za predcasne splaceni uveru, nektere banky maji hodne drsne podminky. Taktez banka musi s predcasnym splacenim, a tim padem i prodejem, souhlasit.
Prodava se lip s RK, protoze lidi jsou lini, a byty ke koupi vyhledavaj vetsinou s pomoci realitek, mozna si mysli ze realitky jsou neco vic, nebo je vetsi jistota kupovat nemovitost pres RK, nevim... Kazdopadne si vezme nemale provize (klidne i 5%), plus budete platit 4% dan z prevodu nemovitosti. Prodejni cenu byt vami spocitam tak, ze vezmu kolik jsem splatil z hypoteky + kolik zbyva doplatit + sankce bance + provize RK + 4% dan. Uvidite jestli je prodejni cena realna dle cen obvyklych v okoli, a pripadne budete muset na necem slevit, a tim padem i prodelat.

hodnocení

0x

Nový majitel si určitě sjedná novou hypotéku, to by byl blázen, kdyby ne. Vzhledem k výši sankce by bylo ideální nechat ukončení na konec fixu. Sankce si každá banka účtuje jinak - některá 5 procent za každý zbývající rok, jiná paušálně 10 bez ohledu na dobu, která zbývá. I tak to ale může být poměrně velká částka. Vám zbývají 2 roky, takže to vychází orientačně na těch 10 %.

pavla2015
hodnocení

0x

Jak píší předchozí rádci, převedení Vaší hypotéky na nového majitele bude těžko dosažitelné i když teoreticky možné. Můžete se pokusit jednat s bankou o Vaší situaci. Pokud hodláte uzavřít novou hypotéku s touž bankou, měla by být vstřícná k ukončení - splacení současné hypotéky. Cenu je nejlépe stanovit srovnáním cen na realitním trhu ve Vašem okolí. Většina zájemců o koupi bytu brouzdá po internetu a tak v podstatě stačí dobře byt nafotit a umístit prezentaci na nejnavštěvovanější portály. Připravte se ovšem na to, že Vás budou otravovat realitky. Bez nich ale spoustu peněz ušetříte. Právní služby ale rozhodně svěřte odborníkům. Banka i kupující budou požadovat notářskou úschovu ke složení kupní ceny. Pak je dobré sepsat u notáře i kupní smlouvu - při souběhu obou úkonů je tam velká sleva. Kdyby kupující byl ochoten posečkat, mohl by Vám byt pronajímat a tím si zlevnit koupi. Jinak by se to asi řešilo postupným financováním a to by Vám měli poradit v bance.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]