Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PIR čidlo do vypinače - jaký typ pro paralel?

Od: rotorod® odpovědí: 7 změna:

dobrý den. rozhodl jsem se že si koupím pir čidla místo vypinače, ale chci je do jedné chodby, takže zapojení paralelně. Libi se mi ty čidla i smožnosti vypnutí nebo microfon...ale našel jsem napoprve 2 stránky

tady třeba píše že je tam spinaci prvek triak, a že neni možne zapojení paralelně, ale tady třeba o tom se nepíše nic. Chci si to koupit u nás v kamenném obchodě, ale pochybuji že prodavačka něco o tom bude vědět. Na co se tedy dívat, co ma byt napsano abych koupil taky, co pujde zapojit oba čidla do jedné mistnosti a aby sepnuly oba (bud jedno nebo druhe, nebo oba) takže asi paralelně? na co se divat?

nebo prosím jaké čidla do vypinaču pro paralelní zapojení? děkuji za rady a pomoc

doplněno 28.01.15 19:48:

co třeba tohle či/... vyhovovalo by? ale taky neni žadna zminka či jde či nejde zapojit paralelně

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejdříve je dobré se odrazit od spínané zátěže. Budou jen žárovky, nebo úsporky či přibudou LED? To je základní parametr. Pak je nutné určit spínací prvek a nakonec příslušný typ.

fiser22*

Souhlas, jinak pro paralelní spínaní je ideální pokud čidlo spíná přes relé, takový spínač ovšem povětšinou vyžaduje přítomnost N vodiče.

hodnocení

0x

bude asi nutné vybrat z těchto

www117.abb.com/...

většina nabízených PIR od dalších výrobců nedoporučuje spínat zářivky, většinou nepodává ani informaci, zda je spínacím prvkem triak nebo relé

eleman.cz/...

elektrobock.cz/...

používám 3299A-A12100 B, triakový a žárovky, vy si budete muset vybrat s relé

hodnocení

jedna se o halogenové žárovky, něco jako toto

to znamena že ty pir čidla co stojí v obchodech cca 250kč se mi nehodí? to musím shánět takové drahé? ty s relé to tak stojí všechny?

málokterý výrobce těchto levných čidel uvádí spínací prvek, hledejte s třívodičovým připojením a nebo aby tam bylo uvedeno přímo relé (aby tam byl i nulový vodič), v tom případě tam bývá relé, ale není to na 100%... pokud najdu dříve, ozvu se...ale budete muset přivést k čidlu i nulový vodič...

hodnocení

tady je zapojeni bud dvou nebo třivodičové, takže to by mohlo byt? ale o rele nic:(

nulový vodič u čidla (misto vypinače) mám, ale u druhého vypinače není, to je vlastně spojeno s tím prvnim vypinačem schodištovym kablem

doplněno 30.01.15 00:04:

a co čidlo PIR čidlo ST02B - třeba tady píše jak třivodič tak relé. mohlo by toto být?

ano, píšou, že spínací prvek u ST02B je relé; můžete použít; jinak jeden vodič mezi PIR přeznačíte na N modrou bužírkou, ale v žádném případě to nesmí být žlutozelený... ale ten tam stejně nebude (žlutozelený se nesmí nikdy přeznačovat!); pár informací o PIR

hw.cz/...

diskuse.elektrika.cz/...

ve vašem případě při paralelním spínání jedině relé...

doplněno 04.02.15 10:19:

rotovod; na vnitřní poštu nemohu odpovědět, nejste registrovaný, zaregistrujte se...

doplněno 04.02.15 15:08:

správně: pro rotorod rád pomohu, čekám na vntřní poště...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]