Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace WC - obklady svépomocí

Od: kutil100 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěl bych renovovat menší WC v RD. V podstatě je mě vše jasné jen nevím jak správně postupovat pri vyměně obkladů. Obklady jsou asi na cementu to znamená vybourat a potom nějak upravit podklad? Nebo stačí jen lepit nové? Vím že se nové dají lepit na staré ale nerad bych měl schod mezi obkladem a stenou 1cm. Prosím o nějaký postup a zkušenosti. Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frydlinstalater
hodnocení

1x

Zdravím kutila:) Obkládat kouplenu svépomocí lze a není na tom nic složitého a hlavně ten pocit, když to člověk dospáruje, rozhlédne se a vidí kus práce. Za mne doporučuji všechno osekat, vyrovnat si zdivo a odkládat. A nebo neobkládat a udělat hezkou čistou zedˇ. Použít dobrou barvu nebo stěrku a vypadá to velmi komfortně, obvzlášť na wc. Jinak podstatné je když už máte všechno rozmydlený vyměnit sítě, vodu, elektro a vše co je pod budoucím novým zdivem. Je pěkně nepříjemné obložit kouplenu a wc a za rok to bourat protože tak je železná trubka, která odjede:) Přeji hodně zdaru a hlavně nelepte obklad na obklad...je to ptákovina...:))hezký den Pavel

kutil100
hodnocení

No toho rovnání zdi se bojím omítky mě moc nejdou zahazoval jsem novou vodu a zapravoval jsem dveře ktere jsem menil a vysledek je koukatelnej ale neni to ono. A na plochu si asi netroufnu. Na druhou stranu je to cca 2,5x1,5m mistnost kterou chci zmenšit o zavesný WC. A obávám se že pro zedníka to bude nezajímavé, navíc co si udělám sám mám raději.

Trubka k WC je aktuálně tažená po strope a je poslední kovová tak vyměna je jasná jen vymyslet kudy

Nevím, proč by to byla ptákovina, hlavně pro kutily, kteří nemají moc zkušeností se zednickými pracemi...Pro ty je tento způsob ideální. Je ale samozřejmě pravda, že profesionální přístup velí původní obklad osekat včetně terčů, ktrré někde zůstanou a někde ne, dokonale vyrovnat cementovou maltou a potom si doslova vychutnat obkládání na dokonale rovnou plochu.Jen bývá problém pro spoustu kutilů bez zkušeností tu rovnou plochu udělat. A právě pro ty je jednodušší ten první způsob, i když se nepatrně zmenší místnost.

albert*
hodnocení

1x

Na cementové maltě asi budou. Já jsem při renovaci koupelny obkladačky odstranil tak, že jsem pod každou natloukl paličkou širokou špachtli a krásně se odlouply. Nakonec jsem kusem hrubého brusného kotouče obrousil povrch malty (zůstaly tam totiž zbytky spár) a cca 1 až 2mm vrstvou lepidla na obklady přilepil nové. Stačil jeden víkend.

hodnocení

0x

Klindě můžete nalepit na stávající obklad, schod mezi stěnou a obkladem mít budete stejně.

Tedy pokud Vám, nevadí to zmenšení místnosti.

To co je nad obkladem, pak prostě natáhnete sádrovou omítkou a zmíněný schod tak zmenšíte na potřebnou velikost.

Pokud budete dlaždičky odstraňovat, tak je mnohem lepší si podklad vyrovnat (třeba i jen lepidlem) před pokládkou nových. Bude se to mnohem lépe obkládat.

hodnocení

0x

Dá sa to nalepiť aj na tie staré no bude to hrubší obklad,ja by som to osekal pomenil potrubia za plast,popripadne za nerez,no je to drahé,a vyrovnal stenu,roviny sa neobávajte,stačí ak si nahodite do vodováhy omietniky a stenu s nahodenou maltou stiahnete dlhou rovnou laťou alebo širokou dlhou vodováhou podľa omietnikou.Omietnik je tenká latka asi 10×20 mm potrebnej dlžky ktorú osadite do malty na stenu vertikálne pomocou vodováhy.

hodnocení

0x

No hlavně jde taky o to, v jakém stavu stávající obkladačky jsou, jestli nehrozí jejich odloupnutí vlivem zvětralé odmítky pod nimi. Aby to pak neopadalo i s novými. A rozhodně pro lepení obkladaček na obkladačky jsou speciální lepidla, s obyčejným to asi taky chvilku držet bude, ale časem...

kutil100
hodnocení

0x

Ještě mám jeden dtaz, na jedne stěně je radiator. Je mozne nejak demontovat a zaslepit trubky? Vypustit vodu neni problem jen se obavam aby pri delsim vypusteni nezacaly trubky korodovat

Sudání obkladu bych řešil ja psal Albert občas běžný postup!

Pokud jej nenecháte vez vody půl roku,ale třeba týden nebo 14dnů tak se nic neděje.I když vodáci tvrdí že takový je již na /kosočtverec/.Jinak vodu nemusíte vypouštět úplně stačí jen co je v radiátoru-ono vyteče i troch z trubek ale nevypouštět celé pkd není nutno!před radiátor jak na přívod a oa odtok bych dal ventil aby se do budoucna nemusel vypouštět soustava ale jen odstavit radiátor a z toho vypustit!

pavkazji*
hodnocení

0x

Já bych se toho nebál.Vloni jsem si dělal koupelnu a nakonec to nevypadá zle.Dělal jsem takovou věc poprvé v životě.Obyvy byly ,ale musíte se s tím mazlit,nejde vám to jak profíkovi pochopitelně.Staré obklady odsekat ,přebrousit staré lepidlo(cement) vyrovnat zdi.Není to trága.Na kraje jsem naklepl omítniky nebo jak se to jmenuje,dohodil zarovnal ,trochu uhladil a šup na obklad.Jen ten obklad opravdu dobře fakt dobře vyměřit jinak se nesejdete.Pokud nechcete sekat starý obklad dá se to vyřešit adhézním můstkem denbraven.cz/.... Použil jsem ho na dlažbu.Musel jsem i na kousek stěny cca 3m2 a drží to na tom pěkně.

doplněno 02.02.15 09:33:

Až budete sundavat radiátor dejte si tam zátky ať se vám nedostane bordel do potrubí.

hodnocení

0x

Jestli máte tu možnost, sežeňte si z okolí za svačinku a pivo nějakého pana Lorence. Může to být důchodce či invalida, ale lepší osobní rada na místě než lepení podle internetového návodu. Úspora se vám může prodražit :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]