Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny poradce, s manželkou rekonstruujeme starší dům a budeme dělat komplet novou koupelnu i kuchyň včetně nových rozvodů vody i elektřiny po celém domě. Za pár dní k nám přijdou vodaři a proto se chci zeptat, jaký typ vodovodních baterií byste nám doporučili - nástěnné nebo stojánkové? Jaké jsou výhody a nevýhody obou provedení? Vím, že u stojánkových často praskají pancéřové hadičky s přívodem vody, ale zase se nemusí sekat kachličky.
Jak je to i se spolehlivostí obou typů baterií?
Doma jsme tak 3 roky zpátky dělali též novou koupelnu a nainstalovali se stojánkové baterie - a už jsou zatuhlé a hůře se ovládají, zatímco tchýně s tchánem mají baterie nástěnné 20 let a jedou jako nové.
Jde též o to, že pod klasickou nástěnnou baterii dostanu PET flašku, kýbl a podobně, zatímco u stojánkové baterie je to kapku složitější. Ale stojánkové zase vypadají moderněji.
Díky za rady.
Bude to hodně o vkusu a subjektivním názoru. Podle mne je nejlepší to dostatečně dlouhou dobu zkoumat - na návštěvách i ve veřejných umývárnách apod. a hodnotit vzhled i praktičnost.
Já nemám stojánkové rád, doma mám stojánkovou jen u jednoho dřezu a to jen proto, že jsme chtěli takovou tu spršku a ta v nástěnném provedení není, další 4 baterie mám nástěnné. Určitě je obtížnější dobře namontovat nástěnnou baterii, než stojánkovou, kde nezáleží na rozteči či kolmosti a souběžnosti trubek atd. Ale praktičtější mi připadají ty nástěnné. Kdo ví, třeba jsem měl jen smůlu při zkoumání těch stojánkových právě na návštěvách apod., ale těch situací, kdy je v koupelně sice velké umyvadlo, ale stojánková baterie má výtok tak nízko a tak blízko okraji umyvadla, že je nemožné umýt pod ní větší předmět nebo třeba nohy, napustit vodu do lahve taky nejde..A to už vůbec nemluvím o pochybné monáži, kdy se stojánková baterie pochybně kinklá a protáčí ve svém uložení, ale to snad může být lajdáckou montáží.
Ale možná se dají vybrat takové, které těmito neduhy netrpí.
Já jsem zažila stojánkovou baterii a pořád jsem měla kolem ní mokro, protože jsem ji zavírala mokrýma, kapajícíma rukama. Pracovní deska kolem nebyla hezká, kolem těsnění se uzazoval fujtajbl. V koupelně také hlasuji pro nástěnnou, protože s ramínkem, když se myji, mohu hodně uhnout a nebouchnu se do obličeje při mytí. A také proto, že ramínko natočím nad vanu. Opravdu, na bateriích nešetřete a vyberte páčku na přepínání na sprchu. Knoflík klouže.
Zdravím Vás. Máme doma jen nástěnné baterie, takže úplně neodpovím na otázku. Jen jedna zkušenost z poměrně nedávné doby, kdy jsme měnili po skoro třiceti letech dřezovou a umyvadlovou baterii: mnohem větší výběr je v těch stojánkových. Ale nakonec jsme i tak sehnali baterie podle našeho vkusu a asi bych neměnila.
Dobrý den, složitá otázka já osobně doporučuji především investovat do kvalitních baterií. Za dlouhou dobu našeho fungování máme ověřené značky, které sebou nesou minimální počet reklamací. Jsou výrobci, kteří zajišťuji pro své modely servis a opravdu dobře fungují. Nejběžnější, ovšem nejhorší varianta jsou baterie do 1000, které si klient koupí v hobby marketu. Bývají hezké leč nekvalitní. Velmi dobrý kompromis jsou baterie od velkoobchodu Ptáček, prodávají je pod značkou Concept, ale vyrábí je renomovaná firma Ideal Standard. Ve své podstatě je to výrobní řada Ideal Standardu prodáváná pod značkou Concept. Jdete li do designu a funkčnosti doporučuji Grohe, Hansa, Ideal Standard. Páková by měla být dvoupolohová (malý průtok, velký průtok), z kvalitního materiálu (bacha na nekvalitní plastové kartuše), stejně tak je dobré nešetřit na rohových ventilech pod stojánkově baterie. Je neštěstí dávat si roháčky za 80 Kč, které nemají filtr, po čase nejdou zavřít, případně Vám zůstane plastový vršek (tvaří se jako kov, ale není) v ruce. Doporučuji investovat do roháčku kolem 200,- a vybírat klasicky nezničitelný rohový ventil Schell. Samotné umístění na zeď nebo na dřez je otázka vkusu a funkčnosti. Mne osobně se nástěnné baterie nezamouvají, nelíbí. Připadá mi to takové panelákové. Nadruhou stranu existuji designově povedené kousky. U stojánkových baterií do dřezu nedoporučuji baterie s výsuvnou sprškou. Jsou poruchové, namáhaná sprška se dost často uvolňuje a teče...a to i u špičkových značek. Budete li vrtat stojánkovou baterii do desky linky tak to bývá v ppohodě, vrtání do nerez dřezu je trošku náročnější, zde je hodně důležité mít opravdu kvalitní dřez ze silného materiálu, který nepruží (neprohýbá se). Za mne doporučuji kvalitní! stojánkové baterie.
Doporučuji neivestovat do baterií. Ty drahé se stejně opotřebují a za pár let i vzhledu je znát, že jsou používané. Je jednodušší si koupit laciné, práci udělají stejnou a za 4 roky si koupit nové. Např. zn. Titania má tří letou záruku a v případě závady (i hlavice) v Hornabuchu řeší reklamaci výměnou celé baterie. Tedy zapomeňte na drahý nesmysl, který stejně nic nevydrží.
Záleži od Vás na aký účel ich chcete používať,ak použijete stojánkovu,tak ju musíte namontovať na umyvadlo a vývodý na hadice sú dole,ak dáte na stenu tak je jedno aké umyvadlo tam date a môžte tam dať aj vedro,no aj pri stojankovej čo su do kuchyne sa dá dať vedro,kvalitné pripojovacie hadice vám vydržia dlho,toho sa nemusíte obávať,Niekto si chváli obyčajné,niekto pákove,Ja mám doma z armatúrky Myjava a majú 15 rokov a len na jednej som pred mesiacom menil kartušu za 5 euro a to dokonca netiekla ale sa zasekávala,inak celá bola plastová,len dotykové plochy boli keramické a to isté je v tej novej,lepšie sa reguluju ako tie kohutikové,Kohutikové sa zase za pár centov dajú opravit výmenou gumičiek,no sú už kde je tam len kohút,no s tými som pri oprave neprišiel do styku a neviem ako dlho vdržia.Je len na vás,čo si vyberiete.
Ahoj. Spousta lidí si tyhle věci řídí podle toho, jak moc in to mají jiní uživatelé. Až potom zjišťují, že je výhodnější mít tu baterii nástěnnou. Kdybych někdy dělal nový rozvod ke kuchyňské lince, tak bych si ještě přidal dva ventily do zdi za kuchyňskou linku na přívod. Radil jsem to i sousedům, když jsme z podobného důvodu měnili tu stojánkovou za nástěnku. Nedali na mě a už párkrát museli řešit reklamaci konstrukce vršků baterie a pokaždé museli zastavovat hlavní přívod vody a půl baráku vypustit. Tady šlo o pouhých 320 Kč za dva plasťáky v 1/2´´ a to by je měli odemne zdarma. Pán domu to považoval za můj úlet a šílenost. A to je dědek jen o 15 let starší. Pak se pochlubte, jaké řešení jste si vybrali. Ahoj.
No já náhodou mám stojánkovou baterii a protože se pod ní do dřezu kýbl nevejde, tak mi tenkrát "vodník" doporučil takovou tu co se dá vytáhnout víc jak metr ven a pohodlně s ní do toho kýble, nebo kamkoliv jinam vodu napustím. Ale nevím jak se to jmenuje. prostě se dá lehce vysunout z té objímky a vytáhne se s ní i hadice, ketrá je k ní přidělaná. Ta není normálně vidět, to je vespod skryté. já to nemumím vysvětlit. Ale požívám to k naprosté spokojenosti už deset let. A ještě si můžete volit na té hlavici sprchu, nebo proud.
doplněno 28.01.15 17:56:Jo, a je to takové hezčí, než když trčí ze zdi.
Zdravím,
a předem upozorňuju, že sem "konzerva".
Za mne by zvítězila nástěnná a pokud by ta možnost byla, tak ještě kohoutkovou s těsnícími gumičkami místo kartuší.
Důvody, který mne k tomu vedou:
- pamatuju ještě dobu (kdysi dávno), kdy u nás na většině umyvadel byly baterie přímo na umyvadlech, tehdy navíc ještě odděleně teplá a studená. Ruce pod tím pořádně umýt nešly, napustit vodu do něčeho bylo také kouzlo. Co jsem sešel s moderními stojánkovými baterie, má to ty samé nectnosti jako kdysi, jen je to na páku. Takže nebrat.
- baterií s těsnícími gumičkami jsem se naopravoval moc. Jednoduché a prosté jak na opravu, tak cenou náhradního dílu - gumička cca za 1,-Kč, tak jeho univerzálností - stejné gumičky do všech kohoutků. Při ceně gumičky jich vždycky byla doma zásoba a vyměnit se tím pádem dala kdykoli. Dnes aby člověk lítal a sháněl tu správnou kartuši (zkuste sehnat kartuši do 15let staré baterie - minulý týden jsem si to zkusil a všude na mne koukali jak na zjevení. Pokud neseženete tu správnou kartuši, budete měnit celou baterii (cena cca od 800,-Kč). A cena kartuše okolo 150,-Kč minimálně. Takže kartušové baterie nebrat.
Ale nemusí se mnou samozřejmě všichni souhlasit
Aha, tak to jsem asi jenom měla kliku. já ji používám už deset let a jediné co jsem musela měnit dvakrát, bylo to sítko. A to stálo asi 30Kč i s tím kovovým držáčkem. Je teda fakt, že když myji nádobí ve dřezu, tak musím pootočit celou tu baterii na stranu. Ale zvykla jsem si na to a nevadí mi to. V koupelně mám nad umyvadlem velkým tu ve zdi a stejně ji dávám na stranu, když si čistím zuby, protože jinak ji celou pokecám. Nebo když si v umyvadle něco přepírám, tak také musím dát na stranu, protože mi jednoduše vadí. Tak já teda nevím...
Díky všem moc za rady My nakonec asi dáme nástěnné baterie v koupelně (umyvadlo, vana), ale v kuchyni dáme stojánkové - sice nemusím ty hadičky, ale samotnou kuchyňskou linku máme zatím ve stadiu vymýšlení, takže pokud nám teď vodaři udělají rozvody vody, jsme díky hadičkám schopni si baterii ještě trochu posunout. Zatímco u nástěnné by se už s baterií hýbalo hůře.
Akorát teď řešíme další problém, kdy bude vzdálenost kuchyňské baterie od kotle s teplou vodou cca 6 m Takže se nedožijeme teplé vody
A do koupelny to bude cca 3-4 m. Prostě nahouby
Také jsme rekonstruovali, instalatéři nám navrhovali stojánkové, později jsem zjistil že proto, že je to pro ně jednodušší - někam dolu přivedou vody s rohovými ventily a pak hadičkama přivedou do stojánkové baterie, kdežto u nástěnné musí přivést vody na přesné místo. A jednu stojánkovou jsem měl, časem zatuhlo otáčen ramínka a byl problém to rozpohybovat, kdežto na nástěnné se všechno opravuje v pohodě. A taky se například dá podle potřeby třeba dát u nástěnné jiné raménko - delší nebo vyšší. Já stojánkové nechci. Každopádně si sami musíte rozhodnout jak vysoko má být výtok vody z raménka nad umyvadlem. Já to vždy přesně namaloval instalatérům na cihly když tahali trubky jak má být vysoko umyvadlo a jak vysoko nad ním výtok vody ! Toto nenechat na instalatérech.
Standard je prý 84 cm, já mám doma 88 cm (od podlahy k hraně umyvadel) na 173 cm výšky. Doporučuji vyzkoušet dle vlastní výšky tak, abyste se u umyvadla zbytečně neukláněl. Baterku dejte tak, aby se vám do proudu vody vešly pohodlně ruce, tj. aspoň 15 cm nad dno umyvadla. 17-18 cm je ještě lepší.
No u nás je ještě problém, že já měřím 190 cm a manželka 161 cm Takže to budeme muset nějak kompromisně zvládnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.