Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vloni v listopadu jsme ukončili rekonstrukci podkroví + další patro. V podkroví jsme mj. provedli kompletní izolaci (vata, polystyren, sadrokarton). Dneska okolo třetí hodiny ranní mě probudily divné zvuky - jakoby něco kousalo polystyren. Zvuk jakoby kousání, byl dost intenzivní, nereaguje to na hluk, zkoušela jsem na to klepat, ale kousání v poklidu pokračovalo. Z tohoto usuzuju, že se o myš ani žadné jiné zvíře nejedná. Cca po půl hodině to přestalo (to asi se konzument za stěnuo přežral do bezvědomí ) Podkroví je uzavřeno a není možný ani přístup zvířete z venku, podkrovní patro je ve výšce asi 10 - 12 metrů od země. Bydlíme zde již dva měsíce, ale nikdy předtím jsem to neslyšela. Krovy by měly být ok, zvuk se ozývá pouze ze stěny, kde je po celé ploše položeny polystyren.
Děkuji za rady
No, myš nebo kuna to budou nejspíš, obě polystyren žerou. Dívejte se v okolí, jestli tam najdete polystyrenová hovínka. Nic jiného by to nemohlo kousat. Brouk by se tam maximálně zavrtal a udělal hnízdo. Polystyren je samozřejmě pro ně lákavý, takže se tam může usadit např. pilořitka, ale i cokoliv jiného. Musela byste to vypreparovat, takhle vám nikdo neporadí, když to není s fotkou.
Polystyrenem jsme měli zateplené duté stěny dřevěné verandy. Asi po dvou letech se začalo ozývat chroupání a po dalším roce, kdy chroupání neustávalo, se spárami mezi prkny začaly sypat droboučké vločky polystyrenu. Nikoli kuličky, ze kterých je polystyren složen, ale doslova vločky o velikosti do 1mm. Po dalším roce, kdy se ve verandě citelně ochladilo, jsem si dodal odvahy a prkna z jedné strany odtrhl. Vyvalilo se na mě mračno naprosto rozdrceného polystyrenu a spousta podivného hmyzu, který jsem do té doby nikdy neviděl. Hmyz je černý, okřídlený, délky do 1cm. Má zřetelně článkované tělo asi jako mravenec, kterého vzhledem i trochu připomíná. Jak se tento polystyreno drtič jmenuje nevím. Všechen polystyren jsem vyházel, dutiny vystříkal insekticidem a zateplil vatou. Je zajímavé, že v přímém napojení verandy je zeď zateplená kontaktním systémem (ETICS) rovněž polystyrenem a tam se tento hmyz nerealizoval. Možná, že žere jen obyčejný polystyren a fasádní mu nechutná nebo se k němu neprokousal přes vrstvu lepidla a silikonovou omítku. Nevím. Každopádně použijte nějaký aerosolový isekticid a to co nejrychleji. Z našeho polystyrenu po roce chroupání nezbylo dohromady nic!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.