Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci pájet na tvrdo, mosaznou pájkou(mosaným prutem). Poradíte prosím, jakou mám koupit páječku, aby dokázala vyvinout dostatečnou teplotu? Třeba nějakou na propanbutanovou menší lahev? Nebo jinou?
Děkuji
Na pájení na tvrdo používám malý autogen,kyslík + propan. Pájím stříbrem. Ta teplota tam musí být dost vysoká,samotný propan nestačí. Záleží co chcete pájet. Mám něco takového,akorát s dvoukilovkou propanu
doplněno 27.01.15 12:26:Dělali mi to na zakázku ve firmě RAMI Liberec. Je tam kyslíková bomba 5kg,propan 2kg,stojan,hadice,5hořáků,brýle,redukční ventily.Jen jsem zapálil a pájel,cena byla cca 13000kč,ale je to 8 roků.Ještě k tomu mám hodiny na přepouštění kyslíku z véké láhve.
Zdravím,
pokud chcete pájet tzv. "na tvrdo", pak zapomeňta na jakoukoli normální páječku včetně té na propan-butan. Pájet na tvrdo lze pouze autogenem, protože vše ostatní má malou teplotu. Relativně nejblíže by byla páječka na propan-butan, ale pájený materiál vám odvede potřebné teplo v takovém množství, že ho páječkou prostě nestačíte doplnit tak, aby se kovy spojily. Mosaz sice rozehřejete, ale už neohřejete (nestihnete ohřát) pájenou součást natolik, aby se na ní mosaz "přilepila".
Abych to upřesnil - propan-butanovou pájkou (přesněji hořákem) jste schopen na trvdo spájet max tak dráty o o průměru do 1mm a délce do 100mm a to ještě za podmínky, že budete pájet na šamotové cihle a místo pájení budete mít těsně obloženo šamotovými cihlami tak, aby unikalo do okolí co nejmenší množství tepla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.