Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prodloužit životnost AKU baterie?

Od: misa503® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Mám UPS zdroj pro PC. Takže ze zásuvky ve zdi vede 220V do zdroje a ze zdroje vede ze zásuvky spojení na PC. Když vypnu řádně PC, tak neustále se nabíjí baterie 12V ve zdroji, hlavně v noci.

PC běží celý den, tak si myslím je baterie dostatečně nabitá a zbytečné baterii nabíjet-dobíjet i dále v noci, zvláště když baterie nemusela "zaskakovat " za přerušenou dodávku energie.

Prodloužila by se životnost baterie, kdybych vypínal nabíjení baterie v noci, kdy již je vypnut i PC?

Nebo by bylo lepší teoreticky rozpojit třeba kontakt " - " na baterii , aby baterie nedodávale svoji energii ani dále po kabelech po obvodech byť jen ve zdroji?

Mělo by něco z tohoto smysl pro prodloužení životnosti baterie?

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

josnow*
hodnocení

2x

Největší vliv na životnost akumulátoru v UPS má teplota. Nejpozději za 4-5 let ho budete muset vyměnit. Nějaké odpojování, zapínání a vypínání tuto dobu jen zkrátí.

hodnocení

Takže to chápu tak, že nejlépe zdroje si nevšímat, nevypínat na noc ze zdi. Protože tím vypínáním baterie se mění teplota baterie, což není dobré. Děkuji.

S tou teplotou je to špatně pochopeno. Čím větší teplota, tím se krátí životnost baterie. Teplota zálohové baterie se běžně pohybuje 40°C. Není to nic nezvyklého.

UPS má být konstruována na trvalé připojení k síti.

navrativ*
hodnocení

0x

O dobíjení baterie se stará UPS. Nevím co máte za konkrétní typ UPS. Kvalitní UPS ky budou i inteligentně přistupovat k bateriím.

hodnocení

0x

Když vypnu řádně PC, tak neustále se nabíjí baterie 12V ve zdroji, hlavně v noci - jakým proudem se dobíjí? měřil jste? není to jen udržovací nabíjení?

PC běží celý den, tak si myslím je baterie dostatečně nabitá a zbytečné baterii nabíjet-dobíjet i dále v noci - na kolik na nabita? jak dlouho stačí napájet PC, monitor po odpojení UPS ze sítě 230V? o jakou UPS se jedná? jaká je tam baterie? kolik Ah? jedna baterie nebo dvě? jak jsou baterie staré? UPS se provozují trvale připojené k síti, jejich baterie jsou na to stavěné, nevidím jediný důvod k vypínání během noci...

navrativ byl o trochu rychlejší...

hodnocení

Odpovím na otázky, i když se dovídám, že baterii to neprospívá, když se vypíná . Protože se tím určitě mění teplota baterie.

Jakým proudem se dobíjí? - nevím, zdroj je připojen na 220V - já si myslím, že by to mohlo být udržovací nabíjení

Baterie - zdroj - je nový od 21.1.2015, pro max 240W

Baterie je 12V/7,5Ah, pouze jedna.

Nová baterie měla při koupi 12,91V - jsem měřil

Dle návodu stačí baterie napájet PC při výpadku kolem 8min.

Zkoušel jsem zdroj odpojit od 220V a PC v pohodě vydržel 5min. Více stejně nepotřebuji, což je dostatečně dlouhá doba na řádné vypnutí PC v případě výpadku proudu. A když nejsem doma, tak PC nikdy zapnut není.

Zdroj UPS je APC BE400-CP

Já si myslím, že by mohla životnost baterie také záviset na počtu využití cyklů při výpadku proudu. Kdyby teoreticky proud nikdy nevypadl, tak by baterie mohla vydržet déle, ne?

Baterie se při zapnutí ve zdroji zahřívá, i když není přepnutá na PC?

Děkuji

Jak prodloužit životnost AKU baterie?
Jak prodloužit životnost AKU baterie? #2
Jak prodloužit životnost AKU baterie? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]