Zdravim. Předěláváme koupelnu elektrika je natažená vše je připravené. Původně jsme zamýšleli jedno světlo podle čehož se i připravili rozvody (dělal elektrikář). Nyní jsme se ale nakonec rozhodli pro dvě bodovky jenže drát mám jen na jednu. Jak ho rozdvojim na dva? Modrý černý žlutozelený. Jak a do čeho ho mám zapojit? I když budete psát ať si pozvu odborníka nepřijde mi toto jako něco tak náročného aby to nezvládl laik i když nezná názvosloví a nechce se mi kvůli tomu volat elektrikář. Na všechno jsem si našel návody (zapojeni zásuvek, žárovek atd.) ale u tohoto si nejsem jistý když vlastně nevím jak se to odborně nazývá. Poradí někdo jak to zapojit? Nejlépe s nějakým obrázkem? Chytrému řekni blbcovi nakresli ☺
Pokud se takto ptáte, asi byste to měl skutečně nechat elektrikářovi, protože asi bych jen těžko vymýšlel jednodušší elektrikářský úkol.
V podstatě jste si odpověděl totiž sám - skutečně je třeba vodiče rozdvojit, což lze udělat mnoha způsoby, podle konkrétní situace. Některé světla mají přímo dvojité svorky, takže vedeme dráty do prvního a z něj další drát do druhého. Ale je samořejmě x jiných možností - rozbočit vodiče v krabici třeba s věnečkem, nebo staří jen pouhá WAGO svorka.
Nejsem zdatný v kreslení, ale v principu z jedné čárky uděláte dvě. Můžete nasmyčkovat přímo ve světle nebo použijete rozbočovací krabici se šroubovými, ale dnes už raději s Wago svorkami, ovšem mimo zónu 0 a 1. Jednodušejc to už napsat ani nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.