Nejste přihlášen/a.
Mám jednotrubkový systém ustředního vytápění v dvoupodlažním domě. Kotle jsou umístěny ve sklepní kotelně a při topení vždy odstavuji uzávěry ten, který není v provozu. Na stoupačku 1" jsou připojeny oba byty s jednotrubkovým vodorovným rozvodem 3/4" na nějž jsou napojeny topné panely 1/2" trubkami a konec vodorovného rozvodu pak ústí z patra do 3/4" klesačky a před vyústěním z přízemí se klesačka rozšiřuje opět na 1". Při topení plynem, kdy čerpadlo plynového kotle spíná při teplotě nad 30st C, a kotel je omezen na 60 st C, topí oba byty celkem stejně. Při topení kotlem na dřevo, kdy druhé čerpadlo kotle na dřevo spíná a vypíná v rozsahu 75-80 st C, je spodní byt podstatně hůře vytápěn. To asi také proto, že čerpadlo neběží trvale, ale jen vždy jen určitou dobu. Obě čerpadla mám nastavena na největší výkon. Při nižším výkonu čerpadla u kotle na dřevo je vytápění spodního bytu ještě horší. Bude řešením omezení průtoku do horního bytu kohoutem? Je to sice pracné řešení, ale nic jiného mě nenapadá. Pokud mi umíte k této věci poradit, laskavě mi pomozte. Děkuji.
doplněno 24.01.15 23:17:Odstavený kotel uzavírám vždy jen jedním ventilem. Odstavuji jej proto, aby se zbytečně nevytápěl a neutíkalo pak teplo do komína. Pokud jde o nastavení čerpadla na vyšší teplotu. To je proro, že pod 57 st C kotel na dřevo kondenzuje. Je tedy nutno dodržovat vyšší teplotu a pokud dám čerpadlo na 40, tak bude kotel samý dehet.
Problém vidím v rozdílném výkonu čerpadel - u kotle na dřevo je menší výkon. Dal bych za oba kotle jedno nové oběhové čerpadlo s velkým výkonem a kotle připojoval k systému kulovými uzávěry na zpátečkách ( otevřen vždy jen jeden). Jednotrubkový systém vyžaduje veliký výkon oběhového čerpadla - to je jeho hlavní nevýhoda !
Problém, který popisujete, se často vyskytuje u nevyváženého systému.Čím je vyšší teplota topné vody, tím je vyšší vztlak vody a proto při vytápění kotlem na dřevo, kdy pracuje čerpadlo při mnohem vyšších teplotách než při topení plynem dochází k lepšímu zatékání vody do vyššího podlaží. Doporučil bych zjistit potřebné průtoky jednotlivými podlažími, instalovat automatické regulátory průtoku (např. Danfoss AB-QT). Ale netvrdím, že není jiná alternativa.Jen jak bych to řešil já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.