Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potíže při topení jednotrubkovým systémem

Od: michaeljindra odpovědí: 4 změna:

Mám jednotrubkový systém ustředního vytápění v dvoupodlažním domě. Kotle jsou umístěny ve sklepní kotelně a při topení vždy odstavuji uzávěry ten, který není v provozu. Na stoupačku 1" jsou připojeny oba byty s jednotrubkovým vodorovným rozvodem 3/4" na nějž jsou napojeny topné panely 1/2" trubkami a konec vodorovného rozvodu pak ústí z patra do 3/4" klesačky a před vyústěním z přízemí se klesačka rozšiřuje opět na 1". Při topení plynem, kdy čerpadlo plynového kotle spíná při teplotě nad 30st C, a kotel je omezen na 60 st C, topí oba byty celkem stejně. Při topení kotlem na dřevo, kdy druhé čerpadlo kotle na dřevo spíná a vypíná v rozsahu 75-80 st C, je spodní byt podstatně hůře vytápěn. To asi také proto, že čerpadlo neběží trvale, ale jen vždy jen určitou dobu. Obě čerpadla mám nastavena na největší výkon. Při nižším výkonu čerpadla u kotle na dřevo je vytápění spodního bytu ještě horší. Bude řešením omezení průtoku do horního bytu kohoutem? Je to sice pracné řešení, ale nic jiného mě nenapadá. Pokud mi umíte k této věci poradit, laskavě mi pomozte. Děkuji.

doplněno 24.01.15 23:17:

Odstavený kotel uzavírám vždy jen jedním ventilem. Odstavuji jej proto, aby se zbytečně nevytápěl a neutíkalo pak teplo do komína. Pokud jde o nastavení čerpadla na vyšší teplotu. To je proro, že pod 57 st C kotel na dřevo kondenzuje. Je tedy nutno dodržovat vyšší teplotu a pokud dám čerpadlo na 40, tak bude kotel samý dehet.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pomohol by nákres.

paw*
hodnocení

0x
Proc ma kotel na TP tak nastavenou teplotu cerpadla? Dejte ji od 40°C a mate to. Prece kdyz topibplyn, mel by topit i kotel na TP. Jsoj pripojene vedle sebe. Jinak proc ten mimo provoz odstavujete uzavery? Kdyz uz, tak se dava/ zastavuje jenom ventil na jedne trubce, nikdy ne na obou. Nebo muzete, ale az pujde tipit manzelka a zaoomene otevrit a praskne vam kotel... Stalo se to sousedovi. Mel tez 2 ventily a zastavoval oba.
doplněno 25.01.15 12:27: No a kdyz to date na tech 60, tak je vytopitelnost lepsi? Kdyz date cerpadlo na 50, tak ze zacatnu to zacne detovat, pak se system natopi na svou idealni teplotu, dehet vypali. Pri dohorivani je to stejne. Ja v tom problem nevidim.
doplněno 25.01.15 22:24: No, podle me mate nekolik moznosti. Bud horni byt priskrtit jak jak navrhujete, nebo dat jedno silne cerpadlo, nebo nastavit cerpadlo na kotli na TP na co nejnizsinteplotu, nebo topt kontinualne kotlem na TP nad 70°C, nebo dat za kotel na TP trojcestny ventil, ktery bude udrzovat vnkotli idealni teplotu a zbytek pusti do obehu. Za me ta posledni moznost. Nemam rad systemy, kde se musi pokazde sahnout do nastaveni vystupi, aby ideale fungovaly. Mit to co nejvic bezobsluzne a to splnuje bud topit porad plynem nebo tam nejak poresit tu teplotu v kotli na TP.

hodnocení

0x

Problém vidím v rozdílném výkonu čerpadel - u kotle na dřevo je menší výkon. Dal bych za oba kotle jedno nové oběhové čerpadlo s velkým výkonem a kotle připojoval k systému kulovými uzávěry na zpátečkách ( otevřen vždy jen jeden). Jednotrubkový systém vyžaduje veliký výkon oběhového čerpadla - to je jeho hlavní nevýhoda !

dzejar*
hodnocení

0x

Problém, který popisujete, se často vyskytuje u nevyváženého systému.Čím je vyšší teplota topné vody, tím je vyšší vztlak vody a proto při vytápění kotlem na dřevo, kdy pracuje čerpadlo při mnohem vyšších teplotách než při topení plynem dochází k lepšímu zatékání vody do vyššího podlaží. Doporučil bych zjistit potřebné průtoky jednotlivými podlažími, instalovat automatické regulátory průtoku (např. Danfoss AB-QT). Ale netvrdím, že není jiná alternativa.Jen jak bych to řešil já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]