Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu se používají tyto kabely?

Od: peetrs* odpovědí: 18 změna:

Ahoj, našel jsem v garáži tyto 2 kabely. Na co se používají? Díky

K čemu se používají tyto kabely?
K čemu se používají tyto kabely? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzajs122
hodnocení

1x

to první je televizní dvojlinka, takže k ničemu
to druhý je trojlinka, ve vyobrazeném provedení je to na zabití...

osobně bych to celý dal do sběru

hodnocení

1x

Používají se jako druhotná surovina - odevzdat do sběrny kovů, pokud berou izolované kabely, nebo do sběrného dvora jako elektroodpad.

Jinak se to dá použít místo špagátu.

Rozhodně to už není k ničemu v elektroinstlaci ani silno ani slaboproudé.

Jen odmontujte koncovku. pred par lety jsem ji shanel a nemohl sehnat. Muzete prodat na Aukru

hodnocení

1x

Prvý kabel je antenná dvojlinka symetrická 300 ohm,už sa nepoužíva,lebo mala straty a tak sa v antene symetrizačným členom zmenilo na 75 ohm a pokračuje koaxialom.Druhý je trojžilový kábel s jednou izolaciou namontovaný na 15A zastrčke na 380V,Občas ešte je ich vidieť a aj sa výrábali,no nie už v bakelitovom prevedení.

hodnocení

0x

Ten 1. je starý anténní svod (dnes koaxiál).

Ten 2. druhý bude na napájení něčeho na 380V. Něco jako cirkulárka ale spíš něco menšího, možná nějakej kompresor nebo čerpadlo.

jentak*
hodnocení

0x

Pokud ta TV dvojlinka není rozlámaná a nemá poničenou izolaci, není rozstříhaná na kusy, tak ji prodáte na nějaké radioamatérské akci(setkání), popř. na Aukru.

hodnocení

0x

dnes už k ničemu,jde o historické káble

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Nemůžu si pomoct, ale ten spodní trojkáblík určitě nemohl vést 380V. Zástrčka má 4 kolíky. Asi to bylo nějaké zvláštní vedení 220V. Domácí dovedové dokáží spáchat různé i hrůzné kombinace zapojení čehokoliv. Naposled jsem rozdělával kabelovou vidlici a zelenožlutej byl napravo. Ještě byl přitomen černý a hnědý.

Jde o domácky provedený přívod k motoru bez přivedení země. Prostě na zabití. Autora i obsluhy.

doplněno 24.01.15 21:45:

@mcmerkurion Na 230V (dříve 220V) to na 100% nebude. Zástrčka je v soustavě TN-C a pak by šlo o vyvedení dvou fází a země. Takovéto vyvedení postrádá smysl. Jelikož se dříve na danou zástrčku připojovaly cirkulárky (také to tak otec dělal, ale jiným kabelem) jde o vyvedení třífáze na točivý stroj bez vyvedení PEN. Pro vyvedení 230V by šly dva vodiče - fáze a PEN.

doplněno 25.01.15 07:40:

@mcmerkurion tak ten jeden ucvaknutej fous jsem přehlédl. V samo-domo je vše možné.

mcmerkurion*

myslím si,že je to naopak,že je to podomácku vyvedených 220 z 380,proto stará čtyřkolíková zástrčka a trojžilový kabel,zem se do starých zásuvek chytala ze země (narazil jsem na to na půdě onehdá taky - bez toho kabelu)...

mcmerkurion*

@humbucker má pravdu,když si to zvětšíš,jsou na konci vidět obnažený jen dvě žíly...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak, je tu ještě jedna možnost, proč to něco, někdo řešil pomocí těchto součástí. Někdo měl 16A 380V zásuvku na zdi pod proudem. Taky měl tuhle 15A zástrčku. A měl potřebu, od někud někam přivést, pomocí tý jednoizolační trojžíly, 220V. Tak že, jeden kolík zůstal prázdný, nezapojený. Je možné, takovéhle vysvětlení? No, rozhodně se nabízí, jako možné. Máte někdo i nějaké jiné?

doplněno 25.01.15 00:37:

Jistě Mecu. Jen ta zem byla v tom jednom z drátů a ne braná ze země. Jsme dobří.

doplněno 25.01.15 00:40:

Jsi pozornější než já. Je to o dvou fousech. Dva kolíky jsou volné.

mcmerkurion*

dyť říkám to stejný,souhlasím...

peetrs*
hodnocení

Díky, takže u toho druhého kabelu je jeden vodič fáze a druhý zem+nulák (PEN), tím pádem je vytažené ze 380V klasické TN-C 220V?

Jestli vašim komentářům dobře rozumím, tak je to bastl na zapojení nějakého zařízení na 230V do staré 3fázové zásuvky?

hujer123*

Může být, ale zvenku se to nepozná, musela by se rozmontovat vidlice a zjistit, jak je to zapojeno na kolících. Tak či tak bych doporučil k recyklaci. Ta bílá trojlinka má jen jednoduchou izolaci a počítám, že za ta léta už bude dost zkřehlá.

Přesně tak. Z 3fázové zásuvky vyvedeno napájení 230V v soustavě TN-C.

krtek86
hodnocení

0x

Vím, že je to už rok, ale nemáte ještě tu koncovku na 380V?

matej250

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]