Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
budu zateplovat stěnu ve sklepě, která mi sousedí s obývákem(jedná se o kousek stěny na schodišti ze sklepa cca 3 m2). Plánuju tam dát 50mm EPS + perlinka a jemná(teplota ve sklepě neklesne pod 10st.). Mám to kotvit na talířové hmoždiny nebo je to zbytečné?
Pokud je to ve sklepe, tak bych tam dal toho EPS vice, alespon 100 mm. Kdyz to budete lepit na soudrzny povrch, tak se kotvit nemusi. Perlinka, lepidlo a jemna je otazka designu. pokud to je sklep, dal bych jenom lepidlo+perlinku. Pripadne ani to ne.
Co to je "jemnovat"dělám pár let ve stavebnictví a o dalších pár let víc jsem vyučen v oboru ale tento výraz neznám!
Není nuto kotvit zateplovací systém dvěma způsoby!Kotví se PTH na fasádě,kde působí sací síla větru.Laicky-dle povětrnosti-tudíž by měl být na toto projekt.Ve sklepě je kotvení PTH zbytečné navýšení nákladů.
Osobně bych zvolil lepení na pěnu,lepidlo s armovací mřížkou,penetrace a štuk,vzhledem,že jde do sklepa,použil bych vnější (nebo do vnitřního přidal cement).Byť je to zateplení zevnitř,zvážil bych větší vrstvu izolantu-7 nebo rovnou 10cm!
doplněno 23.01.15 17:06:Lituji ale do svých 53 let jsem toto slyšel /četl / dnes prvně i když jsem tušil co tím chtěl autor říci.U nás /za mého mládí v učení/ nebyl se neříkalo štik ale fajnová,zase od někdejšího spolužáka jsem slyšel pro jemný písek na štuk,u nás náplava od něj z PA vátina.Jinak samozřejmě když se 10cm nevejde,tak se nedá noc dělat.
Dobrý den, já bych to kotvil. Už jen proto, abych si později nemusel vyčítat, že jsem to měl raději udělat. Zdravím!
doplněno 25.01.15 13:39:Vycházel jsem z toho, jaký mám sklep já. Tedy, tam bych si vůbec "polyš" na zeď nedával, protože bych tu zeď uzavřel a vlhkost by tam zůstala. Ale, kdybych se pro to rozhodl, tak bych kotvil alespoň minimálním počtem tal. hmoždinek, aby to drželo také mechanicky.
doplněno 25.01.15 20:51:milancukrar - ne, tím se netrapte. Mám vlhký sklep a o žádném obkládání neuvažuji.
Navíc, má životní zkušenost je, že nejlepší lepidlo je hřebík. Tedy, je to nadsázka a já raději připevňuji mechanicky, než lepidlem (ale, to je jen můj problém a zkušenost).
Pokud má tazatel omítku pevnou a suchou, tak kotvit nebude (možná i otluče na cihlu).
benem to jsem nepochopil:
Vycházel jsem z toho, jaký mám sklep já. Tedy, tam bych si vůbec "polyš" na zeď nedával,
protože bych tu zeď uzavřel a vlhkost by tam zůstala
Kde je ta vlhkost teď? Dole. nebo nahoře?
doplněno 25.01.15 20:55:Bene, v pořádku, neřeším, jen sdělím, Ten polyš právě zabrání vlhkosti vstupovat do konstrukce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.