Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak určit vlastnictví a odpovědnost za plot

Od: clarat odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, poradíte mi prosím jak určit komu patří plot mezi naším a sousedovic domkem? Je už v katastrofálním stavu, slyšela jsem, že je proto nějaké pravidlo podle levé a pravé ruky stojí-li se čelem k domku. Je topravda a jak toto pravidlo zní? Moc děkuji za odpovědi. K.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Komu plot patří, neurčuje levá pravá, přední, zadní strana ale vlastnický stav a potřeba mít plot. Komu práve tento plot patří je na dohodě sousedů, pokud nevědí kdo ho stavěl, nebo musí na katastrální úřad a prohledat všechny doklady k uvedeným nemovitostím. Někde se třeba objeví, že: Maxmilián druhý, zvaný dobrý, nechal léta páně postavit plotové zábrany proti jelenům od souseda Maxima nehodného.

Vždy je ale nejlepší DOHODA se sousedy. Někdo v okolí si pamatuje, kdo ho stavěl?

celp*

Pokud soused nejeví o plot zájem navrhněte,že vybudujete nový a bude Váš.Jak praví pan Milan,důležitá je dobrá vůle obou stran.

lidka*

Milane, nedá se podle stavby plotu určit, kdo ho stavěl? Já vím, že většinou sloupy jsou na vnitřní straně plotu - ale záleží na tom, jaký to je plot. A jestli se nemýlím, tak na stavbu plotu muselo být stavební povolení a tak by se možná dalo povolení vyhledat na příslušném stavebním úřadě. A samozřejmě bych hledala u své nemovitosti i u nemovitosti souseda. Ale v každém případě souhlasím s oběma, že nejlepší je dohoda. Jsou ovšem i vyjímky, se kterými se dohodnout nedá, bohužel. *stop*

Liduško, myslel jsem to tak, že na katastru je uložen i odhad nemovitosti a tam je vyčíslena hodnota plotu...

Na stavbu plotu nebylo třeba povolení vždy.

V okolí svého domku víme každý, který plot je který, ale přes několik baráku, máme "hluchého" ten se chce hádat. Soused zapaltil nechal zaměřit nový plot, páš hluchý tvrdil že je na jeho pozemku. Když "namalovali " čáru sprejem, asi 1,5 cm silnou, tak začal křičet, že se neví, která strana čáry platí. Hádal se o milimetry, geodet ho málem zabil, a soused udělal gesto, "Celá čára je na Vašem pozemku a já Vám k tomu, milý sousede, přidám 5 cm ze svého pozemku. Jste spokojen?"

Nežli jsme plot udělali, čára dávno byla pryč. Alespoň dáváme historku k pousmání.

honzik*
hodnocení

0x

Dobrý den , tady ten problém jsme měli tak před měsícem, poněvadž jsme koupili domek s plotem sotva držícím se a věděli jsme že patří sousedovi , tak jsme okamžitě zautočili na souseda at si ten plot dá dohromady jelikož je po jeho pravé straně*bum*Bohužel s náma pěkně vypek, jelikož dnešní zákon je kdo plot potřebuje at si na svoje náklady opraví popř. postaví. Nakonec jsme se dohodli a byl na tolik férovej že si plot opravil:). S pozdravem H

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]