Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
i když mi to bude dělat elektrikář, chci to vědět dopředu. V jednom pokoji/kuchyni mám 1 světlo, 1 vypínač. Potřebuji k jedněm dveřím druhý vypínač. V domě je staré elektroinstalace/hliník. Na světlo jde jen fáze a nulák. Co bude kam protahovat?
v minulém roce jsem použil pro rozšíření ovládání osvětlení tuto sadu
a k tomu daší spínač-vysílač
jednalo se o panelákový byt s příčkami silnými 55mm i s omítkou; vysílače nalepené oboustrannou páskou v potřebných místech, přijímač u světla a v původní vodiče na vypínač trvale sepnuty, navod tady
cena možná trochu vyšší než při sekání, ale bez prachu,...funguje bez závad od září 2014
Bude muset natáhnout nové vedení. Většinou mezi dvěma schodišťovými přepínači bývá trojžilový kabel. Kabel mezi přívodní krabicí a jedním přepínačem také trojžilový, kvůli případnému lustru v budoucnosti. Od krabice ke světlu bych natáhl také minimálně čtyřžilový kabel.
Ovšem Váš popis je nedostatečný, ve skutečnosti může elektrikář tahat vedení odlišně.
Takže po "ukotvení" krabice a všeho ostatního stačí aby protáhl jen kabel k druhému vypínači? Ke světlu nemusí?
K druhému vypínači musí kabel natáhnout v každém případě. K původnímu podle okolností. když k němu povede třížilový kabel tak to je v pohodě, pokud tam je jen dvoužíla, tak se musí vyměnit. Ke světlu se nemusí tahat nový kabel.
Takže když propojí nový vypínač novým kabelm/tři žíly sa starým vypínačem, potom asi taky bude muset propojit starý vypínač ke světlu také třemi žílami. Ale co ten nový vypínač? To stačí jen to propojení na starý vypínač? Ke světlu nic?
Tak starý vypínač nemáš taženej přímo ke světlu, ale do krabičky a teprve z ní je kabel ke světlu. Takže ten novej taky potáhneš do krabičky a ne ke světlu.
Ptal jsem se také proto co pak budu muset zapravovat. Takže od nového vypínače se přímo ke světlu nic natahovat nebude. Jen do té rozvodné krabice v kuchyni
tak po prvé, mluvíme o přepínačích! Po druhé, pokud má z přívodní krabičky do stávajícího vypínače jen dva dráty, tak musí tahat nové trojžilové vedení z krabičky jednoho přepínače až do krabičky druhého přepínače, je jedno, či okolo nebo přes přívodní krabičku.
Lepší by bylo, kdyby elektrikář, který to bude dělat, přišel, viděl a určil, tu vysekej, tu natáhni to a to, atd.
Ahoj. Tady se hned mluví o tahání kabelů. Jestli jsou mezi krabičkama zazděný pancéřové trubky, jde jimi zase jen protáhnout ty samostatný měděný dráty. Jestli se jedná o zděnou stavbu a bude se muset sekat šlic pro kabel, jde tam zase zazdít husí krk. Tohle řešení má tu výhodu, že se těmi trubkami, nebo krky, dají lehce přidávat další, v budoucnu potřebné dráty. Třeba pro více žárovkový lustr. Lidi rádi zásadně kabelují a já ujíždím na drátech. V bytových rozvodech určitě. Ahoj.
doplněno 20.01.15 22:56:Nonku, koukal jsem na ty věci od Conráda a za ty prachy, by to mohlo být nové. Do panelu by to mohlo být dobré, ale jakou to má výdrž?
k životnosti tolik, že podobný produkt, jak na odkazu níže, (čtvrtá zásuvka stmívatelná a všechny i s kolíky) používám denně šestým rokem, proto jsem šel i do dalšího - ovládání světla
magdone, ono záleží, jaká oboustranná páska a na jak upraveném podkladu...
doplněno 21.01.15 06:07:třeba tohle, vlastní zkušenost
doplněno 21.01.15 06:09:jinak je možno spínač upevnit běžně na hmoždinky apod...je na to přizpůsoben...
Já se, asi úplně blbě, zeptám. Nevyšlo by lépe, kdyby se namontovaly světla s čidlem pohybu? Tím by se odstranilo sekání a vypínače úplně. Jsou v mnoha několikaposchoďových domech a fungují skvěle. I u nás je máme, k naprosté spokojenosti.
doplněno 21.01.15 11:09:Aháá, fakt! Já jsem trubka! Kde vidím slovo chodba?! Omlouvám se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.