Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tapetující lepidlo není podle mne vhodné, protože je stahující, vypíná materiál a navíc je dělané na savý povrch, takže z umělé hmoty by vám to sklouzlo nebo popraskalo. Hekules tolik nesesychá a zůstává pružný i po zaschnutí, ale květináče doporučuji trošičku zdrsnět šmirglem, aby to lépe drželo. Po zaschnutí přelakujte syntetickým lakem, aby to nelepkalo, což bude, když to bude jen natřeno Hekulem a chytal by se na to prach a hlína. Můžete použít i krakelovací lak, který udělá takové prasklinky a vypadá to celkem hezky.
Myslím, že na lepidle se ušetřit ani moc nedá, když tím nehodláte pokrýt celý byt. Nejdražší položkou jsou ubrousky, jde o to se udržet a nekupovat každý, co se vám kde líbí.
Jinak posílám svůj odlehčený návod na dekupáž květináče. ![]()
1) Natřeme oba květináčky akrylovou barvou a když se nám zdá, že jsou suché, vložíme je do sebe, aby na stole nezabíraly tolik místa.
2) Druhý den spečené květináče od sebe odtrhneme a zalakováváme vytržené kusy laku. Necháme schnout na papíru.
3) Přischlý papír odtrhneme zespoda a začneme znovu opravovat spodek nátěru květináče.
4) Odložíme štětec na barvu a jdeme otevřít pošťákovi s dalšími ubrousky.
5) Sesbíráme střepy květináče a odloupneme kočce z ocasu přilepený štětec. Sundáme kočku z borovice na zahradě a odbarvíme jí ocas.
6) Začneme natírat nové květináčky, pro jistotu jeden plechový, aby tu po nás zůstala vůbec nějaká památka našeho snažení.
7) Třesoucíma se rukama vystříhneme obrázek stromu z ubrousku a nenecháme se otrávit ani tím, když se nám při tom pavoučí kmen přetrhne.
8) Nalepíme obrázek stromu na květináč a rozháníme bubliny ze zkrabaceného obrázku tak dlouho, až obrázek stromu rozmydlíme do papírové žmolkovité drti.
9) Setřeme obrázek, nyní připomínající použitý toaletní papír z květináče mokrým hadrem a začneme znovu vystřihovat jiný strom.
10) Výsledné dílo přelakujeme akrylovým lakem zvenčí a syntetikou zevnitř. Necháme schnout venku.
11) Chlupy proběhlé kočky a psa kolem květináče necháme na laku, vytvářejí zajímavý plyšový efekt.
12) Za pár hodin, když to vypadá, že vše uschlo, zasadíme květinu a zalejeme tak, aby suchá hlína s vodou vyhrkla přes okraj květináče a vytvořila naprosto originální mozaiku rozpitého, potrhaného laku a hlíny.
13) Přestříkáme syntetickým lakem, kterým zahubíme květinu.
14) Než květina definitivně uhyne, rychle vyfotíme a pošleme do soutěže Nešikovné ruce.
15) Zasadíme novou květinu a květináč umístíme na místo, kde ho nikdo nebude studovat zblízka.
16) Obvoláme příbuzné a uspořádáme vernisáž.
17) Příliš zvědavé návštěvníky, kteří by chtěli květináč vzít do ruky, plácáme přes ruce a odvádíme jejich myšlenky připomínáním jejich stoletých prohřešků.
18) Před návštěvníky nenáročnými, poloslepými a těmi, kteří nám dluží a květináč obdivují, předstíráme, že taková díla vyrábíme běžně a odebírají je od nás všechny světové galerie.
doplněno 21.01.15 13:26:Děkuji za zpětnou vazbu, jestli jsem Vás pobavila, to mne neobyčejně těší. ![]()
Dejavu, díky. Já se smála tak, až jsem vyděsila svého kocourka, není na to ode mne zvyklý. Přiznávám se, že většinou si tady čtu nepřihlášená a jen abych mohla tuto odpověď ohodnotit, jsem se přihlásila.![]()
S klidným svědomím můžete použít uvařený škrob. Musí být však hustý.
Lak pořebný asi je, protože lepidla na tapety, to je vlasně škrob a ten se, na hotovém výrobku, působením vody, může rozmočit. Herkules rozmočit nejde. Proto je lepší, lak už nemusíte používat.
Dejavu, děkuji. Budu se smát až do večera.
![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.