Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tapetující lepidlo není podle mne vhodné, protože je stahující, vypíná materiál a navíc je dělané na savý povrch, takže z umělé hmoty by vám to sklouzlo nebo popraskalo. Hekules tolik nesesychá a zůstává pružný i po zaschnutí, ale květináče doporučuji trošičku zdrsnět šmirglem, aby to lépe drželo. Po zaschnutí přelakujte syntetickým lakem, aby to nelepkalo, což bude, když to bude jen natřeno Hekulem a chytal by se na to prach a hlína. Můžete použít i krakelovací lak, který udělá takové prasklinky a vypadá to celkem hezky.
Myslím, že na lepidle se ušetřit ani moc nedá, když tím nehodláte pokrýt celý byt. Nejdražší položkou jsou ubrousky, jde o to se udržet a nekupovat každý, co se vám kde líbí.
Jinak posílám svůj odlehčený návod na dekupáž květináče.
1) Natřeme oba květináčky akrylovou barvou a když se nám zdá, že jsou suché, vložíme je do sebe, aby na stole nezabíraly tolik místa.
2) Druhý den spečené květináče od sebe odtrhneme a zalakováváme vytržené kusy laku. Necháme schnout na papíru.
3) Přischlý papír odtrhneme zespoda a začneme znovu opravovat spodek nátěru květináče.
4) Odložíme štětec na barvu a jdeme otevřít pošťákovi s dalšími ubrousky.
5) Sesbíráme střepy květináče a odloupneme kočce z ocasu přilepený štětec. Sundáme kočku z borovice na zahradě a odbarvíme jí ocas.
6) Začneme natírat nové květináčky, pro jistotu jeden plechový, aby tu po nás zůstala vůbec nějaká památka našeho snažení.
7) Třesoucíma se rukama vystříhneme obrázek stromu z ubrousku a nenecháme se otrávit ani tím, když se nám při tom pavoučí kmen přetrhne.
8) Nalepíme obrázek stromu na květináč a rozháníme bubliny ze zkrabaceného obrázku tak dlouho, až obrázek stromu rozmydlíme do papírové žmolkovité drti.
9) Setřeme obrázek, nyní připomínající použitý toaletní papír z květináče mokrým hadrem a začneme znovu vystřihovat jiný strom.
10) Výsledné dílo přelakujeme akrylovým lakem zvenčí a syntetikou zevnitř. Necháme schnout venku.
11) Chlupy proběhlé kočky a psa kolem květináče necháme na laku, vytvářejí zajímavý plyšový efekt.
12) Za pár hodin, když to vypadá, že vše uschlo, zasadíme květinu a zalejeme tak, aby suchá hlína s vodou vyhrkla přes okraj květináče a vytvořila naprosto originální mozaiku rozpitého, potrhaného laku a hlíny.
13) Přestříkáme syntetickým lakem, kterým zahubíme květinu.
14) Než květina definitivně uhyne, rychle vyfotíme a pošleme do soutěže Nešikovné ruce.
15) Zasadíme novou květinu a květináč umístíme na místo, kde ho nikdo nebude studovat zblízka.
16) Obvoláme příbuzné a uspořádáme vernisáž.
17) Příliš zvědavé návštěvníky, kteří by chtěli květináč vzít do ruky, plácáme přes ruce a odvádíme jejich myšlenky připomínáním jejich stoletých prohřešků.
18) Před návštěvníky nenáročnými, poloslepými a těmi, kteří nám dluží a květináč obdivují, předstíráme, že taková díla vyrábíme běžně a odebírají je od nás všechny světové galerie.
doplněno 21.01.15 13:26:Děkuji za zpětnou vazbu, jestli jsem Vás pobavila, to mne neobyčejně těší.
Dejavu, díky. Já se smála tak, až jsem vyděsila svého kocourka, není na to ode mne zvyklý. Přiznávám se, že většinou si tady čtu nepřihlášená a jen abych mohla tuto odpověď ohodnotit, jsem se přihlásila.
S klidným svědomím můžete použít uvařený škrob. Musí být však hustý. Lak pořebný asi je, protože lepidla na tapety, to je vlasně škrob a ten se, na hotovém výrobku, působením vody, může rozmočit. Herkules rozmočit nejde. Proto je lepší, lak už nemusíte používat.
Dejavu, děkuji. Budu se smát až do večera.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.