Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Únik fritermu

Od: pitris* odpovědí: 4 změna:

Prosím o zkušenost topenáře nebo někoho, kdo má stejný problém s náplní fritermu v topné soustavě. S poklesem teploty okolo bodu mrazu a pod bodem mrazu mně klesá tlak v soustavě, pokud mi tedy někde neuniká v podlaze nějakou mikronetěsností. Nevím, zda také doplňujete jednou příp. dvakrát do roka a jak se Vám daří těsnit šroubované spoje a jaký druh materiálu pro těsnění je vhodný a odolný glykolu. Pořád dotahujeme a stále to za kamny-s výměníkem vzlíná a občas najdu u kamen mastný flek na dlažbě. Topný systém máme na chatě, kterou občas v zimě využíváme. Naředěno 2:1 dle návodu. Tlakujeme na 1bar, více mi vrtačka s čerpadlem nenatlačí a vyšší tlak je asi zbytečný. Výkyvy tlaku po zatopení mi pokrývá expanze. Děkuji za pomoc.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

0x

Nepíšeš o kolik ten pokles tlaku je, ale určitý pokles tlaku při snižování teploty je normální, právě tak jako při zvyšování teploty tlak roste.

doplněno 19.01.15 19:01:

Do šroubení stačí fíbr, ale chce to pořádně vyčistit dosedací plochy a zajistit, aby byly rovnoběžné.

pitris*

Za 14 dní z 1 baru třeba na 0,2, přitom mimo malého fleku na dlažbě a pár kapkám na trubkách jinak nikde nic. Nevím, kde mi to mizí a při doplnění doplním třeba jenom litr, mám pět deskáčů a žebřík. jaké mám popužít těsnění na velkém šroubení výstupu teplé vody,zde to je mokré. Zda stačí fibr nebo to ještě pakovat.

Na větší průměr šroubení použijte normální klingerit a musí to být těsné. Mě se také ztrácel fridex z topného systému. Pozoroval jsem, že při větším tepelném zatížení začal kotel "zpívat ". Tyto zvuky byly vyvolány mikronetěsnostmi ve svarech uvnitř kotle, které se právě větším tepelným zatížením začaly otevírat a do spalovací komory jimi prosakoval fridex. Kotel jsem vyhodil a nový kotel už to nedělá a fridex nemizí, ačkoliv jsem na rozvodu nic nepřetěsnil.

dzejar*

Asi bude malá expanzka. Odhad. Jak máte zajištěn odtok z pojistného ventilu? Přímo do kanalizace? Kolik máte celkový obsah v topném systému? Na kolik barů (kPa) máte pojistný ventil.A na kolik vám vyletí tlak při zatopení na vysokuo teplotu?

Já na chalupě mám v systému obyč. kapalinu do ostřikovačů. A nikde neteče. A bez problému už spoustu let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]