Nejste přihlášen/a.
Máme nadzemní bazén Tahiti 2,74x5,49x1,32 m s pískovou filtrací Marimex Sand 4000 (4 kubíky / h), objem vody asi 15 kubíků. Dokoupili jsme k němu 2x solární ohřev Pyramida XXL, které jsme zapojili seriově za sebou do výstupu z filtrace. Výsledek ale nebyl uspokojivý, necítil jsem, že by voda vtékající to bazénu byla teplejší. Pak jsme zkusili dokoupit hodiny do zásuvky a nacvakal jsem jej, že filtrace běžela čtvrt hodiny a čtvrt hodiny stála, aby se voda ohřála. Ani pak se voda pořádně neohřívala. V červenci byly pařáky a voda měla solidních 26 stupňů či více, v srpnu bylo pod mrakem a voda měla nějakých 22 stupňů. A ani když dva dny slunko pařilo, voda se neohřála na 25 stupňů. Bazén jsme na noc zakrývali krycí plachtou.
Letos se chci na léto připravit lépe. Máme rádi hodně teplou vodu, takže 25-30 stupňů je ideál.
1) Plánuju dokoupit solární plachtu. Je rozdíl v barvě (modrá / černá)?
2) Jak správně používat solární ohřev? Má běžet nonstop přes den nebo přerušovaně?
3) Zvažuju dokoupit tepelné čerpadlo. Třeba tohle: mountfield.cz/... Co od něj můžu očekávat?
4) Má být filtrace na zemi nebo třeba nějakém podstavci, aby byl nižší rozdíl od hladiny?
Děkuji za všechny rady. Zda postačí solární plachta nebo na začátku sezóny a při slabém slunci zapojit i čerpadlo.
Nejdříve prosím o doplnění. Jak velká je plocha, která ohřívá vodu? Když vytéká voda z Pyramidy, teče teplá?
Není malá pyramida na tak velký bazén?
Já ohřívám vodu v černé trubce délce asi 400m na střeše. Když je chladněji zatopím v kotli a přes výměník ohřeju vodu na 32°C.
doplněno 19.01.15 09:42:Leoši,
dle specifikace dostatečná pro můj bazén.
ale to nesmíte každému vše věřit, a použít rozum. Vody vytéká teplejší, a o kolik stupňů je teplejší? Teď si spočítejte, kolik litrů proteče za hodinu a kolik to zvýší teplotu. Zkrátka ty ohřáté vody je málo, musel byste mít více ohřívačů.
Literakl,
Trubky triker.cz/...
průměr 25mm, dodatečné čerpadlo mimo filtraci. Udělal jsem velkou chybu, dal jsem trubky do řady a spojil koleny k sobě. Zde dochází k velkému tření a tím musím dát čerpadlo s tlakem okolo 2,5 atm.
Ale ohřeje to...příště již jinak.
Pokud bych šel do domácího kolektoru, co bych měl vědět? Trubky určitě černé, ale jaký má být průměr? Co materiál? Písková filtrace asi bude slabá na to, aby vytáhla vodu výše než 1,5m, řešíte to dodatečným čerpadlem? A kam teplá voda ústí? Až za filtraci? Nehrozí poškození filtrace, pokud má další čerpadlo větší tlak? Děkuji.
Přes solární panel pouštíš vodu už přefiltrovanou. Za výstupem z filtrace vložíš obtokový ventil, a před něj zapojíš hadici na vstup do solárního panelu. Za ventil zapojíš výstup z panelu. Když je ventil otevřený, pouštíš vodu z filtrace rovnou do bazénu, když jej začneš přivírat, část vody jde přes solární panel, když jej úplně uzavřeš, jde všechna voda z filtru přes panel. Čerpadlo k pískové filtraci má dopravní výšku kolem 20m, samozřejmě s vlivem na dopravované množství. Já mám panely na střeše pergoly cca 2.5 m vysoko a čerpadloi to bez problému zvládá. Ostatně důležitá je výška vratné trysky na d čerpadlem, výška solárního panelu je při těsném okruhu důležitá jen ve fázi nbaplňování panelu vodou, při provozu už nehraje roli.
Já osobně ohřívám vodu v bazénu tak,že kohout u solárního panelu nemám otevřený naplno.Tím bych v bazénu nepoznal že se voda ořívá,ale pootevřu ho jen trochu a tím jde přes solární panel jen malý tlak vody a tím nestačí vychladnout panel a do bazénu teče stále teplá voda-to se přesvědčím tím,že strčím ruku před trysku do bazénu a cítím ten rozdíl teploty vody v bazénu a té co přitéká.Filtrace je jedno kde bude a solární plachtu mám modrou-to je také asi jedno.
Činná plocha té pyramidy je 0.22 m2 , takže zázrak nečekejte. Na váš bazén potřebujete minimálně 6 m2 , aby jste dosáhl rozumného ohřevu. Tu solární plachtu raději černou. Tepelné čerpadlo u otevřeného, neizolovaného bazénu má smysl asi jako ty pyramidy. Solární ohřev by měl běžet nonstop, pokud svítí slunce nebo je teplota vzduchu vyšší, než teplota vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.