Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Nastěhoval jsem se do bytu, jsem v nájmu.
Zjistil jsem, že když zapojím notebook a sáhnu na víko displeje, které je z hliníku nebo nějaké vodivé slitiny, tak je tam lehké brnění nebo jak to popsat. Změřil jsem měřákem, že víko displeje vůči "nule" na USB konektoru má 3,4 V střídavě, ve stejnosměrném rozsahu je 0 V. Co to znamená? Jak to můžu proměřit jinak? V zásuvce je klasicky 220 V. Rozvody jsou hliníkové dvoužilové, v zásuvkách je spojena zem s nulákem, tak jak to má být. Mám to nějak ještě vyzkoušet? Jiné spotřebiče jsem zatím nezkoušel, nic zapojeného nebylo, jen světla a ta fungují normálně. Chtěl bych tu mít časem i PC, dokáže si s tím "brněním" ATX zdroj poradit? Mám strach, abych si nezničil notebook nebo PC.
Jinde, v jiném bytě, žádný problém s brněním víka notebooku není, tam jsou třížilové měděné rozvody. Zkoušel jsem i jiný notebookový univerzální zdroj, ten měl napájecí dvojvidlici (originál od notebooku má klasickou zásuvku se třema pinama - fáze, nula a kolík zem) - a tam bylo brnění taky.
Díky předem za nápady, jestli se to dá nějak změřit nebo posoudit na dálku, nerad bych něco pokazil.
Toto je u zařízení v II. třídě ochrany normální jev, jedná se o "unikající proud" přes spínaný zdroj který napájí Vaše zařízení. Změřit se dá revizním přístrojem pro elektrospotřebiče, kterým se dá vyloučit i případně nežádoucí zhoršení izolačního stavu. Vzniká to tak, že ve spínaném zdroji jsou sice primární - síťová a sekundární část galvanicky odděleny, je však mezi nimi malý kondenzátor pro vyrovnání potenciálů. Kdyby tam nebyl mohlo by na jedné z oddělených částí narůstat statické napětí do doby než by přeskočilo na část druhou výbojem a hrozilo by poškození elektroniky. Poznatek z praxe - zařízení v I. třídě mají tento kondenzátor spojený s ocharnným vodičem PE, takže k nežádoucím pocitům nedochází. K čemu ale dochází je to, že zapojíme-li více takových zařízení (nejčestěji PC) do obvodu s proudovým chráničem, jejich unikající proudy se nasčítají a když je takových zařízení víc chránič vybavuje.
doplněno 17.01.15 12:59:Řešení: zkuste vidličku zapojit do zásuvky obráceně, když totiž bude kondík mezi jedním kolíkem a sekundárem a tento kolík dáte do dírky N v zásuvce, brnění přestane. Když nepřestane je kondík zapojem až ve ss části.
To je fakt podivné. Notebooky se napájejí ze zdrojů, které mají výstup odizolovaný od vstupu (oddělený trafem) a ani jeden ze dvou jejich výstupních drátů by tedy neměl brnět. A nemají kovový obal, proto často mívají jen dvojkolíkovou zástrčku. Z tohoto pohledu by tedy nemělo (z hlediska bezpečnosti obsluhy) prakticky vůbec záležet na kvalitě elektroinstalace.
Protože víko brnělo i s jiným zdrojem, nepředpokládám ve zdroji závadu. Protože notebook v jiném bytě nebrní, nepředpokládám závadu notebooku.
Otázky: Brní i zmíněná nula USB? Jaké je napětí víka proti "zemi" (třeba vodovod)? Jaké je napětí kolíku v zásuvce proti vodovodu (Měřte opatrně, počítejte radši s napětím dost vysokým! Ze zásuvky před měřením vše odpojte a odpojte vše raději i ze zásuvek okolních, nejlépe ze všech.). Brní notebook v celém bytě? Není v blízkosti bytu nějaký zdroj elektrického pole (vysoké napětí, vysílač, ...). Brní třeba i veliký plechový kastrol položený na stole vedle notebooku?
nejdříve bych zkusil otočit vidlici v zásuvce...mimochodem, není pravda, že zdroje pro NBjsou izolované, většinou je jeden vodič propojen s - pólem přema přes 2M odpor...
Díky moc za odpovědi.
Zkusím vidlici zapojit obráceně, to je dobrý nápad, ale vzhledem k tomu, že jsem to zkoušel už několikrát, tak už pravděpodobně k jejímu zapojení v obou variantách došlo.
Při provozu na baterku to nedělá.
Nula na USB nebrní, ale je to malá plocha, zkusím to ještě, ale vzhledem k tomu, že USB nula vůči víku má 3,4 V, tak to USB bude asi OK. Na víku je to znatelné určitě víc.
Zkusím změřit napětí víka vůči vodovodu nebo radiátoru ústředního topení.
Notebook brní po celém bytě, nepomohlo ani zapojení do zásuvky, kde nebyla spojena nula se zemí.
Kastrol zkusím.
Šlo mě hlavně o to, jestli nemůžu nějak poškodit notebook nebo jeho zdroj dlouhodobým používáním v těchto podmínkách. A totéž u PC, nerad bych ho nějak poškodil.
Mám v plánu pořídit tuhle UPS ups.heureka.cz/...
Nezhorším tím situaci? Nebo se to může zlepšit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.