Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce bytu

Od: rudykri odpovědí: 10 změna:

Zvažuji koupi bytu a rozhoduji se mezi několika. V bytě, který se mi líbí svou lokalitou, patrem, dispozičním řešením a velikostí je však původní umakartové jádro a elektřina v ošklivých lištách na zdech.

Chci se zeptat, na kolik řádově vyjde vyzdění bytového jádra a co vše to obnáší (jestli je potřeba stavební povolení, odborná revize) .

Dál bych se chtěl zeptat co vše obnáší zavedení nové elektřiny v mědi do zdí (tady se bez revizáka určitě neobejdu, ale nevím na kolik to vyjde a jestli si nějaké práce můžu udělat sám - sekání zdiva apod. a na elektrikařinu pozvat firmu).

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Velmi hrubý odhad: rekonstrukce bytového jádra (itong) cca 150 000,- Kč, povolení potřeba asi nebude (bez záruky). Rekonstrukce rozvodů elektro cca 70 000,- Kč, vysekat můžete sám (stropy sekat nelze), případně taky natahat kabely podle rady nějakého elektrikáře, odborné práce svěřte odborníkům (pokud nejste elektrikář). Revize bude nutná.

rudykri
hodnocení

Upřesňuji - jedná se o panelový dům (vím, že s panelem je hodně práce). Dispozici bytu bych nijak neměnil.
Vedení lišt kolem podlahy mě zajímá, když říkáte, že je to méně pracné a ještě levnější. Můžete doporučit nějaké stránky, kde bych viděl fotky, jak takové řešení vypadá?
Co se týče mé zručnosti, tak si troufám akorát na vybourání původního jádra a další přípravné práce, popřípadě pomocné práce (podej, přines, nachystej, přidrž). Rozhodě si netroufám na zdění nebo obkládání něčeho, co musí vypadat dobře a vydržet na dlouho.
Ptám se, protože stojím před rozhodnutím jeslti to nechat udělat celé firmu (takže platit partu třeba dvou tří řemeslníků) nebo si najmout živnostníka a přípravné práce udělat sám a "být mu k ruce". První varianta bude asi rychlejší, ale taky dražší. S řemeslníkem je to na dýl, ale doufám že to bude, že to bude levnější a kvalitnější. Dělá přeci jenom na sebe a vystupuje pod svým jménem a ne jako někteří zaměstnanci stavebních firem, kteří např. mému kamarádovi zfušovali polovinu domu.
Děkuji za reakce

hodnocení

0x

- Rekonstrukci jádra na klíč počítejte cca 70-100 000,-, elektřina tipuji kolem 20 000,-

- Stavební povolení většinou není potřeba, pokud tedy nechcete nějak hodně měnit dispozici bytu.

- Samozřejmě pak budete muset nechat dělat revizi elektro.

- Svépomocí si můžete udělat prakticky celou rekonstrukci, záleží jen na Vás co zvládnete a jaké máte možnosti. Teď zrovna také předělávám jádro (wc, koupelna, kuchyně, chodba, podlahy) a s přehledem se vejdu do 20 000,- + nová kuchyně a cca 14 dní vlastní práce.

"...elektřina tipuji kolem 20 000,-"

To jste teda z levného kraje. Na obrázku je nabídka instalace připojení 2 přímotopů (bez radiátorů) a bojleru (bez bojleru) v lištách ve starším domě ke stávajícímu rozvodu (pokud není celková částka z obrázku čitelná, tak je to jen za tuhle doplňkovou instalaci 20 400,- Kč). Proti celkové rekonstrukci (zasekání kabelů) je to víceméně sranda.

Rekonstrukce bytu

No nevím, ale chtít po mě někdo 12tis za připojení 3 spotřebičů, tak vyměním elektrikáře.

Pokud má třeba 2+1 a v každé místnosti 4 zásuvky a 2 vypínače. A i kdyby se mělo sekat do panelu, tak za 4 dny tam nemá co dělat. V lištách to je hotové za 2 dny. Takže cena za práci maximálně 15 000,- (4x 8h á 450,-)

100m CYKY 3x2,5 = 1800,- (nevím kam bych v bytě použil 100m kabelu)

zásuvky + vypínače = 2500,-

rozvaděč 2500,- (rozvaděč, chránič, jističe)

Takže těch 20 000,- nemusí být tak daleko od pravdy.

hodnocení

0x

není byt jako byt. V panelovém je zasekání elektriky docela náročné. Asi máte na mysli zděný byt, pak mě ale překvapuje že je elektika v lištách ikdyž nejsem zcela jejím nepříznivcem. Jádro je okolo 100 - 120 tisíc. Je pak potřeba provést min. revizi jeho připojení na elektriku. Jestli jde o panelák do zdí bych el. nefrézoval, ale využil možnosti vedení např. u podlahy podél zdi kde se dá instalační lišta za pár korun apod.

doplněno 16.01.15 17:46:

jen příklad "instalační lišta"

floorwood.cz/...

doplněno 16.01.15 17:48:

shopelektro.cz/...

stonek*
hodnocení

0x

Dá se do ceny kolem 200k. Ytong, sádrokarton, kabely a materiál obecně je "levný", samopráce se dá udělat hodně, ale třeba cenový rozdíl u různých podlah, obkladů, dlažeb, vybavení, sanity, kuchyně a koneckonců i u elektropřístrojů (zásuvky atd.) může být i trojnásobný.

přispívatelé hodně píší o možnosti "urob si sám", ale nikdo nikdy nenapsal, kolik stojí obstárání veškerého nářadí. Kvalitní nářadí a nástroje nejsou levné. A tako je v ceně služby potřeba myslet že je tam i "know how".

stonek*

No třeba já jsem moc do toho nářadí nedal. Ty kleťáky, lžíce, vědra, mřížky, vodováhy, kladiva, počítat nebudu to je zanedbatelný, největší položky bylo vrtací kladivo za 2t z akce v hobbyshopu a pila na Ytong za 600, oboje přestavbu přežilo a bude ještě sloužit. Takže nářadí celkem dejme tomu do 5t a jetě mu zůstala nějaká hodnota.

jabraka*
hodnocení

0x

Realizoval jsem několik panelových bytů,zastávám názor,že není třeba z panelákového bytu dělat novostavbu,vyměňovat konstrukci bytového jádra novou výplní bývá zcela zbytečné a nákladné.I pro obnovu elektrorozvodů není nutno nahrazovat hliníkové rozvody mědí,poku je to nutné,dá se využít položit rozvody do podlahy a stropu.Místo nových štuků využít tapety a obklady stropů.Dokázal jsem revitalizaci bytu + 1 dostat do hodnoty 50 000 za vše,tedy obklady kuchyně,koupelny a WC ,obklady všecgh strop,.tapety stěn,oprava povrchů dveří,elektrorozvody s novým bytovým rozvaděčem,nové záduvky,podlaha předsíň a koupelna,

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]