Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo mi ho vyčistí z vrchu komín

Od: cica* odpovědí: 8 změna:

Zdravím

mám takový problém, táhnou mi nějak špatně kamna, uvnitř se kouří až tak za 3minuty to blafne a hoří, bohužel mi to uniká trochu rourou a včera mi černalo sklo. komín sem čistil před měsícem, před půl rokem kominík

Dnes sem šel na půdu a při otevření dvířek byli černé ,pokryté takovou lesklou černou barvou", vyčistil sem znova komín, i trubky,bohužel mám velice vysoký barák tak čistím asi 7metrovou štětkou na drátu , na horu to jde docela špatně.ze střechy si netroufnu..

No pak mě napadlo vzít zrcátko a kouknout do komína,komín byl takřka dobrej ale na hoře u vývodu nebyla oválná díra ale poloviční trjůhelník, takže zanešeno, ještě sem napojil štětku a trochu protáhl víše, šlo to špatně, nevím jestli sme byl na konci to napojení s eohýbalo, ale po kouknutí znova se už rýsuje kruh/otvor.

Potřebuji hlavně poradit kdo mi vyčistí komín z vrchu? když mi loni došel kominík přišel skoro v saku ,byl na půdě 3minuty , řekl si kilo za vyčištění a 3kila papír, ale jak to mohl čistit? když byl čistej a já dnes zasranej a černej jak čert. Ptal sme se jiného kominíka a on říkal že to čistí taky z půdy,to se mi zdá nedobré na horu s eprostě nedostane úplně, každý s ebojí na střechu,nevím co mám dělat a hlavně nechápu ty kominíci co čistí,nečistí a za 3minuty jsou hotovy a to nebyl první.. sory sem s emoc rozepsal:) takže mám spíše problém s kominíkem:) díky za rady

doplněno 17.01.15 00:02:

zdravím díky za rady

tak ještě upřesním

topím dřevem ,převáčně prkna astaré trámy z 80% vyschlé 50let, dále topím s rok starým o proměru kolem 10cm, dále tak 5% z nasbíraným letos, ale už zpadané věttve ze stromu, jinak mokré nijak nedávám.

bydlím v prvním patře, na půdě mám otvor do dvířek, těma čistím 2x ročně nahoru i dolu, ve sklepě mám dvířka na vybrání, tam teda vybírámjen jednou ročně+2x ročně roury, ale jak sem psal dnes při kouknutí zrcádkem byl u konc eotvor malý, ale neodhadnu je to tak 7m z půdy na konec a jak sem psal na střechu nevlezu a bojí se i kominík, musel by okénkem ,které není u komínu , ale nad okapem jíz po šikmé střeše na špici kde je komín a tam s ekaždej bojí. proto nevím jestli čístím až do konce, myslím že mi tak půl metru-metr chybí a ikdyž dnes se otvor zvětšil, nejsem si jist že to je pořádně ,nehledě na to že mám omlácené klouby :)jak sme tam drhnul, abych došáhl co nejdel, no nahoru to tak dobře nejde...

Když tam byl naposled ten troochu lepší kominík , projel komín kamerou a řekl dobrý ,jen si opravte ty spáry vypadané na komínu,(ty mám už opravené rok , a natáhnutý komín lepidlem, při tom mi zedník čistil i otvor z vrchu)

od té doby nikdo víš jak na půdy nikdy nešel. a většinou je to rychlovka,nevím co spočívá v práci kominíka?co má přesně udělat, jak čistit.

taky nevím jestli není problém v kamnech, nikdy mě to nedehtovbalo a max byl v rouře šedivý prach,ted je černý...

dnes se topilo dobře a táhlo,ale pořád se mi tam něco nezdá , rychle se to zanáší...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
kominíka si holt musíte pohlídat, aby vám komín vyčistil pořádně a podle vašich představ. Práci musíte zkontrolovat, tzn, že než mu zaplatíte, tak si vzít zrcátko a do komínu se podívat sám.
Pokud se vám zanáší výstup z komína jak píšete, budete asi muset dávat komín čisitit častěji. Druhé řešení řešení stavební - úprava vyústění komínového průduchu. Normálně se totiž nezanáší jen konec - když se zanáší jen konec, jedná se o stavební vadu komína. Nemáte náhodou na komíně nástavec udělaný třeba z azbestocementové /osinkocementové truby? Pokud ano, hledejte příčinu tam. Setkal jsem se s komínem, který byl tzv. průlezák (velký průřez průduchu - 52x52cm). Majitel, aby mu do komínu nepršelo, tak přišel na "geniální" nápad - udělat nahoru betonovou desku a do ní zabetonovat kus azbestocementové truby. Komín dlouho fungoval bez problémů, ale najednou ztratil tah. Při hledání příčiny jsme se dostali až k té trubě. Byla úplně zarostlá sazemi a dehtem. Prorážel jsem ji ocelovou trubkou - nic jiného nepomohlo. protože truba se rozpadala, nakonec jsem odboural nejen trubu, ale i celou desku. Uvnitř byl komín zcela čistý - problém udělala ta deska a truba, kde se srážela voda a vytvářel se tam dehet.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, první špatná věc je ta, že se komín rychle zanáší - zřejmě špatně topíte nebo tam spalujete vše možné i nemožné. Jinak, nikdo jiný, než dobrý kominík Vám ten komín nevyčistí. Ovšem, musíte mu zajistit podmínky, aby mohl na tu střechu a ke komínu bezpečně vylézt, tam pracovat a zase se dostal zpět (např. dobrá komínová lávka).

A až přijde kominík, tak běžte na tu půdu s ním a dohlédněte si na jeho práci. Zdravím!

doplněno 17.01.15 00:13:

Pokud trváte na čištění komínu ze střechy, tak tam nechte vybudovat okénko přímo u toho komína (a možná i lávku). Na půdě potom dobrý žebřík a každého kominíka osobně vyhnat až nahoru.

doplněno 17.01.15 00:42:

Možná by šlo i sehnat si někoho, kdo dělá výškové práce (např. horolezec) a ten by se mohl na tu střechu odvážit a štětkou vyčistit komín.

janm*
hodnocení

1x

K dobrému protažení komínu není třeba vymetat shora:) Kominíku stačí to ocel. spletené lano a štosák a vyletí s ním až na střechu. Nemusíte mu stát za zády, stačí se postavit před dům a dívat se, pokud se z komína objeví štětka nebo štosák pak komín projel až nahoru, pak následuje protažení směrem dolů, na to vymetací dvířka právě jsou na střechu opravdu nemusíte umí to každý kominík tedy pokud to je "kominík" , lze protáhnout i samostatně také to zvládnu akorát mi to trvá déle, kominíkovi opravdu stačí 3-5 minut aby byl jak nahoře tak dole, dokonce jeden mi to protáhl úplně od spodu přez vybírací dvířka pár minut žádný problém, pokud bych se nedíval nevěřil bych že komín protáh :)

moto*
hodnocení

0x

No asi zase kominík. Jen ale pod přísnější kontrolou, což mu také před započetím práce sdělit i s tím, že to ten předcházející udělal neúplně a že si to po dokončení opět zkontrolujete a pokud nebude komín průchhozí po celém profilu, tak nezaplatíte. A že certifikát nechcete, jen účet za provedenou práci. A když to odflákne, pošlete stížnost na živnosťák a také na ČOI ev. nějaký odbor požární ochrany.

Osobně ženu od baráku kominíky stejně jako jehovisty nebo dealery. Komíny jsem si postavil, tak si je také udržuji. Panáčkové zdůležitěli. Tedy nechci křivdit, jen co jsem viděl v sousedství. Oni prostě zkouší, co si lidé nechají líbit. A pokud se zákazníci nebrání zkouší stále více.

sanyo*

Těžko pomoci, když jste bůhví odkud..., ale pomohu alespoň radou - ten světelný trojúhelníček nemusí znamenat nutně, že tam máte tento průřez, protože právě proto, že komín je vysoký 7 m a vy to kontrolujete zrcátcem, tak téměř jistě to může být prohnutou přímkou světelnosti komína od paty až nahoru po vyústění..., zkráceně řečeno - komín není rovný a vy vidíte jen to, co je možné.. Druhá rada je však ta, že pokud jste komín nečistil, jak jsou roky dlouhé, tak bych neváhal ani chvilku a nechal bych si ho vyčistit. Uvidíte sám, že neprohloupíte. Pokud jste někde u dálnice D 5 na trase Německo-Plzeň, tak mi můžete dát vědět. Nejsem sice nejmladší, ale určitě bych si dokázal poradit. *kafe*

host*
hodnocení

0x

píšete "při otevření dvířek byli černé ,pokryté takovou lesklou černou barvou" a zároveň na to upozňuje i ben, že také záleží na tom, jak topíte a čím topíte.

Někdy se to černé lesklé usazuje při topení uhlím, které je na pohled krásně lesklé, nepráší se žádný mour, ale je zřejmě polité nějakým olejem, který to spojí. Někdo si doma dělá briketky z mouru a vyjetého oleje, nebo dokonce topí kusy zbytků polystyrenu po zateplování domu, někdo pálí i staré pneumatiky, což nemusí být váš případ, vy víte, čím a jak topíte.

Za druhé. Když objednáváte kominíka, vyberte si takového, který komín kontroluje kamerou, ve městech, kde jsou dlouhé komíny to není žádná zvláštnost.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Když už kominík čistí komín na pevná paliva, tak je dobrý jít nahoru s ním a hlavně by měl to spadané dolů do sopouchu, dole vybíracíma dvířkama vybrat. Tady má dojít k čištění. U plynných paliv, jde spíš o kontrolu.

hodnocení

0x
A co si jednoduse to ocelove lano stetky o nejaky ten metr nadstavit? Prodavaji se takove svorky na srouby a tim to spojit. Ze budete na konci komina poznate podle toho, ze pujde se stetkou pohybovat kehce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]