Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak byste řešili otázku poplatků při převodu bytu? S prodávajícím jsme se dohodli, že podepíšeme kupní smlouvu a hned převezmu byt, protože on tam už není, a za dobu než si vyřídím hypotéku a než se vše přepíše na katastru a u správce, tak mu zatím budu poplatky hradit já a byt budu mezi tím upravovat, ale bydlet tam ještě nebudu - běží mi výpovědní lhůta v současném nájmu. Fakticky tedy můžu očekávat, že za ty 2 možná i 3 měsíce, než se vše přepíše pak dosavadnímu majiteli přijde z větší části přeplatek, protože byt nebude užíván. Počítám, že něco jsou fixní platby (třeba teplo, protože topit se teď musí), ale částka za vodu, elektřinu a plyn se z větší části vrátí. A teď přemýšlíme, jak to udělat, když já mu "proplatím" fakticky kompletně jeho SIPO, ale protože bude byt vesměs prázdný, tak spotřeba bude téměř nulová. Poplatky za byt se dělí na dvě části, jsou tam pevné poplatky jako fond oprav, odměny funkcionářům, příspěvky, pojistné, ty očekávám, že se vracet nebudou. Ale vrací se voda (záloha je 957 Kč), částečně snad topení (záloha 1588 Kč), elektřina (800 Kč) a plyn (250 Kč).
Co jsem pozjišťoval, tak elektřinu a plyn už bych mohl přepsat na sebe na základě kupní smlouvy, jenže přepis také trvá asi měsíc (předchozí majitel podá výpověď, já si uzavřu svojí smlouvu), takže k přepisu dojde dejmetomu 15. února. Co se týče poplatků za byt, tak na domovní správě nás přepíšou, až to projde katastrem, chtějí vidět výpis z KN, bohužel kupní smlouva jim nestačí.
Když bychom měli čekat na vyúčtování, tak vyúčtování vlastně přijde až 2016, a my bychom se samozřejmě chtěli vypořádat mezi sebou už nyní a neřešit až po roce. Napadá vás, jak to udělat?
Dneska je 15. ledna, majitel tam nebydlí, vy jste byt převzal a chcete ho upravovat. Takže logicky z toho vyplývá, že náklady spojené s užívánmí bytu ponesete vy. Vyúčtování se dělá k 31.12. a má být vystaveno k 30.4.. Vy budete majitel třeba až od května, takže původní majitel dostane vyúčtování 1-5, ale uhradit byste ho měl vy, protože to budou už vaše náklady. Původní majitel by si měl dát do kupní smlouvy podmínku, že náklady roku 2015 budete hradit za celé období v plné výši.
Semlel jste víc věcí dohromady.
a) převedete si na sebe odběr elektřiny a plynu, tam si nahlásíte stav jaký si dohodnete (ze dne převzetí), pak je to jedno kdy vám to přepíšou, prostě vy jedete od stavu X dál, do stavu X to účtují starému majiteli. BTW - netrvá to rozhodně měsíc, nedávno jsem měl plyn i elektřinu za 3 dny od dodání podkladů.
b) poplatky správci (družstvu vlastníků) za vodu a topení se rozúčtují většinou tzv. mimořádným vyúčtováním ke dni formálního zápisu do KN a nemusíte čekat rok. Nicméně stavy vodoměru a odečet topení můžete nahlásit dle libosti, takže si zapište stavy ze dne převzetí a nahlaste to jako stavy k datu zápisu a pak nemusíte řešit nic.
Jen dodám, že byt kupujete jednou dvakrát za život: důkladně si proklepněte majetek a dluhy správce, nemovitost i majitele a jděte za právníkem - do 10 tisíc se vejdete a vyhnete se průšvihům.
uska: Ukazujete na možné řešení. Ale elektrárna a plynárna nedovolí zálohy 0 Kč, možná dovolí 100 Kč. Každopádně na SIPU se nové zálohy dosavadnímu majiteli objeví se zpožděním až další měsíc, takže aktuální měsíc zůstane nevyřešen.
sunset: To je samozřejmé, tak jsme to i udělali, že jsme nahlásili všem dodavatelům a správci stavy měřáků ke dni převzetí bytu (k 1.11.2014), jenže protože dávám dosavadnímu majiteli peníze a hradí předpis samozřejmě stále on (protože on je pořád ještě majitelem bytu), tak pak ve vyúčtování ty peníze se vrátí jemu - a to potřebuju nějak vyřešit, co s tím, protože za 3 měsíce se mu vrátí na přeplatcích nějakých 10.000 Kč
sunset: Bohužel jsme zjišťovali a naše SVJ nedělá mimořádné vyúčtování, můžeme se postavit na hlavu, ale neudělají... A platí totéž, co výše. Správci nahlásíme stavy topení a vodoměrů ke dni převzetí bytu (k 1.11.2014), jenže ve vyúčtování se přeplatek vrátí dosavadnímu majiteli.
magdalen: Ano, náklady ponesu já, tak jsme se i dohodli s dosavadním majitelem, já mu hradím "jeho" předpis, dokud se u správce SVJ, elektrárny a plynárny nepřepíšou zálohy na mě.
Možná jsem natvrdlý a něco mi nedochází, a tak se zkusím zeptat polopaticky:
1) dne 1.11.2014 podepíšeme kupní smlouvu a současně převezmu byt (zapíšeme stavy měřáků) - byt je ale prázdný, jen občas tam zajdu udělat úpravy, do bytu se nastěhuji až 1.2.2015
2) mezitím si vyřizuji hypotéku, v prosinci úvěr dostanu a majiteli zaplatím, jdeme na katastr, katastr změnu majitele zapíše 20.1.2015 se zpětnou platností k 23.12.2014 (= 23. prosince jsem se formálně stal majitelem bytu)
3) původní majitel si mezitím vypoví elektřinu a plyn a já si nasmlouvám svoje dodavatele (protože mám kupní smlouvu, tak už můžu) - k zahájení dodávek elektřiny mě dojde 4.2.2015 a plynu 13.2.2015 (takže za únor už záloha na plyn a elektřinu bude psaná na mě - přišel mi platební kalendář od února 2015)
4) na konci ledna jdeme na správu SVJ oznámit změnu vlastnictví; SVJ mi pošle předpis se zálohami s platností od 1.2.2015 (od února jsou tedy zálohy psané na mě)
* * * * *
Shrnutí:
1) byt jsem převzal 1.11.2014
2) u správce SVJ, elektrárny a plynárny je psaný ještě dosavadní majitel, zálohy jdou na jeho SIPO - ale to mu proplácím, dávám mu každý měsíc 5845 Kč (listopad, prosinec, leden; únor už bude na mém SIPU)
3) protože byt je až do 1.2.2015 prázdný, spotřeba je fakticky nulová. Dosavadnímu majiteli se tedy vrátí přeplatkem ty zaplacené zálohy za listopad-prosinec 2014 ve vyúčtování k 30.4.2015 a za leden 2015 ve vyúčtování k 30.4.2016. Jenže já mu ty zálohy hradil vlastně já.
5845 Kč měsíčně: z toho 2250 Kč fond oprav (ten se nevrací), 957 Kč voda, 1588 Kč topení, 800 Kč elektřina, 250 Kč plyn (zálohy, které jdou do vyúčtování)
Jak byste tuto složitou matematiku vyřešili?
Složitou matematiku jste si mohl ušetřit převzetím bytu k 1.1.2015 - po zapsání na KN a pak teprve začít s úpravami. To by zas oddálilo nastěhování. Souhlasil jste s tím, že náklady 5845 měsíčně budete hradit od listopadu, tak případné přeplatky dojdou původnímu majiteli. Bez FO a nákladů na topení (původní majitel v bytu teplo neužíval) zbyde 1977 x 3 měsíce, to je 5931 Kč a k tomu 1588 teplo za leden, které jste sice uhradil, ale nebude to vaše záloha. Tudíž jste za bývalého majitele jakoby uhradil 7519. Já bych to neřešila, záleží jakou máte dohodu s původním majitelem.
My právě žádnou dohodu nemáme, teď před pár dny jsme si volali a oba jsme zjistili, že jsme to nedomysleli (protože správce neudělá mimořádné vyúčtování), že jsme si v těch platbách vzájemně udělali trochu bordel, protože já vlastně platil tři měsíce "jeho" SIPO. Ale oba jsme poctiví, tak se chceme vyrovnat, jen musím zjistit, jak na to - přece jen čekat na vyúčtování, které přijde bývalému majiteli v dubnu 2015 (za listopad a prosinec) a druhé vyúčtování (za leden) dokonce až v dubnu 2016, to už je dlouhá doba a můžeme na sebe ztratit kontakt, tak se chceme vyrovnat teď.
Zajímalo by mě, jak se tyto "dočasné náklady" běžně při koupi řeší. Máte nějaký tip? Protože málokdo přece platí kupní cenu v hotovosti, že by přišel na prohlídku bytu a položil na stůl peníze. Většina lidí kupuje na hypotéku, ta se schvaluje 1-2 měsíce, pak trvá měsíc převod na katastru, takže když se prodejce a kupec dohodnou, že byt se převezme hned, ale zálohy jsou pochopitelně ještě psané na starého majitele a k přepisu záloh z objektivních důvodů dojde třeba až po 3 měsících. Jak byste toto řešili. Mně prostě žádné řešení nenapadá
Převzetí bytu až k 1.2.2015 by nebylo možné - mělo to háček, o byt bylo více vážných zájemců a já jsem je "přebil" právě nabídkou, že byt převezmu už k 1.11.2014, kdy jsme podepsali kupní smlouvu, pán se totiž odstěhoval už v září k nevěstě, a chtěl mít o starost méně.
Jste-li oba poctiví, tak se nějak dohodněte. Logicky vzato by vám původní majitel měl vrátit polovinu z těch necelých 6 tisíc., tedy 3 tisíce. Nebo si to zkuste propočítat každý sám a pak udělejte nějaký komromis. Jinak budete muset čekat na vyúčtování, ale ta chodí každé jinak (plyn, elektřina) a pak propočítávat podle odečtů měřidel. Mně by za to tedy ani těch celých 6 tisíc nestálo.
Potom popravdě absolutně nechápu, proč jste si to takhle zkomplikoval s placením SIPO.
Domluvte se takhle - všude se nahlásí stavy (ze dne převzetí v listopadu) jako koncové a souhrnné pro rok 2014 - to máte.
Původní majitel si platí energie do konce prosince sám a přeplatek za spotřebu za 01-10/2014 měsíců inkasuje zcela on, protože vy jste tam reálně nic nespotřeboval, ale ani byste mu neměl nic platit*.
Vy začnete oficiálně v lednu 2015 spotřebovávat a platit, ovšem na konci roku 2015 vám udělají vyúčtování z čísel od 1.11.2014 do 31.12.2015 a tím doplatíte ty dva měsíce z 2014.
* Případně se domluvte, zda byste mu zcela mimo oficiality kompenzoval ty poplatky, na kterých se dohodnete - třeba 1500 za každý měsíc 11-12/2014, ale to je na vás. Od roku 2015 jedete od nuly na sebe a je to vyřešeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.