Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odemknout západku

Od: gecco* odpovědí: 4 změna:

mám takový problém. z nějakého důvodu mi nešel odemknout zámek. s klíčem se dalo otáčet, ale západka se ani nehla. resp. kdyby se dalo zamknout na 2 západy tak se hne, ale nešla odemknout. udělal jsem jistou chybu a fabku zlomil. zůstal mi tam tedy šroub držící fabku a nedaří se mi západku nijak odemknout. má někdo zkušenosti co s tím? nikde nemůžu nic najít a platit zámečníka mi přijde totalně zbytečné. díky šroubu na fabku tam nemuzu strcit novou fabku a odemknout.

díky moc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sanyo*
hodnocení

0x

Podle mne máte zlomenou fabku , resp tu část, která otáčením klíče ovládá výsuvný klikový dřík. Vyšroubujte šroub vel. asi 6 z čela dveří v prostoru rámku, šroub o délce cca 5-6 cm vysuňte, zasuňte klíč do fabky a natočte klíč asi tak na 11 hod. dle ciferníku a klíčem fabku vytáhněte. Pokud je fabka v pořádku, musí se vyndat celý zámek, který vytáhtete po demontáži 2 malých vrutů a dveřní kliky...

Fabku zlomenou má určitě, neb si ji zlomil sám. Šroub držící fabku nevyšroubuje, neb má dveře zavřený.

Když lámu fabku, tak odemykám upravenou jednostranou fabkou. Tu nemáš, tak to zkus otevřít, nebo lépe řečeno zasunout západku pomocí šroubováku. Chce to trošku grif, musí se nejdřív zvednout zajištovací element a pak teprve posunout západku. V případě, že je zamčeno na dva západy, tak to musíš udělat dvakrát.

Problém by nastal, kdyby byla západka zlomená a zůstala vzpříčená v zámku a kus ji zasahoval i do futra. Když má člověk štěstí, tak se podaří zasunout šroubovákem, nebo nějakým jiným vhodným, třeba i upraveným nástrojem. Když se to nepodaří, tak se musí buď bourat a západku zastrčit z vybouraný díry. Ale kdo to pak má opravovat. Já v těchto případech sundávám štítek a dveře mezi klikou a zámkem rozvrtám, pak rozvrtám i zámek a vzniklým otvorem se už vždy podaří západku zasunout.

Po otevření dveří se vymění zámek, dá nová fabka a štítek schová rozvrtaný dveře, takže nic není vidět.

patronka*

Může se jednat i o zámek s převodem a pojistkou proti rozlomení vložky a pak by bylo překonání mnohem složitější a těžko by si s tím laik bez příslušeného vybavení poradil:

e-kovarna.cz/...

Pokud tam ta pojistka není, jednostranná vložka se dá koupit, ale musela by se upravit ( odříznout část pro šroub )

Jak odemknout západku

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Ano, jak tu píše Jenyk se to tá. Ale, ještě se může stát jeden případ. Ten, že onen dlouhý šroub, co drží fabku na místě, se může povysunout ven-do futra. A dveře, co jsou třeba odemčené, a kliková zástrč, je taky klikou odjištěna a dveře stejně nejdou otevřít. Pak se musí ten šroubek vyháknout z futer. To je pak dloubáního. Kdo si to tiskne vyrazit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zlomeni fabky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]