Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou pánev si mám pořídit?

Od: kovis® odpovědí: 26 změna:

Po posledním vaření jsem se rozhodl zbavit pánve Tefal, která se při zahřátí prohne, díky čemuž se prostředek smaží nasucho a na nižší teplotu, a pořídit si náhradu. K prohýbání dna dochází již nějakou dobu, ale je to čím dál horší. Rád bych proto poprosil o zkušenosti ostatních rádců ve svých kuchyních. Pánev by měla mít průměr cca 28 cm, silné (!) dno, nepřilnavý povrch a být vhodná na indukci. Cena není zase až tak zásadní kritérium. Předem děkuji za doporučení.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

naihonn*
hodnocení

1x

Na steaky titanovou nebo tedy i litinovou, na jiné věci keramickou. Kombinace u mě opravdu už dobře osvědčená. A opravdu platí, že na pánvi se šetřit nemá, jinak se to prodraží.

doplněno 14.01.15 17:25:

A souhlasím, že pořádné pánve obvykle taky něco váží.

hodnocení

1x

No, podle mne jde hlavně o technologii výroby. Lisované pánve se vždy časem prohnou. Chce to lité, ty drží tvar. A nemyslím jen litinu, ale i hliníkové lité pánve drží tvar. No a taky bych asi nekupoval v Lidlu apod., je poněkud naivní myslet si, že v diskontu zejména potravin pořídím kvalitní nádobí, elektroniku a další. Pořídím to tam levně, to ano, ale tím úspěch končí.

Já mám litou Tescomu s teflonovým nebo titanovým povrchem (teď nevím), mám ji asi přes šest let a absolutně v pohodě. Typ teď nevím, ale to je asi jedno, protože po pěti letech ji už stejně nebudou vyrábět. To je kouzlo dnešní doby - získáte reference buďto krátkodobé a nebo pro nákup neuplatnitelné. Předtím jsem měl něco přes rok taky litou Tescomu, vyreklamoval jsem ji kvůli odlupujícímu se teflonu (prohnutá ale nebyla) - ten typ už v době reklamace nevyráběly. Cena okolo tisícovky. Lité pánve jsou ale těžké (a točit na nich palačinky je tedy o zdraví), takže mám i lisovanou, ovšem relativně silnostěnou, asi Tefal, je prohnutá - propadlý střed. Letos nám Ježíšek nadělil lisovanou Tescomu s keramickým povrchem - minimálně po zahřátí je už prohnutá (za studena jsem to ještě nezkoumal) - ve dně má vložen ocelový disk nebo co kvůli vaření na indukci, kdo ví, zda se takto nedeforrmuje kvůli tomu.

Jo a vařím na plynu - myslím že způsob ohřevu do jisté míry deformaci taky ovlivňuje.

doplněno 15.01.15 21:21:

Samozřejmě bych si pánev nekoupil ani v Kauflandu, Tím "apod." byly myšleny všechny obchody tohoto typu (orientované především na potraviny), třeba i ne diskont (Peny, Billa ...).

lucie*

Honza333: O tom jakou kvalitu zboží má Lídl by se mohla vést debata.Sposta jejich výrobku (nejen potraviny)jsou výborně hodnoceny(např.kosmetika,čistící prostředky,oblečení...)Takže bych Lídl nenazývala levným diskontem.Už několik let je to obchodník roku a není mi tam z ničeho "na zvracení"tak jako třeba v kaufu.Hodně se snaží držet si kvalitu výrobků což jiné obchody moc nedělají a hřeší na to že jsou známá značka.

stirecek*

Někdy jim nesedí ceny na štítku a u pokladny. Pokud slevní ovoce nebo zeleninu, tak až v případě, že je zdravotně nebezpečné toto konzumovat. Pokud člověk letí na akce z letáku, doběhne zadýchaný k prázdné paletě. Tedy pokud tam nestojí v řadě půl hodiny před otvíračkou. I tak má mnohdy smůlu, protože do prodeje se dostane pár kusů. Na druhou stranu nedělá problémy s reklamací nebo vrácením zboží, ale to ani kaufland.

lucie*

Tak to je blbý,že máte negativní zkušenosti,ale v našem městě i těch okolo máme jen hoooodně dobré zkušenosti s Lídlem.S kvalitou,cenami i výběrem,hlavně když jsou tématické týdny.Hodně čtu složení výrobků a tam jsem vždycky mile překvapena.Snažili se mě za ty roky obrat jen v Tescu(nejčestěji)potom Penny(kde mají tak složité cenovky,že nakonec člověk neví kolik to bude stát)a v Kaufu.

stirecek*

Neříkám, že je to špatný obchod, ale pokud udělám akci, měl bych mít dostatek zboží i pro lidi, kteří přijdou odpoledne z práce. Ovoce než aby slevnili, raděj nechají zkazit a ještě to zamíchali s čerstvým, aby se toho zbavili. Cenovky naopak mají proti logice nahoře, ale lidi jsou zvyklí z jiných obchodů sledovat cenovky dole pod zbožím. Mám od nich již druhý sportester a opět začíná blbnout. Cena celkem ok, ale nemá kodovaný signál, takže se ruší vzájemně s bezdrátovým ,tachometrem taky z lidlu. Tacho jsem jim vrátil a koupil v číně drátový, daleko levnější a lepší. Pánvičku bych tam nejspíš nebral, nejasný výrobce a použitý materiál. Na druhou stranu pánev za dva tři tis je už hodně, není třeba kupovat drahou věc na deset let, když za dva tři roky budou zase nové technologie. Doma mám mimo výše uvedené ještě nejmín patnáctiletou pánev se silným dnem z nerezové oceli a ta strčí do rukávu všechny tyhle nové teflonové, keramické nebo já nevím jaké. Dobře se umývá, nevadí, když člověk do toho rýpne vidličkou, nic se jí nestane a vydrží i změny teplot. Nové a drahé neznamená vždy lepší.

lucie*

...:)ten spotrtester máme taky,ale kupovali jsme jej už před 3lety.Není kodovaný,ale jsme doma solisti tak vyhovuje.Digitální váha(obyč.i kuchyňská)hodinky(dámské i pánské)nabíječka a baterky,světla na nohu pro běžce...to vše šlape bez reklamací.Každý asi nemá šťastnou ruku:)nebo spíš náhoda,nevím...

stirecek*
Lucko myslím ze dva sporttestry uz nebude špatnou rukou či náhoda. Je ale pravda, ze ho nepouzivam rekreačně, ale tři az sedm hodin denně...
lucie*

Používám jej v podstatě taky denně,proto jsem si koupila Polar :) a z Lídlu má přítel,který je crossfiťák,takže jej nepotřebuje denně.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, obecně - pevné jsou litinové pánve. Např. viz odkaz. Zdravím!

panve.heureka.cz/...

doplněno 14.01.15 18:42:

marecek - nemám osobní zkušenost s touto firmou, ale za tu cenu to musí být "dělo"a pánev všech pánví. Zde je zajímavá citace: "Firmu Staub založil v roce 1974 Francis Staub. Jako její sídlo zvolil Alsasko na severovýchodě Francie. Výroba je zaměřena na výrobky z litiny a keramiky pro domácnosti a gastronomii. Litina je tradiční, zdravý a odolný materiál. Každý vyrobený kus Staub nese design Francise Stauba a je samostatně odléván do připravené pískové formy, která se po použití zničí. Takže každý kus je vlastně originál. Nejlepší šéfkuchaři mají litinové nádobí Staub v oblibě pro jeho vynikající schopnost udržet teplo a velice praktickou nerozbitnost."

doplněno 14.01.15 19:48:

marecek - jako nadílka by to šlo, ale koupit si to za své? To už bych asi neměl na potravinu, kterou bych tam vložil .

Staub je super nádobí a vydrží věčně,jen si nejsem jista nepřilnavostí*nevi*

doplněno 14.01.15 19:38:

Bene,souhlasím,četla jsem o firmě.Vařím velmi často a vybírala jsem nádobí co vydrží opravdu frekventované používání,koupila jsem indukční řadu woll-titanové,cenově taky celkem mazec...ale už uvažuji,že si aspoň jeden kousek od staub nadělím :)

doplněno 14.01.15 20:07:

Bene,pravda,ale nemůžu si pomoci,vaření je můj velký koníček a já to někde ušetřím,ta radost a nadšení strávníků je pro mne zadostiučinění...

111®
hodnocení

0x

to dělají levné tenkostěnné pánve, určitě je lehounká...to chce nešetřit a koupit s tlustým dnem..já pánev pod 300,- nekupuji...záleží samozřejmě na velikosti, velkoumám tuším za 900,- astřední za 600,-

faithoncemore*
hodnocení

0x

Prostě při koupi pánve ji musíte potěžkat v ruce a představit si přitom třeba tchýni ;)

(pokud máte hodnou tchýni i šéfa i souseda i paní na finančním, tak pak už nevím ;) )

Já kupuju Tefal a tak, aby se mi zdála těžká do ruky.

*haha* mám doma celkem slušný likvidační arzenál...

lucie*
hodnocení

0x

Nemůžu si vynachválit keramickou pánev.Já si počkala až bude v Lídlu a je supr(těžká,silné dno a ten povrch je luxus)dělám na ní vše,bez oleje(ten se ani nerozteče,zůstane v kapkách)S poklicí na ní dusím...dlouho drží teplotu,nic se nepřipeče a mytí je raz dva.Koupili jsme ji i rodičům a taky chvála.V lídlu stála 400kč ,určitě bude spousta druhů na trhu,ale vybírat jedině těžkou a s hrubým dnem.

hodnocení

0x

Dobrý den,já mám titanové nádobí WOLL na indukci,mám čtyři pánve,jednu grilovací a jeden kastrol,vařím na něm cca 4 roky a jsem spokojená.Je nepřilnavé,dobře vede a drží teplo,snadná údržba,odnímatelné rukojeti.Je sice težší,ale už jsem si zvykla,taky větší investice,ale zatím se vyplatila.Tefalku jsem kdysi hodila do koše pro tentýž defekt,už bych si ji nekoupila.

sanyo*

Asi 3 roky používáme těžkou litinovou pánev o průměru 28 cm zn. HP, asi se jedná o špičkovou kvalitu, která zajisté není určena pro křehotinky, které časo dělají palačinky a pod., protože asi tu palačinku v ruce nikdo nevyhodí a neotočí. Chtěl jsem jí napřed zvážit, ale okamžitě mi zlikvidovala digitální váhu, tak jsem použil starou dobrou kuchynskou váhu do 10 kg - váha rovných 2,54 kg. Zřejmě to je pánev na masa, stejky a objemnější záležitostí ( topinky jsou prima) a cokoliv, zrovna je jedna stará použitá do 18. 1. na Ebay, zatím se vyšplhala na 10.5o,-eur, a to má průměr jen 20 cm.. takže asi to bude mnohem více, odhaduji tak na 500-1000,-Kč. Jinak klasické ty slabostěnné pánve, to člověk nestačil kupovat, jak se to kroutilo a poškrábovalo - proto zlatá litina, která má nějraději asi ocelové drátěnky, když už je pěkňoučce opálená...;), ;) a přitom na blešáčku nebyla moc drahá - 1,50 eur..., jenže to bylo před 3 lety, teď je situace už drobet nákladnější...

doplněno 14.01.15 19:42:

No a ještě přidám odkaz na keramickou pánev, jak tady někteří doporučují - je dobré si přečíst hodnocení profíků - jako vždy to má být marketingový tah, čemuž možná věřím..

Apropo - kdyby chtěl, někdo sehnat starší, kvalitní ale pěknou litinovou kvalitu a já ji příležitostně viděl,, dejte mi do sz vědět, poohlédnu se. ... pozn. nejsem zlatokop a nic mi to neudělá ! ( 17 a 24. ledna tam pojedu)

hobby.idnes.cz/...

naihonn*

Jasně, že keramické pánve bývaly taková móda, že se objevila hromada šuntů. Já tedy přidám například odkaz na svůj keramický kousek, konkrétně wok. A je to opravdu dobrý kousek a zatím jsem zároveň nikdy nepotkal nádobí, které by se mylo snadněji. panve.heureka.cz/...

lucie*

Já článkům v iDnes(vlasně i jiným deníkům) moc nevěřím,at se týkají jakéhokoli tématu,dnes si jde koupit i článek v magazínu...proto je lepší udělat si názor podle odpovědí lidí co mají odzkoušeno,prověřeno používáním a časem.

hodnocení

0x

Už jsem jich za život vyzkoušela hodně, většina po čase přestane plnit účel nebo je dokonce škodlivá, litinové jsou výborné, ale musíte dávat pozor na připalování, ne všechny keramické jsou dobré, musí se koupit dražší. Poslední novinku mají v Tescomě s diamantovým povrchem, 24 stojí okolo 700, mohu jen vřele doporučit

hodnocení

Díky za dosavadní návrhy. Uvítám určitě, pokud se někdo ještě připojí.

Upřímně řečeno - nemám v plánu kupovat pánev za pár stovek. Ona i ta současná Tefalka stála okolo tisícovky, pokud si dobře vzpomínám. Vzhledem k tomu, že tento kus nádobí poměrně často využívám, rozhodl jsem si trochu "odtrhnout od huby" a moje představa je investice v řádu dvou tří tisíc. Při takové ceně si pochopitelně nechám raději poradit od někoho, kdo má konkrétní pozitivní zkušenost. Tak to jen tak pro upřesnění mé představy.

stirecek*
Za tři tisícovky by bylo bifteku... Kovisi věř, dobrý kuchař to zvládne i na kusu plechu. Schválně občas mrkni na čem vaří Polreich... mám vše od tescomy, jak teflonovou, tak keramickou. Keramická 24 cm je krásně lehká, nic se neprohyba, stála necelé 4 stovky. A nesmrdí. Mamka má keramiku z penny a prý smrdí. Ale pokud trváš na limitu, mrkni na stránky tescomy, mají tam "zaručeně " dobré a výhodné lepší novinky. Ale sebelepší pánev nezaručí výsledek. Jsou to vyhozené peníze.
hodnocení

Ale jo, jistě to jde i na plechu, pokud neni tak prohnutý jako ta moje pánev. Ale se slušným vercajkem je to trochu větší zábava. Jako u každého jiného řemesla. Já samozřejmě netrvám na tom, že musím využít celou částku, pokud to nebude mít smysl. Pánev ale musí být s masivním dnem, což diskvalifikuje cokoliv, co je lehké do ruky. Je mi jasné, že nová pánev je krásně rovná. Otázka je, jak dlouho jí to vydrží a jak vypadá po pár letech. Proto jsem položil dotaz sem.

Co se týká Pohlreicha, tak mám trochu přehled, protože jsme společně pár jídel kdysi vařili. V případě pánví používal litinovou, případně teflonovou Tefalku. Ale tu už nechci. Stejně tak nechci ani Tescomu, protože ta mě s pánvemi zklamala už v době, kdy podstatnou část sortimentu ještě nedováželi z Číny...

stirecek*

Jasně já tě chápu, jen jsem ti chtěl říct, že drahé nemusí znamenat lepší. Drahé jsou především novinky, ale to rozhodně neznamená, že jsou lepší. Je to jen o tom, přesvědčit zákazníka, že to, co má doma je špatné, zastaralé a že musí utratit peníze za to lepší a nové. To bys pak musel kupovat nejen pánve každou další sezonu. Já mám teflonovou tescomu titan a spokojenost, dokud se do toho nerýpe vidličkou nebo něčím kovovým. Taky mám keramiku tescoma, tenkou lehkou, která se rychle rozehřívá, to znamená šetří čas i peníze, nekroutí se. Samozřejmě do ní neleju vodu, když je horká. Jen mi vadí světlý povrch, hůř se rozeznává, zda jsou vajíčka již hotové :) Tlakové hrnce mám taky tescoma a nekroutí se ani víko, jak je běžné u některých tlakáčů z kauflandu. Samozřejmě do ní neleju vodu, když je horká. I litina se může kroutit, příklad třeba litinové díslové komůrkáče :) A to jestli má tescoma továrnu v číně je mi jedno, protože se tam dělá téměř vše, jde jen o to, jakou kvalitu požaduje výrobce. Nakonec, co se dnes v číně nebo indii nevyrábí? Jsou to nejrychleji rostoucí ekonomiky.

hodnocení

0x

Já si myslím, že vaše současná pánev provádí taková kouzla, protože jste ji, horkou, strčil pod vodu studenější, než byla ona. U nové si dejte na tohle bacha. Vím to, sama mám potřebu rychle se zbavit rozehřátého tuku a pachu z něho. ;) Pak si ještě myslím, že byste si měl koupit i pánev maličkou. Na sázené vejce, na osmažení kousku něčeho, na zásmažku, na cibulku. Oplatí se, nerozehřívat velkou pánev na nějakou trošku. ;) Koukněte se také na dno. Vaflový povrch je na zeleninu, hladký na amolety, prožkovaný na stejky. Vaflový (má povrch jako oplatek) jsem měla velmi dlouho a nedělala jsem vůbec amolety, protože na tom zmažit ani moc nešly. Vybírejte podle toho, co více smažite. Řízky, ty usmažíte na čekoliv, když v tuku plavou. Ale kousek masa téměř nasucho, je mnohem lepší na řádkování. ;)

hodnocení

Můžu téměř jistě říct, že jsem s tou pánví nic takového nevyváděl, ale při pátrání po internetu jsem zjistil, že většina pánví v této cenové hladině to dříve či později provede. Někde to ošizené být musí. Pokud je ohřev plynem, dá se s tím nějakou dobu žít, nicméně na indukci je to docela zásadní problém právě především kvůli nerovnoměrnému ohřevu.

Mimochodem - kvalitní litá pánev se silným dnem prudké ochlazení bez problémů vydrží. A klidně může být i ze slitiny hliníku, tedy relativně lehká. Dokonce takový postup i příslušný výrobce doporučuje kvůli snadnému očištění od zbytků jídel. Nicméně cenově vychází podle očekávání od 2 tisíc nahoru ve velikosti 28 cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]