Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
na radiatoru se mi v jednom miste mezi zebry objevila drobna netesnost - viz foto. Vypoustet topeni se mi nechce, jelikoz bych to v ramci rekonstrukce delal uz potreti, takze bych se chtel zeptat, zda nemate zkusenosti s nejakym jinym resenim - napr. necim zaletovat, dat na to epoxidovy tmel na kov, pouzit na to vulkanizacni pasku (videl jsem napr. od firmy Ceys).
Topny okruh mam vlastni, v byte nebydlim, takze vypustit to neni problem, ale je to to posledni, do ceho se mi chce. Mate zkusenosti s necim jinym, treba s tim epoxidem, drzelo by to, nebo je treba teleso sundat a tesneni mezi zebry vymenit?
Predem dekuji.
Problém vyřešíte dvouložkovým lepidlem na kovy s vyšší tepelnou odolností. Důležité je vyškrábat rez, odmastit, vysušit. Nacpat lepidlo pořádně dovnitř a dát raději silnější vrstvu a na větší plochu kolem spáry. A po vytvrdnutí ještě jednu vrstvu navrch. Následně natřít barvou na radiátory.
doplněno 13.01.15 16:04:Před lepením uzavřete ventil, aby nebyl v radiátoru tlak.
kinba, dal jsem Vám bod, ale omylem, páč jsem chtěl sdělit, že se mýlíte. Uzavřením kohoutu se neubere tlak, ten zůstane stále stejné. Plochu nelze vysušit, páč drobně sákne.
doplněno 15.01.15 07:07:Kimba, jsem rád, že alespoň někomu zalepení funguje. Nám se to nikdy nepovedlo, třeba to bylo tím, že jsme používali jiná lepidla páč to jsem dělal naposledy okolo roku 1990+3roky.
Pokud se opraví jeden spoj, a manipulací se poruší ostatní, tak je to na rozebnání všech článků a přetěsnění. V dnešní době můj syn tyto radiátory demontuje (já si je schovávám) a dává si nové deskové Korado. Prý jsou hezčí.
Přeji Vám dlouhý život a ať Vás radiátory přežijí.
Hezký den. Milan
Za bod děkuji pro charitu.
@milancukrar: Protože bych si sám na demontáž a přetěstnění topení netroufl, opravil jsem 3 obdobné spáry lepením jak jsem popsal výše. Už 10 let to drží a vůbec není poznat, kde jsem opravu dělal. Několik rádců zde upozornilo, že při opravě jedné spáry na starém radiátoru dle vaší rady nejspíš dojde k uvolnění dalších spojů a o zábavu bude postaráno. To už raději koupit nový. Aby vám nebylo líto, že jste mi svůj bod dal omylem, tak jsem vám jej vrátil.
Ahoj. Připojil bych se k názoru Kimby. Jako nejjednodušší řešení se nabízí použít speciální epoxy lepidlo. Takové, co má ve své náplni takové kovové kousky. Soused vodák něco podobného měl a říkal, že se to dokonce dá obrábět a brousit do tvaru. Řezal do toho i závity. Ostatní nápravy jsou složitější a nákladnější. Svařování litiny skoro není možné. Kde si chcete nahřát a rozpálit takhle velkou věc? Já jsem vozil berany na zavaření, do Liberce, do Liazu Slévárny. Takových provozů, je ve státě, už hodně málo.
Od rána čekám na lepší zkušenost, nežli mám já, ale stále nic.
Všechy metody časem selhaly a došlo k rozšroubování příslušného žebra, řádné očištění , natření, namazání těsnění a sešroubování. Nepomohla ani směs do tekoucích chladičů, páč by jí muselo být hodně lirů...
doplněno 14.01.15 20:18:Přeji, aby se to zalepilo, ale technicky to rozeberu.
Litina, těsnění, litina. Někde to mezi sákne či teče. Očištění, litinu pečlivě, OK, jak se dostat do hrany mezi těsnění a litinu, aby se to řádně očistilo, ale nepoškodilo těsnění.
Jelikož jsem já i mojo kámoši kdysi spravovali litináče, nikdy nám nešlo čímkoliv utěsnit, vždy jen rozebrat. Zeptám se s dovolením těch, co radí zalepit, zdali již podobné články někdy lepili tekutým kovem, či podobným lepidlem.
Neberte to, prosím, jako nesouhlas s Vaším postupem, ale nám to nikdy nepomohlo.
Milane, nechci být kverulant, ale na lepší zkušenost budete čekat do soudnýho dne a nedočkáte se. Ona totiž není. Všelijaký lepení navrch čímkoliv je jen oddálení sundání radiátoru a jeho rozšroubování. Když je na to nářadí, tak to je otázka hodiny práce. I s uděláním potřebnýho přípravku na rozšroubování tak dvě hodinky. Samozřejmě rozšroubovat jen tam, kde je potřeba, rozdělávat všechno je nesmysl.
Když se mi to stane v topné sezóně,tak odpustím vodu vyškrábu těsnění očistím,odmastím,nanesu lepidlo tekutý kov a ještě namotám slabý měděný drátek,lepidlo a tak střídám až vyplním mezeru mezi žebry. Dříve jsem používal i pevnou režnou nit. Používám pro rychlou opravu už 26 let a ještě mě to nezklamalo.Nakonec přetřu barvou.
Vzhledově by to sice nebylo nic moc ale poslužila by objímka na hadice a na tu dírku dát pod objímku kousek gumy. Šrubení schovat ke zdi a objímku třeba přetřít bílou barvou. Nebo jinak zamaskovat Montáž můžete provést bez vypouštění radiatoru . schwer.com/... Jinak skusit do dírky zaklepnout dřevěný klínek.
Dobrý den, zatím to není není nijak dramatické a tak bych to zatím nechal kvasit a bobtnat. Vypadá to, že jde o jen o velmi malou netěsnost a mohlo by se to "usadit". Pokud to bude dále zlobit, tak nezbyde jiná požnost, než jak doporučili výše ostatní rádci a budete muset radiátor demontovat, sundat "víčka, rozebrat a přetěsnit.
Vzhledem k tepelnému namáhání bych to lepení čímkoliv moc růžově neviděl. Litina sice jde zavařit, ale pravděpodobně by to odnesl zbytek toho poškozeného těsnění, takže by se asi musel zavařit celý spoj žeber kolem dokola. Rozebrat starý litinový radiátor a vyměnit těsnění uprostřed radiátoru je prakticky neproveditelné (musel byste ho rozebírat postupně po jednotlivých žebrech až k tomu vadnému spoji). Vulkanizační páska by pomoct mohla, ale bral bych to jen jako provizorní řešení. Podle mě je jediné rozumné řešení celý radiátor vyměnit.
Bez vypuštění vody to asi opravit nedokážeš. Minimálně musíš snížit hladinu vody v topení tak, aby tento radiátor byl bez vody.
Pak bych zkusil prostor očistit až na kov, dolní šroubení bych zaslepil zátkou a na horní šroubení nějak připojil hadici od vysavače.
Vysavač uvnitř radiátoru vytvoří podtlak a ty si namícháš řídkou barvu, kterou netěsné místo několikrát přetřeš. Díky podtlaku v radiátoru se snad barva vpije do těsnění a když barva zaschne, tak uvidíš jestli to bude těsnit.
To co jsem teď popsal je amatérská nouzová oprava!
Pokud nechceš měnit celý radiátor, tak si zavolej nějakého stašího topenáře a ten ti radiátor bez problémů opraví. Na rozmontování mají topenáři speciální klíč, kterým dokážou radiátor rozmontovat aniž by rozpojovali jednotlivé články. Takže třeba povolí 8 článků uvolnění spoje mezi osmým a devátým článkem. Při této demontáži je ale někdy potřeba hořákem nahřát spoj, aby šel spoj povolit.
Ono záleží jak je radiátor dlouhý. Když je delší tak se při demontáži a pokládce pohne,prohne a teče na více místech. Taky se mi stalo,že jsem přetěsňoval jedno místo a po zpětné montáži tekl na pěti místech. Tak,že znova vypustit vodu a rozebrat na X místech. Proto když to jen rosí to radši zalepím jak jsem již popisoval.
Dekuju vsem za odpovedi. Nejvice se me libila ta odpoved s epoxidovym lepidlem, takhle jsem to nejak myslel, a to lepidlo tekuty kov. Na druhou stranu to delat nejak provizorne se mi vlastne ani nechce, jelikoz tu rekonstrukci delam trochu vetsi, vcetne vystukovani a tak dale. Nerad bych resil, ze to za chvili potece odjinud nebo z radiatoru v jiny mistnosti. Vedet tohle na zacatku, radiatory leti a daly by se tam panely, kde tolik potencialnich netesnosti neni. Takhle byly sundavany uz dvakrat, prenasazovany ve zdi, natirany, docela dost zbytecny prace.
Takže, když se na radiátor podívám - tak je to litina ! Což v praxi znamená, že to je radiátor, který přežije vás , děti, děti dětí... Závada je v těsnění , pokud nechcete vyhazovat zbytečně peníze, at vás ani nenapadne kupovat nový r. ( teda pokud se potvrdí, že to je litina). Prostě si to chce připravit..., udělat si čas jedno odpoledne, vypustit soustavu, sundat radiátor, celý jej přetěsnit, nasadit, napustit a jedu dááál, popř. předtím opravit další radiátory.. Jinak pokud ještě mohu poradit, tak jsem si před 2 lety opravil tekoucí kotel Atmos ( stáří 20 let) - vodním sklem, kotel mám pořád ..
doplněno 14.01.15 07:46:Přesně tak Milane, a pokud tazatel s radiátorem v minulosti hýbal - tak to je také důsledek.
doplněno 14.01.15 20:55: Pokud někteří tady radí, aby tazatel jaksi opravil průkazné mokvání mezi těsněním radiátoru tak, že to tam polepí jakousi patlaninou - ať je to - co je to, vede mimojiné k tomu, že řada nezkušených tazatelů či tazatelek je v budoucnosti také poslechnou a metodou patláma-patláma popřou fyzikální vlastnosti materiálů a jen připraví tazatelé či zainteresované "poradníky" o nervy - zítra či pozítří. Přitom na to stačí jít se selským rozumem a vědět, že zodpovědná práce je hotová za jedno odpoledne. Tak si to dejte na misky vah a zvažujte ! Jinak se ještě zeptám, kterým v pořadí nejblíže od kotle ten radiátor je ? No a pokud tam netopíte, tak možná postačí snížit tlak v soustavě zcela na minimum či žádný, a dát pod radiátor objemnou plochou nádobu a možná máte pokoj min. do jara( když už..) či vánoc..,
sanyo, opět s Vámi souhlasím, určitě je to litina a ta nás přežije. Pokud tazatel manipuloval s radiátory, ošetřoval a natíral, pak mu sákne jen jeden, určitě bych zvolil Váš, můj a od dalších radilů postup, zozebrat očistit a vrátit zpět. Jsou to kvalitní radiátory, pokud mají ještě na sloupku tělesa plochy na roznášení tepla, je to skvělé.
Je jasné, že nové radiátory se můžou jiným líbit lépe, ale je to o vkusu.
Pokud ale hodnotím počet rad, vítězí rozebrání, nad zatmelením. Přesto tmelení má lepší hodnocení. Proč? 6e by se více lidí pletlo s bodováním?
Přeji hezký den.
doplněno 14.01.15 08:21:sanyo, Přesně tak Milane, a pokud tazatel s radiátorem v minulosti hýbal - tak to je také důsledek.
správně, ale taky ukazatel, že ostatní radiátory a spoje jsou OK i po demontáži a montáži..
Je to kvalita.
Můj názor: V topné sezoně odstavit topení a rozebírat radiátor, kdo ví s jakým úspěchem je lepší radiátor zalepit a z jara udělat vše potřebné. Proto asi to bodování. Jinak mne kamarád topenář dal k deskovým radiátorům dva ventily, Nahoru s termostatem dolu na imbusový klíč. A tak jak jsem opravoval místnost tak prostě jsem zastavil ventily a radiátor odšrouboval Vyteklo asi tři až čtyři litry vody do pekáče. Topení v ostatních místnostech dál topilo. Opravil zeď,vymaloval a pak nakonec nasadil radiátor.
A taky to je další možnost závady - poteče ucpávka toho spodního ventilu
Za mne taky rozebrat a přetěsnit, buď hned nebo to nechat na léto. Je dobré když to dělá ten kdo umí, jinak hrozí poškození ostatních těsnění a nutnost přetěsnit to komplet. Rozhodně nevyhazovat, litina je nejlepší co je. Lepení zvenku je jen nouzovka, ale když se udělá dobře tak vydrží roky, asi nejlepší je lepidlo "tekutý kov" a drátek a lepit očištěné, odmaštěné a suché místo.
Z jara myslite z duvodu, aby se ted dalo topit nebo je za tim jeste neco?
To s temi dvema ventily je chytre.
Myslel jsem tí to že, opravovat až mimo topnou sezonu a teť to jen co nejlevněji zajistit aby to neteklo.Nevíte co vás může při opravě překvapit. A je zima.
Prave ze tam nebydlim, takze z tohoto pohledu je mi to jedno. V prosinci jsem je mel mesic sundany kvuli omitkam a vymalovani za nima
Ano, ten radiator je litinovy.
Po uvazovani se klonim k sundani a pretesneni. To bude ze vsech rad nejtrvanlivejsi.Diky za odpoved Uz jsem v jednom z predchozich prispevku psal, ze nejjistejsi bude to sundat a pretesnit. Chci mit klid a ne to resit za par mesicu znovu, cili toto bude nejlepsi reseni.
Jinak, abych Vam odpovedel na Vas dotaz, v jakem poradi je, tak v druhem. Jiny radiator je bliz, tj. ten co prosakuje je spis vzdalenejsi.
Necham to na topenare, kteri s tim maji praxi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.