Nejste přihlášen/a.
2x
No, nevím, přijde mi to dost partyzánština. Asi by to technicky šlo, ale jednak bych tomu nevěřil, že to nebude časem prosakovat, jednak bych se bál toho, jestli by se z impregnace něco neuvolňovalo, co by mohlo škodit rybám. Krom toho by se to asi blbě čistilo. Prostě řečeno - proč do toho prostoru neumístit klasické skleněné lepené akvárko?
protože si ještě nejsem ůplně jistý rozměrama a je možné, že bych ještě zvětšil šířku, a to se pak bavíme třeba o 1600 litrech, a to už je drahé celoskleněné AQ... vím že se to dělá ...viz. numa.sk/... ale jde mi o to, jestli by to vydržel i ytong
Ten Yotong ponese největší tlak dole a tak bych ho nějak ukotvil k podlaze, protože jen položený na maltu by ho ten tlak mohl odstrčit. Třeba by šel k podlaze přivrtat "L" profil a ten by neměl dovolit žádný posun té stěny
doplněno 01.02.15 20:53:Případně by šlo dát i do vodorovné spáry ve spodní třetině nádrže pasovinu, jako armaturu, ukotvenou do bočních zdí a svařenou přes roh.
2x
Dobrý den, taky jsem chtěl něco takového dělat, ale nakonec z toho sešlo. Hledal jsem taky něco škovného na stěny a vyšlo mi pouze sklo. Pokud však budete mít dostatečně pevné zděné opory a to by ten Yotong dobře provázaný mohl být, tak by to šlo udělat i z poměrně slabého skla. Chtělo by to stěnu srovnat a na ni dát desku polystyrénu. Takto vystlat celý vnitřní prostor. Pak vlastně slepit uvnitř akvárium (třeba i z 5 mm skla a jen na přední stěnu dát silné sklo. To sklo, které bude podložené zdivem nemusí být ani v jednom kusu, protože když spáru přelepíte na silikon páskem skla, tak to stejně bude těsnit.
0x
Tedy z Ytongu jsem ledacos dělal, ale na akvárium by mne nanapadlo ani omylem. Kdysi jsem dělal akvárium z úhelníků, fungovalo dobře a to ještě nebývaly silikony jako dnes. A pokud bych chtěl dělat akvárium stavebním způsobem, tak bych jej odlil z betonu do armování - formy. Dají se dělat i velmi slabé a při tom pevné skořepiny. Do betonové směsi se přidávají sekané ocelové drátky, nebo i sekaná skelná střiž. Svého času jsem takto z betonu dělal formy pro laminování, páč sádrová vydržela jedno nebo dvě sejmutí a bylo po ni a forma ze skelného laminátu byla daleko dražší než cementová.
Pro zajimavost uvedu, že se svého času dělaly i pokusy se stavbou námořních lodí z betonu. Ostatně, betonové, poměrně tenkostěné nádrže na vodu jsou zcela běžné. A existuji pro ně i hygienicky nezávadné nátěry. Jeden z mých tchánů míval na půdě betonovou nádrž na pitnou vodu kterou si sám vyrobil.
V akvariu bych sklo přilepil silikonem zvnitřku, aby jej tlak vody tlačil na konstrukci. Jsou i speciální lepidla přímo na akvária, v této velikosti by bylo asi drahé a dle mého skromného názoru by silikon stačil.
napsal jsem blbost, odlít do šalování a ne do armování, páč armování je výztuha
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.