Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji utěsnit již usazenou vodoměrnou šachtu - jedno šroubení, kterým je dovnitř přivedena polyethylenová hadice z vodovodního řadu, netěsní (vlastně po mnoha pokusech již zcela chybí a nejde mechanicky opravit nebo vyměnit). Díky vysoké hladině podzemní vody tak do šachty přitéká slušné množství vody - cca 10 cm za den.
Šachta je vyrobena z polypropylenu, hadice je z polyethylenu - čím zalepit, utěsnit apod? Jak říkám, mechanicky to nejde takže zvažuji pouze nějaké tmely, lepidla, medvědí hovno (butylplast) nebo nějaký asfalt apod. Ptal jsem se v Soudalu a řekli mi, že to se díky struktuře lepit nedá, že to dlouhodobě nebude držet.
Pokud to bude možné, chci to zatmelit pouze z vnitřku šachty, tzn. obalit trubku a průchod skrz šachtu (což zatím nikdy neylo úspěšné). V horším případě jsem ochoten vykopat díru a zatmelit z vnější strany...když už to ale budu dělat, chci mít jistotu, že to vydrží.
Díky za rady,Filip
S úspěchem jsem řešil nedávno s klientem podobný problém. A vyřešili jsme to elegantně s Tattex Total fix PL700. Dodáváno v kartuších stojí něco kolem 200 Kč,- nanášelo se na vlhký povrch a drží jako o živvot. Jednak lepí a jednak vyplňuje. Osobně vyzkoušeno na polypropylenu i na polyethylenu. Zkuste a dejte sem vědět že to funguje... je spousta lidí co má podobný problém.
Koukal jsem se na to co uvádíte a bohužel je tam také napsáno, že není vhodný (resp. není použitelný) na lepení PP a PE. Naprostá většina těchto univerzálních super pevných, pružných a univerzálních lepidel/tmelů není na PE a PP vhodná.
Už jsem to psal na začátku...co to zkusit vykopnout z vnější strany, a zablemcat medvědím hovnem, připlácnout třeba igelitem (jako odstínění od přímého kontaktu s hlínou) a zaházet. Tlak hlíny by neustále přitačoval medvědí hovno na plast a to by snad díky své pružnosti mohlo těsnit.
P. ze Soudalu mi doporučovala MS polymer FIX All - tam tedy přímo není uvedeno, že PE a PP jsou nevhodné materiály...otázka je, jestli na to jen nezapomněli anebo je to skutečně dokáže slepit. Taktéž mi v každém případě doporučovala mechanickou fixaci a tady už mi přijde lepší použít něco hodně plastického jako už zmíněné medvědí hovno.
Jinak díky za tip...budu nad tím uvažovat a ostatní poprosim ať se taky podělí o zkušenosti.
dobry den ja sem vas trochu nepochopil chcete tesnit hadici nebo sachtu a nebo mezeru mezi hadici a sachtou
Hadici a sachtu - prostup, ktery v sachte je pro hadici netesni a po nekolika pokusech ho utesnit uplne vypadl.
Mam tedy hadici z PE, sachtu z PP a pokud budu chtit do sachty nasroubovat zpet prostup tak ten je taky z PE. V kazdym pripade potrebuji necim zaplacnout diru v sachte o velikosti cca 0,5 cm, ktera vznikla po celem obvodu hadice prochazejici do sachty.
Buď jsem to trochu vysvetlil nebo jeste vic zkomplikoval...
dobry den je mozny ze by to medvedi hovo udrzelo je na pruzne materialy a je to na vse ve smes ale musite podklad ocisit a odmastit dneska se da koupit v sisce jako salam to vyzkouset muzete to by melo drzet
Asi to vyzkouším...koukal jsem na strukturu medvědího hovna u odpadní jímky, kde části které jsou na vzduchu trochu ztvrdly, vnitřní struktura je ale stále dost pružná a lepivá. To ztvrdnutí mě trochu zarazilo...
Ještě jedna kacířská myšlenka...co tozaplácnout medvědím hovnem a pro jistotu to z vnější strany ještě zalejt nějakým jemným betonem abych eliminoval přístup vody k medvědímu hovnu a oddělíl ho od okolní hlíny a bláta? Je mi jasný, že nějaká voda skrz proleze nebo alespoň vlhkost, ale o tu už se postará to medvědí hovno.
Jinak pro úplnost jsem měl ještě další typ a to byl rozehřátej asfalt...to jsem zavrhnul kvůli vysoké teplotě. Nevím sice kdy taje asfalt, ale hádám že polyethylen by to nevydržel.
asfalt nee to udelate vic skody medvedi hovno stvrdne ale je elasticky ale zalit to betonem muzete proc ne alenechte hvno vytvrdnout aspon tri dny
jasne...asfalt je blbost, to beru
S tim vytvrdnutim medvediho hovna 3 dny...nevim jestli to bude mozny. Zjistim to az se do ty hloubky dokopu ale je docela mozny, ze tam bude mokro/blato a budu rad, kdyz zajistim relativne suchej povrch pro somotny naneseni. Ale jsem rad, ze me nekdo podporil (sam mam trochu obavu, ze kdyz to nezabere a ja to "pro jistotu" zaleju betonem budu se za rok vztekat s tim jak beton odstranit)
Dobrý den,
řešil jsem a řeším naprosto stejný problém. Přes zimu jsem to úspěšně, byť krátkodobě vyřešil natavením lepenky kolem spoje. Chvilku to protékalo, tak jsem přidal další kus a tavil až se to utěsnilo úplně. Tavil jsem horkovzdušnou pistolí, materiály to snášely úplně v poho, protože jsem si v ruce roztavil lepenku a tu potom nanesl na spoj. O víkendu jsem spoj předělával a už jsem tušil, že se lepenka oddělí. Ano, vznikla mezírka a tekla voda ... zatmelil jsem to speciálním tmelem (na značku se podívám), ten je trvale pružný (obdoba mamutu). Ale neberu to jako definitivní řešení, Takže jsem si připravil takové víčko, které má větší styčnou plochu ke kontejneru, tu nasadím na hadici a mezi ono víčko a hadici dám gumovou manžetu pro 32mm průměr a celé to přišroubuji k nádobě (mezi víčko a nádobu dám pochopitelně pružné těsnění a myslím si, že to bude velmi dobře fungovat. Nemám tak velké tlaky na nádobu, navíc jsem to všera obbetonoval, takže doufáím, že to klapne jak má ;-.).
Dobrý den,
tak trochu mě těší, že nejsem sám (ne že bych to někomu přál). Já jsem to zpočátku rekalmoval u výrobce - dvakrát týdně jsem jim volal, několikrát se mi podařilo je k nám dostat, zkoušeli to zalepit, svařit, dotáhnout a kde co, ale nic nepomohlo. Pak jsem to s nimi vzdal - jediného, čeho bych v extrémním případě docílil je výměna šachty a to nechci (mj. dostal jsem od nich certifikát na vodotěsnost, což je spíš k pláči než smíchu). Hned vedle je napojení na odpad, dešťovku apod., podloží je plné vody a jak kopnete hlouběji jak jeden metr, narazíte na vodu. Dřív nebo později se to celé sesouvá a plácáte se ve sra...v blátě. Užil jsem si s tím nervů dost a to tam ještě v zemi nic nebylo...teď rozhodně nenecham nějakou firmu s bargem, aby to celý rozmlátili.
O mamutu už jsem taky uvažoval - pevnost sice dobrá, ale po zaschnutí je málo pružný a k čemu mi je pevnost, když to na na šachtě nebude držet. Já to asi zkusím nejdřív zevnitř medvědím hovnem, abych zjistil co to s ním udělá. Podle toho se pustím do kopání z venku a případně betonování...možná mezitím ještě vymyslím nějaké mechanické udělátko zevnitř.
Jo vodotěsnosti ... též mám certifikát k zemními filtru, do kterého zatéko "odněkud" a to při dodržení celého instalačního postupu - ten tekl dokonce už při osazení, protože jsem ho napouštěl vodou kvuli obbetonování (bylo tam zavařené místo, jakoby záplata ale teklo to přes ní). Brácha má úplně stejné, ba horší, protože mu teče kolem komínku přímo do septiku povrchová voda a do filtru též. Certifikát je k ničemu, jen to jen cár papíru ... jen by mě zajimalo, která firma Vám to montovala, prostě dodavatel.
To medvědí hovno bude asi to nejlepší co se dá zkusit, sám bych i do toho šel, jenomže jsem to měl zvenčí již zčásti zabetonované a dneska, nejpozději zítra to odkreju a uvidím, jak tmel drží. Pravdou ovšem je, že PP a PE se v podstatě lepit nedají a potom spravovat taková místa jako řeším já či Vy je vždy jenom bastl . Určitě se ozvěte, jak to dopadlo, rád si to tu přečtu.
Možná si teď někdo řekne...a je to jasný...po tom co řeknu, že to nemontovala firma ale my sami Ale v podstate jsme postavili celej barák, tak snad takovej lempl bejt nemůžu.
Tohle je ale skutečně výrobní problém...při montáži stačí utáhnout nějaký samosvorný závit s různými těsněními na prostupu šachty kterým je protažen PE přívod vody a hotovo. Těsnění drží, ale prostup s tímto závitem není v šachtě navařen ale jen našroubován a tam to teklo (dneska jsou oba tyhle kusy z jednoho materiálu, takže to snad dokážou vařit, ale u staršího typu to je právě naprosto nedomyšleně PP a PE).
Jedná se asi o šachtu na obrázku na téhle stránce:
bocr.cz/... (obrázek zcela vpravo dole...jedná se o stránky dodavatele, se kterým jsem reklamace marně řešil).
Jo bastl to asi bude...teď mi to nevadí, už jsem se smířil s tim, že to nebude úplně jednoduchý...co mě ale štve, že za pár let můžu tenhle problém řešit znovu a pak už budu opravdu vzteklej.
Tak jsem odkryl a vše OK, momentálně to drží, ale abych měl klidné spaní, to rozhodně ne. Ještě to jednou přetmelím a bude to. Horší je, že vrt mám natolik silný, že zaplavil propstor nádoby a nateklo cca. půl kubíku vody. V sobotu to už vykoplo čerpadlo (voda v elektrice). Tak jsem to usušil a vytáhnul výš. V úterý to stejné, tak jsem to odkýbloval a koukám, voda z vrtu se valí jak divoká, to jsem ještě neviděl, co ve vrtu dokáže tlak vody. Dnes mě čeká odtah vody, vykopu odvodnění od nádoby a do budoucna jakákoliv voda, co by nateklo do nádoby poteče ven. Budu to řešit polyethylenovou hadicí a na nádobu do průchodky dám gumovou manžetu a mělo by to býti utěsněné. Jednodušeji řečeno na spodek nádoby napojím hadici a ve spádu ji stáhnu do drenáže a to již klidné spaná přinese .
Vaší nádobu jsem viděl, vypadá velmi dobře. Holt s reklamacema jsem v minulosti neuspěl ani já. Tehdy, když přivezli tříkomorový septik a zemní filtr od firmy Ireko, myslel jsem že je to jen hloupý vtip. Byl to bastl na první pohled, ale musel jsem se stěhovat, tak jsem si říkal, že to nenbude snad tak zlé ... a bylo. Největšíé sranda je, že když toreklamuji, zaměstnanci Ireka i přijedou, ale zaplatíte jim cestovní náklady + práci - ne materiál.Hrozný reklamační řád. Takže tu všechny upozorňuji, aby si dopředu zjistili onen reklamační řád, dá se snadno nalítnout a potom je to o velkých problémech. Do zemního filtru mi někudy teče dodnes, možná ta záplata ... nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.