Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
rad bych se zeptal na vase doporuceni na koupi benzinove motorove pily. Kazdy rok rezu cca 4-6m3 dreva do zasoby na vytapeni. Mam limit cca 6000.-
Dekuji
Tomas
Zdravím, myslím, že udaná pila by byla vhodná. Za cenu 6 000,-Kč už můžete mít minimálně poloprofi pilu. Do nejlevnějších modelů Oleo Mac bych asi nešel, ale Husquarna už vypadá dobře. Ještě zkuste projít stránky STIHL.
P.S.: Pilu radím vybírat přímo na prodejně a vyzkoušet držení a atd.
HQ 236 - slabé, drahé, při větším zatížení jde rychle do háje...
porovnejte s tímhle a to jsou za stejnou cenu:
Pokud chce člověk aby to něco vydrželo, pak je toto dobrá volba.. !
Taky nejsem ochoten, furt za sebou tahat nějaký kábl. Navíc, pokud člověk musí běhat s pilou po celé zahradě, pak tu volnost jistě ocení. (Třeba i v lese)
Údržba a investice do provozu je samozřejmě několikanásobně vyšší, než do elektrické.
Ovšem tady už je na Vás, jakou máte představu.
Asi se zajdu podivat a vyzkouset tu HQSV 236 do nejakeho obchodu.
Elektrickou urcite nechci, presne tak jak pise 2kedar clovek oceni volnost jak pri rezani dreva na topeni tak i behem prorezu na zahrade. Mel jsem ted cca 4 roky neznackovou Homelite s listou 45cm, a nikdy defacto nebyla ani takto dlouha lista potreba, takze myslim ze ta HQSV s listou 35 cm by mohla byt dostacujici. Hlavne je to znacka a k domu clovek nepotrebuje zadnou profi pilu, nechci kupovat zadnou zakladni a neznackovou, ale zaroven ne profi, a take nechci pilu buhvi za kolik tisic. Tak snad do limitu se da neco alespon trochu slusneho vybrat.
To je právě omyl - HQ je značka, ale jejich hobby pily mají značkový už jen název = zaplatíte za značku, ale kvalita tam už chybí. Podívejte se na konstrukci motoru, napínáku řetězu, olejového čerpadla, ovládání, ... a porovnejte s tou Dolmarkou (což je mmch. značka jak fík - klasickou moderní motorovou pilu vyrobili první na světě). Ideálně když si je postavíte vedle sebe, pořádně prohlédnete a vyzkoušíte v řezu.
Ad benzín a elektrika - mám oboje a u baráku řežu už jen elektrikou. Nemusím se babrat s benzínem a hlavně nerušim sousedy kraválem. Sice musim tahat kabel, ale v podstatě nepřekáží. Pokud se netahá 100m kabelu tak mi nevadí ani při prořezu, když řežu v koruně tak odpadá start pily nahoře nebo lezení s nastartovanou. Další věc je výrazně nižší pořizovací cena a provozní náklady - srovnatelný výkon je oproti benzínu za polovinu... Taky doporučuju někde vyzkoušet než si "myslet že benzín je lepší" - ono spíš má oboje svoje výhody i nevýhody...
PS: pila je jen část investice, náhradní řetězy + další drobnosti vyjdou cca na tisícovku.
PPS 35 cm lišta bohatě stačí na 60 cm kmeny. Delší je spíš na škodu a jen překáží (kromě špalkování ve stojanu kde se naskládá celá halda a pak se řeže najednou).
V Avízu nabízí pilu Husqvarna 435 1 rok ještě záruka za 5.500 Kč Nová stojí 8790 Kč stavba-dilna-zahrada.aviz/...
doplněno 09.01.15 14:16:Jen jsem doporučil Důvod? Servis v každém městě i u nás na vesnici. S Dolmarem servis je horší. Co vím tak sevis zajistí ten kdo Vám pilu prodal. To je teť taková nová moda prodejcu.Vlastní skušenost kdy jsem scháněl sněhovou frézu tak aby na ni byl i sevis v blískosti. Snad jedna nevýhoda. Nakonec jsem koupil v Agro Frýdek Místek kde jsem si také prohlížel pily Dolmar. Tvrdili mi že jsou lepší jak Husqvarna Tam také dělají servis ale jen na u nich zakoupené stroje. Osobně vlastním pilu Husgvarna 440e a jsem s ní velice spokojen.
Hm, rok jetá za 5500. D. 35C stojí stejně, ale nová (a je to lepší pila a to nejen nejen výkonově...)
Hq 435: Specifikace motoru: Zdvihový objem válce: 40,9 cm³ Výstupní výkon: 1,6 kW Maximální otáčky motoru při zatížení: 9000 ot./min Objem palivové nádrže: 0,37 l Spotřeba paliva: 652 g/kWh
Dolmar 35 C: Obsah:35 cm3 Výkon:1,7 kW
Servis je v síti Makity, navíc ho zvládne každý servis na pily - zásadní je dobrý servisák a díly nejsou problém. Odmítnutí "cizí značky"- jde jen o boj s konkurencí, aby prodali víc kusů "svojí"značky. Technicky tam problém není, pily jsou celkem jednoduchá záležitost a dost podobné..
Hobby pilky - dolmar je o dost lepší než HQ, spousta věcí vychází přímo z profi pil, např. 35c má motor komplet kovový blok i s klikovou skříní a až to celé je v plastu - HQ má ložiska kliky z poloviny v plastu, a podobných "detailů"je hodně.
Té vaší 440e odpovídá Dolmarka 420 SC - někdy se na ní koukněte a porovnejte je, ať víte o čem mluvim.
i když jsem tam dal tu Husqvarnu, tak jen pro to, že jste dal cenový limit, já kdybych si kupoval nějakou novou, tak už bych do toho vrazil 12-15 tis. Kč, i kdybych řezal jen 5m3 za rok (jako že řežu 15-18m3 za rok), mám starou H261 ještě z 80. let, dělala ještě 15 let v lese profesionálně (otec) a nyní již řeže asi tolik, kolik jsem uvedl, pár oprav sice bylo, ale ne na motoru (spojka, silentbloky..., )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.