Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny
chystám se do bytu instalovat rozvod topení včetně elektrického kotle 9kw a radiátoru.
Délka topné větve je cca 20m.
radiátoru tam bude 5, největší z nich je Korad VK 22 1200/600 2x, 1000x600 1x a 2x 600x600.
chci se zeptat jeslti stačí když to bude v mědi o pruměru 18mm a odbočka k radiatorum bude v 15ce a nebo je potřeba aby hlavní přívod do prvního radiátoru byl třeba v pruměru 22 mm.
Bez počítání, kolen nebude mnoho, šel bych do 18mm a pak 15mm.
doplněno 09.01.15 09:42:Tazatel nechce projekt topení, určitě tam bude čerpadlo, jinak by dával daleko silnější trubky. On jen potřebuje vědět sílu trubek. To ze zkušenosti posoudí šikovný topenář, nebo i kutil.
Já dodávám 18mm do délky 30 metrů, několikrát zatočených a topí to..
Kotel bude nový nejspíše elektrický protherm ray 9KW.
O ohřev TUV se stará boiler.
radiátory jsou až na kuchyň pod okny, a rozměry počítal topenář.
nicméně taky spočítal práci na topení 20 000 a na trubkách mi účtuje 3x větší ceny než si dokážu sehnat sám.
ještě se chci zeptat kdybych chtěl malý radiátorek na chodbu (na obrázku to volné nepopsané místo ) a chtěl bych uhnout z větve hned jak vylezu ze sklepa, mohu z hlavní větve co půjde k prvnímu radiátoru do kuchyně (nejspíše 22mm) uhnout rovnou v 15ce, nebo 18? nebude mi to na větvi dělat nějaký problém?
Rozvody v takto malém rozsahu a pro kotel výkonu 9kW můžete udělat téměř z "čehokoliv"..
Že dokážete sehnat trubky levněji než jakou cenu má topenář je logické, předpokládám, že on má cenu i s montáží, Vy ne..
Další otázka je, zda Vy počítáte jen cenu trubek..a on i to že pro ně někam musí dojet.., to je nejen časová ztráta, ale i palivo..opotřebení auta atd.
Běžně se průměry potrubí nabrhují výpočtem..a ne věštěním z křišťálové koule.., stejně jako výkon kotle (který mi na takto malý byt přijde možná i zbytečně vysoký). Nicméně 15mm potrubí Vám jedno topné těleso také utáhne..Prostě si to ale po spuštění musíte osahat..a zregulovat hydrauliku ručně.., protože žádný výpočet nemáte.
Tak snad neexistuje jen jeden instalatér v ČR..zrovna ten "Váš".
Poptejte dva tři další a uvidíte..
Ano 200Kč za samotný 1m potrubí DN15 je cena šílená, to je rozpočtově i s montáží..ne jen materiál.
Rozpočet se dá udělat různě..
K Vaší škodě jste si nenechal vypracovat PD a k tomu rozpočet od projektanta.
Pokud byste rozpočet měl, potom jeho slepou verzi dáte několika firmám..a všechny mají stejné výchozí podmínky...
Vy se potom následně nemusíte dohadovat na vícepracech, protože u normovaných položek je zcela jasné, co vše položka obsahuje.
Jinak většina instalatérských firem rozpočty dělat neumí..resp. si je udělá po svém..a potom to podle toho vypadá.,
Zjednodušeně od kotle 22, dva až tři radiátory 18, jeden radiátor 15.
15k za instalaci - jak pozoruju, tak sám to budete třikrát předělávat a bude vás to stát víc... 1. dilatace trubek (neřešíte, klidně vám budou praskat trubky), 2. hydraulické vyvážení soustavy (máto to blbě až tak, že ventilama to těžko doženete). POkud nezvládnete asi takhle jednoduchý rozvod tak aspoň návrh nechte topenáři. Ten váš nákres by moc nefungoval..
Při tak malém rozvodu topné vody je projekt vyhozením peněz. Důležité je, aby odbočky k jednotlivým radiátorům byly vždy stejné dimenze - já mám všechny odbočky průměr 12 mm. To znamená, že vyjedete ze sklepa průměrem 22, odbočíte k 1. radiátoru (12 mm) a budete pokračovat průměrem 18 mm - odbočíte k 2. radiátoru (12 mm) a budete pokračovat průměrem 18 mm. Další odbočka k 3. radiátoru bude opět 12 mm a pokračovat budete průměrem 15 - odbočka ke 4. radiátoru (12) a budete pokračovat průměrem 12 k poslednímu radiátoru č. 5. Tak bude zajištěno, že všechny radiátory budou mít přibližně stejný hydraulický odpor a budou tedy všechny stejnoměrně topit.
Je možno to tedy udělat nějak takto, jak je vyznačeno na obrázku?
A připojení by bylo spodní- přímé.
Takto by to nešlo ! Například radiátor č. 2 máte připojen jako průběžný, což je špatně ! Musíte kolem celého bytu vést 2 trubky ( stoupačku neboli přívodní a zpátečku neboli vratnou) a z těchto trubek vést ke každému radiátoru vždy 2 odbočky - ze stoupačky k hornímu konci přes uzavírací ventil nebo kohout a ze zpátečky ke spodnímu konci radiátoru přes regulační ventil. A aby měl každý radiátor stejný hydraulický odpor, musí být tyto odbočky stejného průměru (já mám 12 mm a topí to dobře, Vy můžete použít 15 mm, pokud máte obavy, že 12 je málo).
Tohle by šlo, jen bych dal 22 a 18 dál o jeden radiátor = 22 až k č.3 a 18 až k č.4. Odbočky k 1 a 2 co nejmenší, klidně 12mm (nebo clonu do potrubí nebo regulační ventil). Nezapomenout na dilataci trubek, dost často to vidim "natvrdo" a pak trubky různě praskají, šoupou radiátorem a klidně se časem i utrhnou...
Ventily a hlavice - za špičku považuju Heimeier.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.