Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s okny

Od: kanera odpovědí: 12 změna:

Špaletové okna,vnitřní se hrozně potí.Má někdo fintu co s tím?Zkoušel jsem molitanové těsnění,teďka mám kvalitní těsnění na venkovních i vnitřních.Nepomáhá.Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kanera,

molitanové těsnění je k ničemu.

Co je to kvalitní těsnění?

Na kterých místech se vlhkost sráží?

Je třeba rekonstrukce oken, nebo výměna. Venkovní zasklení nahradit dvojsklem. Vnitřní křídla utěsnit kvalitně.

Měříte teplotu a vlhkost v místnosti a na povrchu okna?

Kdyby bylo motitanové těsnění k ničemu, nerosila by se mu okna.

adin
hodnocení

0x

Větrat a větrat

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
jedna ze základních chyb je u špaletových oken těsnit vnější i vnitřní křídla. Venkovní těsnění sloupněte a nechte pouze to vnitřní. Závěsy, případně záclony musí být od oken uvnitř v takové vzdálenosti, aby mezi nimi a sklem mohl proudit teplý vzduch v místnosti. Tolik do jara.
Na jaře pak doporučím sice pracnou, ale osvědčenou opravu oken, spočívající v:
- okna (křídla) opálit
- vysekat tmel a vyjmout sklo
- celá okna pečlivě vybrousit
- provést nátěr fermeží (hlavně drážky pro sklo) - lepší je napouštět 2x než jednou a nechat fermež pořádně zaschnout
- provést sklenářským tmelem podtmelení skel a tato do tmelu pečlivě usadit
- pečlivě zatmelit skla
- provést nátěr oken vhodnou základní (ideálně 2x) a poté vrchní barvou (opět ideálně 2x)
Mám odzkoušeno, že takto zrekonstruovaná okna a okenní křídla stará přes 80let (dům stavěn 1902) nejenže se nepotila, ale tuto opravu jsem provedl v r. 1990 a dodnes jsem na ně ještě nemusel sáhnout. Letos mne čeká obnovovací nátěr vrchní barvou,a le to spíš že už ten původní nátěr je matný než že by se loupal.
Co se týká použitých barev - já se držím klasiky - tzn. fermežových barev. Dnes jsou sice už těžko k dostání, ale z nouze cnost je náhrada barvou O 2025 Unibal jak základní i vrchní. Já si ji pro vrchní nátěr upravuju přídavkem terpentynového oleje, ale s tím opatrně - musí se vědět co a jak. Z dnešních barev bych asi zvolil klasiku - syntetické barvy.
Výše zmíněný postup je sice pracný, ale finanční investice minimální. Pokud chce místo práce investovat finance, můžete okna třeba vyměnit. Ale pokud bych měl psát za sebe - já bych to neudělal a už vůbec bych si nedal do starého baráku okna plastová, protože to je potenciální zdroj věčných a nepředvídatelných problémů (stačí se podívat nejen tady, ale i jinde po poradnách na věčně se opakující otázky typu " mám nová plastová okna, dělá se mi plíseň" apod).

kolego ronyx,

docela rád bych i souhlasil, ale na Váč postup musí být někdo kdo je šikovný alespoň trochu, a má vybavení. Já jsem okna louhoval, opatřil silikonovým těsněním. Pro pracnost a poučením o izolační mizerii jsem zvolil výměnu oken. Ve Vašem dobrém postupu mi chybí dodání venkovního dvojskla. Páč dříve se používalo sklo 3mm. Určitě se shodneme, že je to slabé sklo a zde je největší problém s chladem. Vnitřní sklo je rovněž jen slabé. Po tak pracné opravě bude okna stále mizerně izolovat.

Když pak probereme poslední odstavec, ohledně nových a styrých oken, tak plíseň bude vada díla, nikoliv náhradou starých oken. Domnívám se totiž, že jste okna opravil kvalitně, utěsnil vnitřní křídla a vlhkost nemá kudy utíkat ven, stejně jako u nových těsných.

Já mám na několika budovách nová okna a plísně nejsou. Páč se musí odvést kvalitní práce.

Hezký víkend.

ronyx*

Já to teda upřesním.
Ta skoro 90let stará okna byla okna tzv. rámová, tj, něco jako špaletová, ale špaleta není dřevěna, ale je vvyomítaná. jsem nijak netěsnil - jen jsem je opálil, vysklil, napustil, zasklil a natřel. Těsnění jseme tam nedával žádné. Sklo tam bylo 3m a to tam i zůstalo (jedno sklo ze 6 křídel jsem dával nové, protože mi při vysklívání uletěl růžek skla). S okny nebyl problém ani před opravou ani po ní (nikdy se nerosila). A to se tam před opravou topilo klasickými kamny, po opravě ústřední topení. Jo a omítky klasické, vápenné. Umístění 1. patro rodinného domu tak jak bylo kdysi postaveno - nijak nezateplované (ani strop).
Jen bych asi měl podotknout, že hodně při nátěrech udělá to, že nátěr se přetáhne 2mm přes tmel až na sklo a tím se sklo vlastně uzavře. Pokud se to udělá špatně, zatéká za tmel, ten se časem uvolní a vypadá. Nehledě na to, že pak se také skla potí.
Své jsme si kdysi užil s klasickými špaletovými okny z cca 60.let. Ta se mi potila dlouho, hlavně po tom, co se vyměnilo topení z kamen na pevná paliva za ústřední topení. Experimentoval jsme s těsnením (kovotěs) na vnitřní i vnější křídla, pak jsme si přečetl v jedné staré knize, že těsnit jen vnitřní, tak jsme to vnější zase otrhal. Zlepšilo se pocení, ale stejně to nebylo ono. Nakonec jsem tedy udělal to, co u těch starých oken - opálit, vysklít, napustit, zasklít, natřít. A byl pokoj od pocení. Věřte nevěřte, ale po různých zkušenostech si troufám tvrdit, že doslova zázrak umí udělat pořádné podmelení skel než se tam sklo zamáčkne. Dnes to sklenáři nedělají (mne tohle naučil jeden starý pan sklenář v 80.letech, tehdy už důchodce) a je to chyba. není nad pořádně a klasicky zasklené okno. Při pořádném napuštění a nátěru je takové okno doslova věčné.
Co se týká dodatečné montáže nějakých dvouskel do jedněch z křídel - nešel bych do toho - ta stará okna (křídla) nejsou na tu váhu stavěná a pod tou vahou se zákonitě musí zkroutit a pak nebudou těsnit.
K plastovým oknům - nebudu tajit, že sem odpůrce plastových oken, zejména do starších, neklimatizovaných staveb. Kromě velmi často se vyskytujících následných problémů (jen se podívejte, co je všude pořád otázek ohledně plísní a pocení) mi nějak uniká smysl těch těsných oken - prostor sice zatěsním, ale nějak stějně tu vodní páru a starý vzduch musím z místností odvést, takže o to víc než dřív musím větrat a ještě hlídat vlhkost...Ne, za to by mi ta (možná spíš teoretická) úspora za topení opravdu nestála.

Pane kolego, znám a měl jsem i taková okna, jak píšete. Venkoví rám a okna se otvírali ven, vnitřní se otvírali dovnitř. Mezi rámy byla zeď. Jestliže tam byli kamna, tak docházelo k velké výměně vzduchu. Vše co vylítlo oknem to se musel dostat dovnitř. To že se okna přetírají přes tmel na sklo je známo mnoho let, avšak jako u každé práce je přeba pracovat zodpovědně, přesně tak jak popisujete u podtmelení skel. Dnes se málo zasklívá do tmelu.

To že nemáte rád nová okna, to je mi známo. Vždy si proto najdete argumenty ve Váš prospěch, třeba i nepodložené. viz úspora.

Pokud byste měl v tomto pravdu, tak všichni co si dali do baráku nová okna musejí mít problémy, páč klinočku má podle statistiky do 10% nových staveb. (o starých nic nepíšou)

Snad by Vás mohla přesvědčit termokamera, ale určitě Vám (ani jiným) neberu názor, že to máte OK.

Přeji fakt dobrý víkend a pokud bydlíte někde v horách, tak ať Vám netaje sníh.

doplněno 11.01.15 20:00:

ronyx,

A všimněte si, že když je dotaz na problém s plísní, pocením oken, tak je to snad skoro vždycky starší dům, do kterého se v rámci rekonstrukce namontovala nová (a většinou kupodivu plastová) okna.

Lehké vysvětlení, které se Vám nebude asi líbit, páč by byla třeba debata na delší čas.

Nové domy mají kvalitní okna a kvalitní zapravení dle nových možností. Starší domy, pokud mají provedenu výměnu oken správně, nemají problémy. Pokud si dají nová okna, ty nejhorší co jsou na trhu, špatně je zapraví do stěny, nadělají tepelné mosty, často nezmění užívání bytu, pak musí přijít problémy.

... Stalo se a výsledek - pocení skel, pocení rámečku, plíseň na skle i na rámu okna, v jedné místnosti konce i na zdi (asi tepelný most)...

zde správně asi odhadujete tepelný most, to memá co společného s okny. Nevím jaká to jsou okna, ale tuším že hliníkový rámeček. Když porovnáte hodnoty Vašeho okna, jsou na trhu horší okna?

Proto tvrdím, že naši předkové vůbec nebyli blbí - jejich okna přetrvala desetiletí, to samé jimi postavené domy. Jejich technologie byly léty a praxí odzkoušené. My použijeme naše super moderní technologie (např. si namontujeme naše super moderní plastová okna) a pak řešíme problémy, které naši předkové ve svých domech neznali. To se mi prostě nezdá jako normální.
Pokud tak schvalujete znalosti našich předků, tak musíte najít i další slova, jako že se mezi okna dávala deka, polštáře a další, podívejte se na starší obrázka a malby, jak okna byla zamrzlá..

dále jak se dříve topilo v bytech, na jakou teplotu a podobně. Podobné srovnávání starého a nového, vebrat si z toho co se mi hodí je nesprávné. Ale možné, páč káždý má právo si říkat a psát co uzná za vhodné.

ronyx*

Já si ale opravdu nehledám vždy nějaké ( i nepodložené) argumenty. To, co jsem psal, vyplývá v mých zkušeností a poznání. A všimněte si, že když je dotaz na problém s plísní, pocením oken, tak je to snad skoro vždycky starší dům, do kterého se v rámci rekonstrukce namontovala nová (a většinou kupodivu plastová) okna. Kromě pár výjimek to nikdy není novostavba.
Plastová okna mám odpozorovaná z otázek, s izolačním dvojsklem mám vlastní, taky ne moc pozitivní zkušenost. U ex na domě byla izoalční dvojskla v originál oknech. Montáž v r. 1979, v 98 už byla většina oken tak slepá (asi se dovnitř dostal vzduch a skrz okna už tím pádem nebylo vůbec vidět), že došlo k rozhodnutí sklo vyměnit. Stalo se a výsledek - pocení skel, pocení rámečku, plíseň na skle i na rámu okna, v jedné místnosti konce i na zdi (asi tepelný most).
Proto tvrdím, že naši předkové vůbec nebyli blbí - jejich okna přetrvala desetiletí, to samé jimi postavené domy. Jejich technologie byly léty a praxí odzkoušené. My použijeme naše super moderní technologie (např. si namontujeme naše super moderní plastová okna) a pak řešíme problémy, které naši předkové ve svých domech neznali. To se mi prostě nezdá jako normální.

Norma o větrání praví, že v obývané místnosti je třeba vyměnit všechen vzduch nejméně 1x za dvě hodiny nebo 25 m3 na osobu a hodinu. V ponorkově těsněných školách už se začínají děsit, jakou prasárnu spáchali. Letmým měřením v průměrné panelákové ložnici zjistíte překročení normované hladiny CO2 už po hodině spánku, tedy minimální aktivity.

Hlupáčci si nechají ničit bydlení a ještě za to platí dlouhé peníze.

hodnocení

0x

Mohu doporučit osazení venkovních křídel termoizolačním dvojsklem - udělal jsem to v celém baráku a rosí se maximálně rámeček toho dvojskla. K tomu zafrézované silikonové těsnění a kupodivu i vnejších i vnitřních křídel. Původně zatěsněny jen vnější (ono mít dvojsklo vnější a těsnit vnitřní by bylo tepelně trochu k ničemu), následným zatěsněním vnitřních se ve většině případů odstranilo nebo snížilo rosení toho rámečku.

sanyo*

Trochu jsem to tady pročetl a zdá se mi, že pořád mícháte stejná jablka, jeden víc a druhý míň, jenže ono pánové , pokud to nevíte, co bylo ještě včera, není už dnes. A to zejména o starých domů, kde je spousta vlhka. Ronyx - máte pravdu, dříve se stará okna tak nerosila - teď jo. Jenže, to není jen u vás pane, to je u každého druhého, který má starý barák a víte proč - mění se klima na zemi, změnila se vzdušná vlhkost a látky v ní obsažené,mění se se to k horšímu, ale normální smrtelník se to nedozví, protože reklamní nabídky odborníků praví - kupujte kvalitní okna a je to, pořád to samé! Mají pravdu tom, že barák se musí odizolovat kvalitní metodou a pak bude líp. Souhra okolností s nárůstem vlhkosti ve starých domech a nákup oken, vlhkost neodstraní, spíše naopak, to jsou všechno laciná a populistická hesla, musí říci i písmenko b). Jinak závady neodstraní, než odstraněním vlhkosti. Pokud se dokážete pozorně dívat kolem sebe, musíte na to přijít, že to není vše samo sebou - největším indikátorem změny vlhkosti na zemi je mech, koukněte se otevřenýma očima, pozorujte a pokud jste pamětník, vyhodnoťte si to.. Je prostě všude, a to je slabé slovo. Vy to asi však víte sám !

verona1963*
hodnocení

0x

ahoj mohu doporučit koupit kočkolit ( dává se to kočkám do zachůdků jsou to krystalky míchané s berevnymi nasypat do bavlnéného sášku nebo do ponožky a dat to k oknu pohlcuje to vlhkost hodí se to třeba do auta)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]