Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce špajzu

Od: veronna20* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, chci si nechat rekonstruovat špajzu v kuchyni tak by mě zajímalo pár rad a taky cena, budu ráda za každou odpověď.
výtka
Upozornění od sys ladinpraha 04. 01. 2015 01:45:14
Bylo by vhodné upřesnit. Pod pojmem "špajza" si lze představit vestavěnou skříň v panelákové kuchyni nebo taky samostatnou místnost.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Souhlas s ladinem a ještě bych se zeptala, kolik chcete investovat. ;) Mladá nemá moc místa, tak ji vyrobili cca 40cm úzkou, vysokou, výsuvnou skříň, se spoustou přihrádek, přístupných zboku, za drátěnými zarážkami.

petan86*
hodnocení

0x
ja jsem si spajz rekonstruoval svepomoci 2 desky po bocich mezi ne jako police, dvirka na panty. cena 2000 mozna 2500 s panty atd. viz foto
Rekonstrukce špajzu

veronna20*
hodnocení

Já to právě chci rekonstruovat kvůli nové podlaze a i kvůli špatnému větrání, často se tam kazí věci. Ta cena do 3000 by byla ideální ovšem desky bych si asi musela sehnat od truhláře že? Ještě jsem uvažovala nad regálem a prostě to jen zazdít.

petan86*
material jsou lamino desky, Ty maji i v hobyshopech a rezou je miste na miru,ale myslim ze to vychazi draz.nez u truhlare. pokud mate nekoho kdo by to umel zhotovit tak staci zmerit miry, nechat si narezat desky a ohranovat, popripade se da ohranovat nazehlovaci listou doma. Jeste je zapotrebi vrtak o prumeru tusim 26 mm kvuli pantum a pak to poskladat. Delal jsem s tim poprve v zivote a zadna velka veda to neni
veronna20*
hodnocení

Mám známého truhláře tak se zkusím zeptat na kolik by to vyšlo

hodnocení

0x

Píšete, že se tam kazí věci. Jaké věci? Co máte v panelákové spižírně, co by se mohlo kazit? Kdy jste naposledy vytáhala fochy, vydrbala je a nechala uschnout, potáhla je novým voskovaným papírem nebo plátnem? Kdy jste ji naposledy vylíčila barvou? V čem máte sypké věci? V původních sáčcích a krabičkách? To všechno hraje roli, aby spižírna byla funkční bez problémů. Co máte ve špajzu, co by mělo být v ledničce? ;) Nechci být protivná, ale příjde mi to divné. Omlouvám se.

veronna20*
hodnocení

Jelikož byt patří mému otci a já bydlím u sestry na baráku tak toho času moc není abych mu tam neustále pomáhala, otec je už sám a je mu přes 70let takže si už netroufne něco předělávat, je to činžovní barák. Teď si vymyslel zase novou podlahu takže i kvůli tomu to musíme celé předělat, ta špajza je už stejně hodně stará a má velké díry z boku na tom dřevě a to tam bydlí jen 4roky. Věci do jídla se tam musí třídit docela často jelikož se tam často kazí a jak píšete asi to je i tím že to není vymalované atd. Už jsem kontaktovala známého tak snad pomůže.

davidmasek
hodnocení

0x

Také mě zajímá otázka špajzu / spíže. Trochu jsem doufal, že tu najdu i někoho, kdo by bourání schvaloval. Koupil jsem totiž v Trutnově 43m2 byt 2+1 se sklepem 3m2 a je to přesně jiho-západní strana paneláku. Sluníčko na tu stěnu s průduchy ven praží od 12:00 až do večera. Možná teda na zimu je ta spíž fajn. Ale zvažuji, že bych tenhle úložný prostor zrušil a i tu 40cm boční přilehlou zeď spíže zboural. Největší obchoďák s jídlem v tom městě (Kaufland) mám 150m daleko. Na první pohled ta stěna spíže vypadá z materiálu, jako jsou panely. Jsem zvědavý jak to půjde. Průduchy by se pak zazdily a získal bych víc místa v kuchyni. Čeká mě totiž lití podlah samonivelačkou, pohonit to ostnatým válečkem a pak pokládka vinylu, proto tam asi ani nechci dělat takové objížďky a zákoutí v nově lité dorovnané podlaze. Ať je to co nejrovnější (bez překážek) a ten vinyl hezky v jedné ploše komplet. Ze stejného důvodu mám v plánu zrušit i futra mezi kuchyní a předsíní - to je jen nějaká dřevotřísková příčka s 80cm futry zabetonovanými v zemi (u země bych je říznul) a navíc je to celé trochu natočené a né v jedné rovině s kuch. linkou ani né kolmo ke stěnám - to by v nové podlaze dost nehrálo. Už teď jim tahle příčka s futry hodně ustřeluje oproti kostkovanému vzoru na lině (ověřeno i 2m vodováhou nebo laserem).

jirib
S tím panelem,se ale nadřete...
Nezapomeňte pořádnou sbíječku,rozbrušovačku s diamantovým kotoučem a rozřezat na menší díly,které unesete...
krtek6

no na 4cm stěnu nebo kolik říkáte, že ta příčka má...stačí obyčejná velká flexa...horší bude to začišťování u navazující stěny, aby to pak vypadalo k světu...

Rekonstruovala jsem byt po mamce a udělala to jak píšete vy. Rohový špajzík (dřevěný) šel pryč a futra mezi chodbou a kuchyní taky. Stejně se dveře nikdy nezavíraly a ani teď nájemníkům nechybí. Místo špajzu je tam potravinová skříň se zásuvkami, takže se k obsahu snadno dostanete a je to vlastně součást linky. Větrací průduchy z původního špajzu jsme zazdili a dům se pak zateploval, ani by tam ty díry zůstat nemohly.

jirib
Už jsi viděl 4cm panel?
Počítej 8-10cm...váha cca 200kg.
krtek6

už jsem viděl ledasco..takže by mě to nepřekvapilo...je fakt, že jsem to nikdy neměřil a nikdy mě to zvlášť nezajímalo..ale i tak to jde realizovat tou velkou flexou...když se to rozřízne na příč...a pak se bude odkrajovat...postrádám teda smysl toho, proč někdo dával na špajz 8cm příčku :D

Běžně užívaný postup, který se nesmí používat - kangem se to odseká od stropu, pár centimetrů. Flexou na kov se odřežou roxory a pak už jen pár ran pořádnou palicí na třetiny, to už se dá odnést. Jen tak mmchdm, sporák je elektrický anebo plynový?

davidmasek
Plynový + trouba na 220V. Jádro umakart, alespoň už trošku zrekonstruovaný a obložený obkladačkami a se sprchovým koutem, proto bych tohle zatím nechal a prioritně dořešil místnosti okolo, kde se tráví nejvíc času, ať se tam dá nastěhovat.

Plyn, jsem si to myslel. Takže si tipnu - nové vchodové dveře, těsné, nové interiérové dveře, těsné, nová plastová okna, těsná... Průduchy ve špajzce zatěsníme, bude teploučko, to bude bomba! Časovaná. V budoucnu z toho možná uděláte dvoupatrový byt s točitým schodištěm nahoru v kuchyni...*frajer*

davidmasek
Zadařilo se úspěšně a bez újmy na zdraví. Moc děkuji za rady. Zabralo to půl dne dřiny. Diamantový kotouč hodně pomohl a bylo to naříznuté a nalámané na kusy raz dva. Prachu z toho řezání byla neskutečná hromada, ale sekání ručně by bylo výrazně zdlouhavější a tím pro sousedy asi otravnější. Nařezal jsem to raději na čtvrtiny, protože první kus od stropu říznutý na 70cm, ten jsem sotva zvládl sundat, přestože ten beton má sílu jen 6,5cm.
Plynový sporák s úplně nečitelnými (setřenými) knoflíky trouby a hořáků možná vyměním za indukční desku, ale jističe jsou jen 1F 16A, tak s tím váhám a nejdřív vyzkouším jaký výkon mi dovolí nastavit přenosný indukční vařič i se zapnutou konvicí nebo mikrovlnkou. Pokud by se náhodou dělala jiná koupelna, tak tam asi hodím od jističů po stropě natažený 3F kabel, zakrytý sádrokartony s LED bodovkami a prostrčený v jádře od vodoměrů ke sporáku. Pak bych dořešil změnu jističe za 3F od ČEZu. Jinak novější plynové sporáky jsou bezpečné dost. Mají el. ventil s hlídáním teploty a pokud se plyn nezapálí, ventil ho nepustí.
Dost pracné a časově náročné teď bude oškrábat sekáčem nebo špachtlí z podlah zbytky starého měkkého růžového lepidla na lino. Pustím si k tomu rádio a ono to půjde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]