Nejste přihlášen/a.
dobrý den
nechci zahlcovat jedno téma, proto zakládám nové, ale základ toho je tady
mám 2 schodištové vypínače v jedné místnosti a moje otázky jsou:
1) jak zapojit pohybové čidlo místo obou vypínaču?
2) lze zapojit pohybové čidlo pouze místo jednoho vypínače? místo kterého? jak?
nemám krabice ale vše spojene pod vypinači wago svorkama. proto u vypinače 1. to vypada tak jak to vypada. modre a žlutozelene jsou spolu, pak 2 hněde jsou spolu v wago svorce a další 2 hnědé ve vypínači pod jedničkou. Snad jsem to nakreslil spravně? jak bych měl pozapojovat čídlo tak aby mi fungovalo tak jak má?
děkuji za rady
ano něco podobneho sem čekal. tak mi jen prosím napište, než koupim čidlo, na vypinač č.1. je třeba zapojit čidlo pokud bude jen jedno? Chci vyzkoušet zatím jen jedno čidlo, jestli dosáhne na druhý konec chodby, a pokud ano, tak abych zbytečně teďka nekupoval hned dva čidla.
P.S. ano rozumím že laikovi se špatně něco vysvětluje, ale elektrikář by taky přišel a zapojil modry tam a hnědy tam. Mám v rodině 2 elektrikaře, ale ani jeden z nich právě nemá zkušenosti s čidlama. To mi řekli že to nikdy nezapojovali, tak že neví jak to přesně funguje. Proto sem myslel že tady by někdo mohl pomoci? A jestli by to někomu nevadilo napsat hnědy zapoj tam, modry tam, to tam... tak budu rad a moc vděčný
čidlo chci TOTO
předem děkuji za případnou pomoc
Přesné návody jsi obdržel v předcházejících odpovědích a pokud jsi to nepochopil, tak nemá cenu něco dále radit. Nejde jen o to, zda dáš hnědý na hnědý a modrý na modrý, ale zda skutečně na tom hnědém je to co má být. Domácí bastlírny znamenají, že na hnědém může být něco jiného a pak se i správná rada míjí účinkem. Pokud máš v rodině elektrikáře, tak rada v původním vlákně jsou dostačující. Pokud jsou pro ně nedostatečné, tak to nejsou elektrikáři.
Budeš to muset dát místo vypínače č.1 protože pod ním máš svorky s nulákem který budeš potřebovat k čidlu.Šlo by použít i vypínač č.2 ale musel by jsi přeznačit barvu kabelu,aby to aspoň trochu vypadalo a předělat to pod vypínačem ve svorkách. Všechno jde a pokud máš doma elektrikáře tak u čidla je přiložen návod a zbytek už doměří.
V odkazu na čidlo jasně píší, že není třeba nulák, že se dá zapojit dvou i tří vodičově... Takže teoreticky by se mohlo to vzpomínané čidlo zapojit do obou krabiček po střídavých přepínačích, do jedné, druhé, nebo i do obou, a dvě čidla by mohla pokrýt i celou, třeba dlouhou či zahnutou, chodbu... Ovšem stav, jak jsou dráty mezi přepínači a krabičkami a světlem tahané, můžeme jen předpokládat, jako klasické schodišťové zapojení... Skutečnost může být jiná...
mapel to trefil s tím: zda skutečně na tom hnědém je to co má být.
Je mnoho elektrikářů, kteří mnoho různých zapojení ještě neviděli, nedělali a přesto to jsou elektrikáři... není třeba je hned odsuzovat,,, já mám praxi dost desítek let a také kolikrát spekuluji nad některými novinkami... Od toho máme mozek, aby jsme ho použili...
Dá sa napojiť len jedno čidlo a vyskúšať dosah,ak by ti ten dosah vyhovoval,potom je nutné ten druhý prepínač vyradiť z činnosti,ak dosah bude slabý,tak je možnosť dať aj druhý senzor.Ako pozerám je to nový rozvod,tak by mal byť spravený odborne a schémy zapojenia sú tam zakreslené tak elektrikarovi po premeraní nebude problém to zapojiť.No keďže pravdepodobne nevieš ani vybrať moderný prepínač z krabičky,tak uvaž nad pokračovaním v začatej práci a radšej to zver odborníkovi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.