Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měřáky na radiátorech

Od: ruze® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Koncem roku 2014 nám namontovali nové měřáky v bytě,odečítají se dálkově,nikdo nám nemusí chodit po bytě a od 1.1.2015 je vynulovali a teď už co protopíme,to zaplatíme.Dům máme zateplený+plastová okna i zasklenné lodžie. Kdo to máte,jak správně regulovat ventily,aby jsme zbytečně nemrzli,ale ani zbytečně navíc neprotopili a nedopláceli? Na ventilu máme 1-2-3-4-5 a 3 je prý ECO.Většinou máme všude 3,ale dám i 4 a 5 když je mi zima,v kuchyni když vařím,peču,tak stačí i 1, v ložnici míváme 2-3 a když jdeme do práce,stahujeme na 2,aby jsme nepřišli do studeného bytu.Slyšela jsem o extrémech,kdy to mají lidé všude na 0-1,mají přes zimu na sobě troje ponožky a 2 svetry a pak se chlubí,jak jim vraceli 10-15 tisíc! A navíc možná riskují i plíseň v bytě.Takový blázen opravdu nejsem! :)) Jak to máte vy? Díky za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ijw
hodnocení

1x

Topte jak vám vyhovuje. Stejně rozdíl mezi mrznutím a teplem v penězích moc nepoznáte. Pokud budete málo topit, spadnete do podprůměru spotřeby a napočítá se vám, co neprotopíte (zamezení vykukům, aby se nenechávali vytápět od ostatních). Za další mějte na pamětí, že ty měřidla jsou poměrová a udávají orientační spotřebu. Vaše spotřeba dle měřidel je pouze 50% (nebo 60% dle dohody) veškeré spotřeby, která vám bude naúčtovnaná. Jsou zde totiž složky základní a spotřební. Dále by to toho měl vstoupit koeficient polohy místnosti. Tedy pokud máte nad místností střechu, nebo máte rohák pak sice spotřeba je větší ale přepočítáním dojde ke snížení spotřeby (např. koeficient 0,8 nebo 0,7). Pokud je místnost obestavěná (obvykle koupelna), pak tam bude koeficient 1. Tedy zjednodušeně se spotřeba pronásobí koeficientem. Do toho vstoupí složka základní (ta bude pro všechny byty stejné velikosti shodná) a pak ta složka spotřební. Tedy vidíte, že rozdíl mezi tepelnou pohou a mrznutím vyjádřeno v Kč moc velký nebude. Nejspíše se ale sníží celkové množství tepla dodané do objektu, protože "všichni" začnou více šetřit. Tedy se za objekt protopí méně. Ještě maličkost - digitální měřidla na radiátorech se aktivují, pokud je radiátor teplejší jak 28 stupňů (nejčastěji). Tedy i v létě se vám bude načítat spotřeba, pokud na to bude svítit slunce a venku bude k padnutí.

Nám se na digitalech v létě nic nenacita. Ale i tak je to nepodstatné.

hodnocení

0x
Je byt a byt, kazdy byt ma svuj koenficient. Je neco jineho bydlet uprostred panelaku a mit vsude sousedy , nebo byt na prizemi a byt rohovy byt. My mame vsude 3 , loznice 2 a staci , rohovy prizemni byt , zateplen. Jinak se plati i kdyz mate celou dobu topeni na 0. Rozpocitava se topeni spolecnych prostor i topeni celeho panelaku a pak to co protopi kazdy sam. (U nas jde cca 70% celkoveho vytapeni panelaku + 30% to co propotim doma sam)

jabraka*
hodnocení

0x

Chce to každopádně měřit teplotu v bytě a nejít pod 22 stC.Platba za teplo se obvykle vypočítá část podle m2 a část podle naměřených odběrů na radiátoru.U slušných společebství se používají kompenzace na umístění bytu.Vše se počítá z celkového odběru domu na patě,poměrem jednotlivých odběrů.Existuje ještě další možnost měření,sledování tepelné pohody

umístěním snímače na stropě.

JABRAKA

jmhad*
hodnocení

0x

Já jsem třeba v cimře vůbec netopil - to za mne obstarali sousedé. Takže co popisuješ se určitě nebude týkat bytu pod střechou nebo nad průjezdem.

Hlavně ne žádnou hysterii,extrémní šetření v bytě se nevyplatí,protože platíte cca 50%ty z plochy bytu.netopime v kuchyni jinde tak, jak je potřeba ale do cca 21st.C.někdy mírně více.s platbou jsme docela spokojeni, byt cena tepla je docela extrémní 620kc/gJ.
doplněno 03.01.15 16:51: Mj. Po instalaci jsou prokazatelné sledované úspory do cca 15%, což není málo. Odpadnou totiž náklady na plytvace, co topi na plno a ochlazuji se větráním. Nevererili byste, kolik takových v domě bez regulace bývá.
mysimajipre*

no to jsem zvědavá - nám měřáky mají dávat na jaře - jsme rohový byt nad sklepem, nezateplený - a v místnosti kde jsme nejvíc to je obývák topíme na plný kule a stejně se teploměr nehne nad 21stupnů navíc je tady zima od země( jsem zimomřivec s nízkým tlakem a v přechodném období kdyse ještě/už netopí mívám troje ponožky - jestli se nám to prodraží budu nosit sněhule a bundu) a to ještě moc nemrzlo

zatímco tetka cihlová zateplená bytovka - netopí vůbec a má 23

Výborná věc je teploterapie, jednou z možností je machani nohou v dost teplé vodě. Pak ponožky a chladnější podlaha nemá šanci. Nedělám si srandu, pokud mi není dobře, pomáhá mi to, ne z celá, ale solidně.

zakus*
hodnocení

0x

U většiny termohlavic je "3" normovaná teplota pro obytné prostory což je 20°C.

*=6°C, 1=12°C, 2=16°C, 3=20°C, 4=24°C, 5=28°C.

jendad

Já mám na 1 cca 20°c .Hlavice má od 1 do 5 . Dále známi maj na 3 cca 21°c (1 až 5) . Další známí maj hlavice od 1 do 10. A všechno jsou to ruzní vyrobci . Doporučuji regulovat od těch 20 do 22°c . Někdo třeba v ložnici netopí a má tam staženo na minimum a spí při pootevřeném okně. Okolní zdi mu to vyhřejí (přes den zavřená okna)

zakus*

Jasně okolní zdi (sousedi) mu to vyhřejí :)

buss
hodnocení

0x

Ke každému TRV se dostane papír, na který stupeň kolik °C drží. Podle typu najít na intu, není-li doma dokumentace (i k IRTN), obyčejně na 3 je 20°, v prostoru TRV není-li čidlo jinde! Je nastaveno dodavatelem i při jaké teplotě v noci se vypíná, ptejte se dodavatele (SVJ to musí vědět). Teplota se měří uprostřed místnosti ve výšce 1 m. Na teplotu je vyhláška. Šetřílci se mohou radovat, ale pokud je správně účtováno, tak se penalizují pokud jdou mimo určené rozmezí. Hradit 0 nelze, nakonec se účtují dvě složky. Teplota vody se dá regulovat, sdělí dodavatel. Parametry vám měla firma sdělit, dodat, SVJ si uvedlo střed. Topení úplně odstavit nejde, záleží na typu TRV! Topím jen ve dvou místnostech ze čtyř. Oproti době bez TRV, IRTN šetřím cca 30 %. Trošku vás omezím, pokud topíte i ve sklepech, chodbách tak to budete hradit dle plochy. Většinu oken jsme ve sklepech nechali zazdít, dali malá okna a netopí se tam. Takže, ptejte se dodavatele tepla, rozúčtovatele a SVJ, výboru. Vyúčtování dostanete.

no 30% už je trochu přehnané, ale správně je podotknuto, že veškěré informace jsou povinni dát správci domu při instalaci. Mj. i výrobce IRTN dodává leták ke každému měřiči, tj. min 2 až 3 do bytu.

hodnocení

0x

Osobně-byt 2+1,panelový dům (8p) kolaudace 1968,zateplený ale máme stará okna,odpočtové měřiřiče na radiátorech a termostaické hlavice,Plíseň nemáme i když jsou hlavice celoročně na nule-teplota by musel klesnout pod 15°C by se seply,ale i bez toho máme průměrně 20°c což nám vyhovuje a navíc díky současným teplotám doposud téměř celý den otevřena jedna ventilačka! bez třech fuseklí a dvou svetrů na sobě!

doplněno 05.01.15 14:57:

jen doplním -topte tak,kolik potřebujete a uvidíte kolik Vám naúčtují,to neznamená ,že já mám pohodu kolem +20°,že pro vás to bude Ideální!

Jinak hlavice co mám jsou :1-cca15° a 5 mělo by být nad 24°c ale jdou i přednastavit-přesune se a 1 je pak třeba +18,záleží na hlavicích!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]