Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiator nelze vypnout

Od: kolicek* odpovědí: 15 změna:

Prestehoval jsem se do bytu, kde jsou klasicke zebrove radiatory. Nicmene jsem zjistil, ze dva z nich nelze vypnout. Regulator topeni se normalne otaci, mohu ho dat na maximum i minimum, ale radiator topi porad na maximum. Prilozena fotka neni primo z bytu, kde bydlim, pokud si misto radiatoru na fotce predstavite stary zebrovy radiator, je zbytek stejny, vcetne ovladace vykonu. Poradi nekdo, jak toto resit? Diky.

Radiator nelze vypnout

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Porucha ventilu. Stává se, pokud se jím delší dobu nehýbe.

Pokud jde o nápravu - zkuste ho opakovaně zavřít a otevřít. Pokud to nepomůže, pak je otázkou, kdo je vlastníkem radiátoru a ventilu. Ten by ho měl vyměnit. Jinak - pokud na radiátoru nemáte "indikátor" pro rozúčtování - hoďte na radiátor deku.

doplněno 02.01.15 11:35:

Musí se zjistit, co je tam za ventil, sehnat stejný, nastavit ho stejně jako původní, vypustit stoupačku, vyměnit ventil, napustit stoupačku, zkontrolovat, že neteče, odvzdušnit - a je to. Asi bych to svěřil odborníkovi.

kolicek*
hodnocení

Byt jsem koupil, je v OV. Navic jsme jen male SVJ o ctyrech bytech a jedne nebytove jednotce. Takze pocitam, ze to bude moje zodpovednost. Indikatory jeste nemame, ale mely by byt montovany v prubehu ledna. Nicmene deka by to asi vyresila, momentalne to resime oteviranim okna. Zkusim zavrit otevrit, i kdyz to uz jsem parkrat zkousel. Jak by to pak bylo se samotnou opravou netusim, pocitam, ze to uz by asi musel resit odbornik?

sanyo*

Nerad bych se mýlil, ale přesto, že tuto hlavici neznám, přesto si myslím, že jí máte uvnitř špatně přednastavenou - to znamená, že jí máte na č. 2 - takže je skoro furt zima. Zkuste zatlačit dovnitř prostřední část tělesa s tou pyramidou a obdovové kolečko nastavit na 5 proti pyramitě. Podobný princip jsem kdysi někde viděl. Ale třeba se pletu. A pokud chcete mít jistotu zda topí či netopí. sundejte celou hlavici, tam uvidíte vysunutý čudlík a počkejte, zda radiátor začne topit. Pak můžete jednat. Pokud ani potom nebude hřát, tak je chyba v soustavě topení nebo ventilu, který má ten čudlík..

doplněno 02.01.15 13:19:

Omlouvám se, za přehlédnutí, potom platí opak varianty, že to má takto přednastavené,.Druhý nejjednoduší způsob tedy je, zase - sundejte hlavici a zároveň se přesvědčíte, zda-li ten čudlík tam vůbec je, zda třeba není zalomen a pod. Pokud by to tak bylo, nikdy radiátor nemůžete zavřít. Pokud tam čudlík bude, malý svěráčkem nebo stahovákem ten ventilek zavřete a čekejte hodnou chvíli, zda se začne radiátor ochlazovat. Pochopitelně hned to nepoznáte, až tak min. za půl hodiny. Pokud se začne ochlazovat ( což předpokládám), tak je chyba v termohlavici ( jakákoliv), pokud NE, tak to je ve ventilu, že nedokáže uzavřít ! Posílám "malé" názorné foto, jak to zaručeně vyzkoušet... sanyo

Radiator nelze vypnout #2
Radiator nelze vypnout #3
Radiator nelze vypnout #4
Však mu to hřeje právě furt :)

hodnocení

2x

podívejte tady

cz.danfoss.com/...

na straně 45 je popsána demontáž termohlavice, následně zkontrolujte, zda jde zatlačit dřík ventilu, případně ho v zavřené poloze zajistěte; pokud následně radiátor zchladne - litinový, bude to trvat déle - je porucha v termohlavici, nahradíte novou; pokud i při zavřeném (zatlačeném) ventilu bude radiátor i nadále hřát, je problém ve vlastním ventilu; podívejte se ale ještě nad přednastavení ventilu, bývá tam stupnice 1 až 6 nebo podobně, některé z čísel je proti šipce (bodu) na ventilu, čím vyšší číslo, tím více zůstává ventil otevřen i při snaze termohlavice ho uzavřít (bývá to nastaveno dle výpočtu - mělo by být - při návrhu topné soustavy);

nejdříve ale zkontrolujte, zda není nastaveno nějaké omezení, zda jde uzavřít hlavici na * (hvězdičku - asi 6 - 8 st. C - protizámrazová teplota)

něco blíže tady

cz.danfoss.com/...

doplněno 02.01.15 13:18:

a tady

cz.danfoss.com/...

nebo zde některé další animace

cz.danfoss.com/...

doplněno 02.01.15 13:32:

u přednastavení měl být trochu jiný odkaz

cz.danfoss.com/...

více animací tady

cz.danfoss.com/...

sanyo následně podrobněji popsal zajištění ventilu v zavřené poloze, díky sanyo

111®
hodnocení

0x

pod hlavicí by mělo být přednastavení radiátoru...

jr
hodnocení

0x

Pokud je ventil nefunkční, upozorněte na to majitele, a požádejte ho, ať urychleně zajistí opravu, abyste neplatil zbytečně vysokou částku za teplo, které nepotřebujete.

Jr - toto je v povinnostech-majitele bytu (byt v OV) nebo v povinnostech toho kdo je tam v nájmu ale není majitel!

p.Kolíčku - sundejte hlavici a rozhýbejte ten "čudl"pod ní viz zde : poradte.cz/...

kolicek*
hodnocení

Dekuji vsem za rady a odkazy. Vsechno nastuduju a az budu doma, hned vyzkousim. Moc diky.

kolicek*
hodnocení

0x

Takze se jednalo opravdu o spatny ventil. Pujcil jsem si jeden od otce a kdyz jsem ho prohodil, tak s tim jeho to normalne fungovalo... Ted jeste jestli nekdo poradi, kde sehnat levne dva takoveto ventily...

Jinak nevim presne, kde byl problem, ale kdyz jsme byt koupili, tak na techto dvou radiatorech byly nejake indikatory tepla, prastare, od ventilu sel nejaky dratek (trubicka) k jakemusi meraku na radiatoru. Bylo to neco archaickeho, takze jsem to odstipl stipackama, a vysel z toho nejaky plyn. Zbytek jsem pak sundal, protoze ted budeme dostavat meraky nove. Nevim, jestli to s tim souvisi, ale bylo to pouze na techto dvou radiatorech a to byly presne ty dva co nesly vypnout, takze pocitam, ze ano.

Diky za rady, problem vyresen!

No pokud jste opravdu ustřihl teplotní čidlo od hlavice, tak se nedivte že teď nefunguje.

Měl jste tam lepší variantu s externím čidlem které bylo strčené někde v prostoru.

Radiator nelze vypnout #5
kolicek*
hodnocení

Vypadalo to podobne, akorat misto te "tuzky" na konci ta trubicka vedla do neceho, co bylo (vlastne stale je) pridalne k topeni. Je to takova placka asi 8cm vysoka, 3cm siroka a tak pul cm hlubka. Vypadalo to rozhodne velmi stare, nikoliv jako nejaka lepsi varianta ventilu. Myslel jsem, ze je to nejaky predpotopni indikator.

hodnocení

0x

nebyl původně na těch dvou radiátorech nějaký kryt, který by zakrýval i termohlavici ventilu? pokud ano, proto tam byla termohlavice s dálkovým čidlem; pokud máte nyní radiátor volný, můžete použít stejnou hlavici, jakou jste měl na odzkoušení...

kolicek*
hodnocení

To jo, ale kde je sehnat :) Nejlepe z druhe ruky. Zkusim nekde mrknout. Tatovi musim tu jeho vratit :)

nabídek je hodně, netřeba z druhé ruky, raději novou hlavici se zárukou

heureka.cz/...

je třeba jen vybrat, aby ji bylo možno upevnit na ventil - nacvaknout, našroubovat; ale to víte jen vy, jak je upevněna...a ceny jsou solidní...hlavice má každý prodejce topenář...

i když tady, ale pokud ještě bude, je to OV

dum.bazos.cz/...

doplněno 06.01.15 14:41:

dum.bazos.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]