Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po vypnutí oběh. čerpadla, stoupá teplota kot

Od: ferda99* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

chtěl bych si koupit termostat ke kotli (něco takového thermo-control.cz/... který by mi ovládal oběhové čerpadlo. Zkoušel jsem zatím jenom ručně vypnout čerpadlo při teplotě kotle 40°C, ale během 10min jsem měl radiátory vlažné až studené a teplota kotle stoupla na 60°C.

Takže pokud by mi teplotu řídil termostat, tak by asi pořád dokola vypínal a zapínal čerpadlo, dokud by kotel úplně nevyhasl, což se mi moc nelíbí. Dá se to udělat nějak jinak?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jak ovládat čerpadlo?Když se topí tak čerpadlo musí jet.Termostat mám na čerpadlo nastavené na 30° a vypne mě až netopím

doplněno 02.01.15 13:29:

ano nastavte na těch 30°ale proč digitální?Já mám manuální příložný a při zatápění ho musím dát na nižší teplotu protože trvá než se prohřeje (do jímky by byl lepši ale kdo bude rozdrb... topení že :) )

gumidek*
hodnocení

0x

Čerpadlo nesmíte vypínat. Kotel se Vám přehřeje. Při výpadku proudu se to stane také, proto se na čerpadlo dává záložní zdroj (třeba z PC UPSka).

Musíte do kotle přestat přikládat. Tím se teplo reguluje. Nebo vodu odklonit na vytápění třeba bojleru.

U plynových kotlů termostat vypíná elektroniku, která zhasne plamen a čerpadlo ještě běží cca 10minut, aby kotel dochladil a nezničil se naakumulovaným teplem.

Termostat tedy neslouží k odpínání čerpadel!

hodnocení

0x
Cerpadlo vypinat termostatem? To ti hrozi prehrati kotle , to fakt nedelej...

isteron
hodnocení

0x
Robil som domového kuriša v činžiaku, 12 bytov. Plynové kotle 2 x 125 kW . Mali sme 2 trojfázové čerpadlá. V manuáli sme mali napásané : najprv zapnúť čerpadlá, a až ke bežia, až potom zapnúť kúrenie. Automatika vypla kotle asi po 5 minútach ,ak by čerpadlá neišli. Bezpečnostná tepelná poistka bola nastavená na 95 °C teplty vody v kotli. Automatika vypla a nahlásila poruchu čerpadiel. Takže čerpadlá nám aj po vypnutí kúrenia ešte chvíľu idú, až potom sa vypnú, ako kotol nekúri a teplta nestúpa. Mimochodom, Kotol Ariston nástenný, 25 kW. : temostat vypne kotol, prestane kúriť, voda sa ochladí a termostat potom vypne aj čerpadlá .
ferda99*
hodnocení

U mě nejde samotíž, musím mít čerpadlo, když mi čerpadlo nepůjde tak se mi kotel přehřívá. Chci termostat proto, aby mi čerpadlo nešlo pořád, zatím jsem jenom zkoušel vypnout čerpadlo při 40°C, ale jak již jsem psal, takto to fungovat nebude. Takže musím na termostatu nastavit nižší teplotu, tipuji cca 25-30°C. Mě jenom zajímalo zda to jde nějak udělat při nastavené vyšší teplotě termostatu..

A záložní zdroj také plánuji..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]